Urmează o “operațiune sub steag fals” în Transnistria? Separatișii acuză Chișinăul că intenționează să folosească soldați ucraineni pentru a planifica atacuri

Urmează o “operațiune sub steag fals” în Transnistria? Separatișii acuză Chișinăul că intenționează să folosească soldați ucraineni pentru a planifica atacuri

Regiunea transnistreană pro-rusă a acuzat, vineri, autorităţile centrale de la Chişinău că antrenează soldaţi ucraineni pentru a lansa atacuri asupra instituţiilor şi liderilor din regiunea separatistă.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova, care denunţă războiul Rusiei în Ucraina, a negat imediat acuzaţia, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Enclava separatistă a existat în ultimii 30 de ani alături de R. Moldova, la graniţa sa de est, cu puţine tulburări sau violenţe, dar tensiunile au crescut de la începutul anului.

ADVERTISING

Transnistria, care primeşte un ajutor financiar considerabil din partea Moscovei şi nu are parte de recunoaştere internaţională, a denunţat impunerea de către guvernul Republicii Moldova a taxelor de import-export despre care spune că îi vor paraliza afacerile.

Ministerul Securităţii de Stat din Transnistria a declarat că peste 60 de militari, majoritatea cu experienţă în războiul din Ucraina, sunt antrenaţi de specialişti străini în scopul lansării de atacuri asupra regiunii separatiste.

"Sunt antrenaţi să comită atacuri teroriste pe teritoriul Transnistriei", a spus ministerul într-un comunicat."În discuţie sunt infrastructuri, atacuri asupra posturilor militare şi răpirea şi uciderea liderilor şi oficialilor de securitate din regiune".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mariana Sarî, un înalt oficial din cadrul Biroului politici de reintegrare al guvernului Republicii Moldova care se ocupă de regiune, a declarat că aceste acuzaţii sunt "o provocare în scopuri strict propagandistice".

Autorităţile din regiune au raportat săptămâna aceasta un schimb de focuri la graniţa cu Ucraina. Partea ucraineană a spus că nu ştie nimic despre acest incident.

Autorităţile de la Tiraspol au acuzat anterior Ucraina de complot în vederea asasinării liderilor transmistreni, acuzaţii negate de Kiev.

ADVERTISING

Încercările internaţionale de a pune capăt conflictului îngheţat din R. Moldova, sub egida OSCE, stagnează de zeci de ani. Liderii separatişti au anunţat joi că ministrul de externe al regiunii va avea o întâlnire săptămâna viitoare cu un înalt oficial de la Chişinău şi cu reprezentanţi OSCE. 

Urmează o “operațiune sub steag fals”?

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că entitatea separatistă creează “condiții de informare” pentru o posibilă operațiune cu steag fals în Transnistria. O astfel de operațiune presupune un atac real asupra unor obiective de infrastructură sau a unor oficiali din Transnistria pentru care ar da vina pe Republica Moldova.

În acest sens, comunicatul emis vineri pregătește opinia publică pentru ca aceasta să aibă automat tendința să considere că un astfel de eveniment ar avea în spate o acțiune a autorităților de la Chișinău, transmite Biziday.ro.

O astfel de potențială desfășurare, mai arată ISW, este parte a planului Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, după ce, în aprilie 2022, a încercat fără succes atragerea Transnistriei în războiul din Ucraina. ISW mai arată că Ministerul Securității din Transnistria este în realitate “o filială a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și probabil preia comenzi direct de la Moscova”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇