Poate Europa să respingă singură un atac rusesc?

Poate Europa să respingă singură un atac rusesc?

Poate Europa să respingă singură un atac rusesc? O întrebare care până de curând era subiect de ficțiune.

Dar, în urma invaziei Ucrainei de către Kremlin și cu un Donald Trump în creștere în sondaje, aceasta este întrebarea cu care se confruntă brusc factorii de decizie europeni.

Fostul – și posibil viitor – președinte al SUA le-a spus oficialilor Uniunii Europene că nu va veni în ajutorul continentului dacă acesta va fi atacat, a dezvăluit presa internațională.

După decenii de subinvestiții în Apărare, reconstruirea unei baze industriale europene ar necesita bani și timp – între cinci până la zece ani, estimează actuali și foști oficiali militari. Banii ca banii, dar timpul e problema…

ADVERTISING

Politico a analizat ce capacități are acum Europa, planurile sale de consolidare a acestora și implicațiile unui potențial sfârșit al Pax Americana.

Tipul de scenariu care îi ține treji pe planificatorii strategici ai Europei

Să începem cu tipul de scenariu care îi ține treji pe planificatorii strategici ai Europei.

Anul este 2027. Trump se află în al treilea an al celui de-al doilea mandat. Ucraina încă se luptă, dar ajutorul occidental a secat, iar linia frontului este înghețată de luni de zile. În cealaltă parte a lumii, confruntarea din Taiwan între Beijing și Washington se înrăutățește.

Atunci președintele rus Vladimir Putin decide să lovească. Rachetele rusești ating baza aeriană Ämari din Estonia. Sute de mii de soldați din districtul militar rus Leningrad intră în estul Estoniei.

Primele trupe care vor fi lovite sunt forțele Prezenței în avans sporite ale NATO, formată din 2.200 de militari, condusă de Regatul Unit și susținută de aproximativ 10.000 de soldați estonieni și alți mii de voluntari locali. Ei dau înapoi sub presiunea rusă, dar își îndeplinesc misiunea – trupele internaționale au fost plasate pe flancul estic NATO mai mult ca o capcană decât ca forță combatantă.

„Este mai mult simbolic decât militar, dar este important”, a spus Michel Goya, fost colonel în armata franceză și istoric militar, despre prezența actuală a NATO în ţările baltice. „Arată solidaritate, că suntem gata să murim pentru Estonia. Mesajul către ruși e clar: Dacă vrei să invadezi Estonia, va trebui să-i omori pe britanici și pe canadieni.”

În acest scenariu, ”cavalerul alb” nu are nicio intenție să vină să salveze Europa. Încă din timpul administrației Trump, SUA au redirecționat majoritatea trupelor și echipamentelor militare americane staționate pe continent către Indo-Pacific, iar asta a constituit deja un semnal important pentru Vladimir Putin. „Trump ar putea descuraja NATO să intervină printr-un simplu tweet”, a spus Benjamin Tallis, cercetător al think tank-ului german DGAP.

În câteva zile, Rusia ar controla estul Estoniei, unde se află o mare parte a minorității etnice ruse a țării. Kremlin declară că regiunea s-a întors la patria-mamă și își extinde umbrela nucleară asupra teritoriilor nou cucerite. „Dacă rușii simt că pot scăpa de asta, ar ocupa părți din Estonia”, spune Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia.

Putin înțelege că nu poate învinge NATO din punct de vedere militar, poate învinge doar politic

Atacul surprinzător al Rusiei lasă Europa cu o dilemă. Putin nu a atacat întreaga alianță: ar trebui să riște represalii doar pentru părți din estul Estoniei sau să nu facă nimic în plan militar. A doua variantă nu doar că i-ar oferi lui Putin o victorie ușoară, ci ar transforma garanțiile de securitate ale articolului 5 din Tratatul NATO în hârtie fără valoare – este exact ce își dorește președintele rus.

„Putin și Rusia înțeleg că nu pot învinge NATO din punct de vedere militar, pot învinge NATO doar politic, făcând efectiv articolul 5 redundant”, afirmă Ed Arnold, cercetător pentru securitate europeană la Royal United Services Institute (RUSI), un think tank britanic.

Cât de probabil este un astfel de scenariu? Putin insistă că ideea este ridicolă: „Rusia nu are niciun motiv, niciun interes – niciun geopolitic, nici economic, politic sau militar – să lupte cu țările NATO”, a declarat el, în decembrie. Dar asta a spus-o și înainte să invadeze Ucraina.

Citeşte integral analiza Poate Europa să respingă singură un atac rusesc? pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇