Rușii au o mare problemă și nu-i vin de hac: Se vorbește de trădare, iar Putin recunoaște că e "călcâiul lui Ahile" (Video)

Rușii au o mare problemă și nu-i vin de hac: Se vorbește de trădare, iar Putin recunoaște că e "călcâiul lui Ahile" (Video)

Bilanțul dezastruos înregistrat săptămâna trecută de Rusia, când o coloană de tancuri și blindate a fost decimată de drone ieftine ucrainene, a stârnit un război al acuzațiilor între bloggerii militari și propagandiștii Kremlinului. Chiar și Putin a admis că există vulnerabilitate critică.

Dronele ieftine ale ucrainenilor lovesc unul câte unul tancurile și blindatele rusești, iar ritmul susținut în care acestea sunt distruse îi scoate din minți pe bloggerii militari din Rusia. Ei i-au numit „trădători și vânzători” pe propagandiștii Kremlinului, pentru că refuză să accepte pierderile masive ale armatei ruse, relatează Kyiv Post.

Un blogger militar rus a scris, sâmbătă, pe Telegram că "adevărații patrioți" sunt cei care au reacționat la vestea distrugerii coloanei de tancuri de către dronele ucrainene prin a-și pune întrebarea: "Cum e posibil așa ceva?"

ADVERTISING

Acesta i-a numit "creaturi corupte" și "trădători și vânzători" pe propagandiștii care au susținut că atacul a eșuat și că armata rusă este suficient de echipată pentru a face față unor astfel de amenințări.

Disputa a izbucnit după un atac dezastruos, de la începutul săptămânii trecute, lansat de trupele ruse asupra pozițiilor Brigăzii 72 de Infanterie Mecanizată a Ucrainei din satul Novomîhailivka, situat în regiunea Donbas.

Înregistrări video difuzate de forțele ucrainene a doua zi și geolocalizate pe șoseaua și câmpia din estul satului arată cel puțin 12 vehicule blindate, între care trei tancuri, avansând în coloană. Acestea sunt atacate apoi de drone kamikaze, cele mai multe având ca încărcătură explozivă rachete antitanc sovietice și cu care lovesc în partea din spatele tancurilor și transportoarelor blindate, unde blindajul este mai subțire și ineficient.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vehiculele rusești sunt echipate cu ecrane antidronă, dar operatorii ucraineni reușesc să le evite.

Un montaj video de 2:25 minute difuzat de o unitate ucraineană de operare de drone numită Bulava arată cinci lovituri asupra tancurilor T-72 și transportoarelor blindate, precum și asupra soldaților ruși care fugeau disperați.

Scandal în Rusia, Putin recunoaște că e o problemă

Imaginile au stârnit un val de critici al bloggerilor militari ruși la adresa armatei, aceștia invocând incapacitatea conducerii militare de a stopa distrugerea echipamentului de luptă care valorează milioane de dolari de către niște drone ieftine ucrainene, relatează publicația citată.

ADVERTISING

"Încă o dată, coloana noastră a fost făcută praf de drone. Novomîhailivka. Nu există nicio protecție aeriană. Nici arme de apărare aeriană de calibru mic, nici bruiaj pe rază redusă", a scris bloggerul Maxim Kalașnikov.

"Care-i rostul acestor atacuri? Ca să poată raporta ei (comandanții armatei ruse - n.red.) că au luat acțiuni decisive și să-și câștige medaliile irosind viețile oamenilor noștri?", a adăugat el.

Cel mai cunoscut propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviev, a răspuns la valul de critici făcând apel ca toți cei care au făcut public ceea ce s-a întâmplat acolo să fie "distruși, eliminați".

"Ei (bloggerii militari) răspândesc imaginile care arată lovituri asupra vehiculelor noastre de luptă. Eu spun că acești oameni trebuie arestați și băgați la închisoare. Pentru cine fac ei asta? Pentru soldații noștri? Pentru comandanții noștri? Încearcă ei să ajute? Nu! Ei sunt aici, atrăgând societatea rusă în informarea negativă", a spus Soloviev, în podcast-ul său zilnic "Polnii Kontakt".

Poziția bloggerilor militari a primit, însă, după câteva zile o neașteptată confirmare din partea președintelui rus Vladimir Putin. "În această dimineață am discutat cu Statul Major. Într-una din zone complexitatea situației este legată de drone. Acest lucru este adevărat aproape peste tot. Din păcate, există ceva la care, să zic așa, avem de lucrat. Este 'călcâiul lui Achile' pentru noi, unul dintr ele", a declarat vineri liderul de la Kremlin, potrivit agenției TASS.

"Dar ne îndreptăm în direcția bună. Orizontul, ca să spunem așa, nu se îndepărtează constant", a continuat Putin, deși a recunoscut că și inamicul înaintează. "Însă ritmul mișcării noastre este suficient de bun. Nu voi intra acum în detalii, pentru că unele lucruri sunt foarte sensibile. E mai bine să nu vorbim despre ele cu voce tare, deocamdată", a mai spus președintele Rusiei.

Realitatea de pe front nu ține cont de părerile lui Putin

Potrivit armatei ucrainene, faptul că Putin a recunoscut problema nu a avut niciun efect pe front până la sfârșitul săptămânii.

Vineri, Brigada 46 Mecanizată, o unitate ucraineană de luptă desfășurată în sectorul Novomîhailivka, a transmis într-un comunicat că forțele ruse și-au mutat atacurile la zece kilometri nord, spre pozițiile ucrainene de lângă orașul Mariinka, scena unor acțiuni ofensive ruse încă din noiembrie 2023.

Ca și până acum, aceste atacuri n-au obținut un câștig important, prilej pentru unitatea ucraineană să confirme pe un ton sarcastic că nemulțumirile de luni ale bloggerilor militari n-au rezolvat nimic nici vineri, când aceleași rezultate s-au înregistrat lângă Mariinka.

"Vă amintiți când orcii (rușii - n.red.) au pierdut 11 vehicule de luptă lângă Novomîhailivka? Ei bine, acum încearcă în sectorul Mariinka… Și uneori dușmanul trezește un instinct străvechi, natural, al idiotului sovietic. Un instinct bazat pe filosofia că pierderile sunt în regulă, fiindcă femeile ruse vor naște mai mulți copii. (…) Și, astfel, idiotul sovietic își trimite carnea de tun spre noi și noi îi dăm de ei", a transmis pe Telegram purtătorul de cuvânt al brigăzii ucrainene.

"Ne bucurăm că idiotul sovietic e de partea lor. Suntem recunoscători că de partea cealaltă sunt unii care încă mai cred că un tanc poate supraviețui și ataca la 2-3 kilometri de linia de contact, în câmp deschis, în timpul zilei. Opt vehicule de luptă ne-au atacat, patru au fost distruse, iar patru au refuzat să mai vină spre noi", a adăugat ironic reprezentantul unității.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇