În ziua 712 de război România este acuzată de Georgia că a lăsat să treacă nedetectată o încărcătură clandestină de explozibili cu destinaţia Voronej, oraş rusesc, care plecase din portul ucrainean Odesa şi ar fi traversat teritoriul țării noastre, ascunsă sub paravanul unui transport de baterii.
Pe front, am avut tiruri nocturne ale ruşilor asupra orașului Kupiansk și a unui sat din regiunea Harkov.
Noaptea trecută au fost bombardamente și în orașul Herson, eliberat de armata ucraineană, unde două case au fost cuprinse de flăcări. Aici au fost ucise patru persoane.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat o reţea de spionaj rusă şi a arestat simultan cinci spioni în Zaporojie (sud) şi Doneţk (est) și Odesa (sud). Ei transmiteau informaţii despre industria militară ucraineană, ale cărei unități au fost vizate de atacuri aeriene ruseşti în ultimele săptămâni.
Un elicopter rusesc care s-a prăbușit duminică seara a fost localizat noaptea trecută pe fundul unui lac înghețat din nord-vestul Rusiei.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, are în vedere înlocuirea mai multor oficiali de rang înalt, şi nu doar din armată. El a spus că e nevoie de o "resetare" pentru a stabili cine va conduce ţara. Este pentru prima dată când Zelenski admite indirect că îl va demite pe comandantul armatei, generalul Valeri Zalujnîi, iar potrivit presei ucrainene printre cei vizați de remaniere se numără și șeful Statului Major General.
În acest context, azi a demisionat ministrul Afacerilor Veteranilor, Iulia Laputina, fără să dea un motiv pentru decizie.
Ucraina primește o veste bună de peste Ocean, dar încă nu e nimic sigur. După luni de dezbateri aprige, senatorii americani au ajuns la un acord şi Kievul ar urma să primească un ajutor de 60 de miliarde de dolari. În plus, Țările de Jos se pregătesc să trimită Ucrainei încă șase avioane de luptă F-16.
Președintele turc Recep Erdogan și Vladimir Putin vor discuta un nou mecanism pentru exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, în timpul întâlnirii lor din Turcia. Putin este așteptat să viziteze Turcia pe 12 februarie. Va fi prima călătorie a liderului de la Kremlin într-un stat NATO de la invadarea Ucrainei.
Ministrul polonez al Apărării crede că ţara sa trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia şi un spion rus a fost arestat chiar în sediul Direcției de Combatere a Crimei Organizate din Bulgaria.
Iar ruşii nu vor mai vedea curând banane, după ce Moscova a interzis importurile din Ecuador, iar 96% din bananele care ajung în Rusia vin din această ţară.
Evoluția pe front
- Atacuri în Harkov - Trupele ruse au atacat azi-noapte cu tiruri de artilerie orașul Kupiansk și satul Kozacea Lopan din regiunea Harkov, după ce aseară au bombardat satul Horiane, a anunțat pe Telegram șeful administrației militare din Harkov, Oleh Sîniehubov. O casă din Kupiansk a fost avariată, dar nu au fost raportate victime.
- Bombardament în Herson - Rușii au bombardat în timpul nopții un cartier al orașului Herson, iar două case au luat foc. "Regiunea Herson: încă o noapte fără răgaz pentru salvatori. Inamicul a lovit unul dintre cartierele rezidențiale ale orașului. Două case au fost cuprinse de flăcări", a anunțat Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului. Acesta a adăugat că în ultimele 24 de ore trupele ruse au tras 46 de proiectile, iar 4 oameni au murit.
- Alertă aeriană - O alertă aeriană a fost declanșară luni dimineață în mai multe regiuni din Ucraina. Forțele aeriene ucrainene au anunțat că a fost detectată o rachetă balistică, cu o traiectorie spre regiunile Harkov, Donețk și Dnipropetrovsk. Sursa citată nu a anunțat dacă racheta a fost doborâtă sau a lovit o țintă.
- Spioni prinși aproape de front - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat o reţea de spionaj rusă care opera în trei regiuni ale ţării, aproape de linia frontului, şi transmitea informaţii despre industria militară ucraineană, ale cărei facilităţi au fost vizate de atacuri aeriene în ultimele săptămâni. Unul dintre membrii grupului era un inginer care lucra pentru o companie din sectorul de apărare, în oraşul Zaporojie, în apropierea frontului de sud-est. Acest agent rus "a divulgat Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) informaţii despre repararea de material militar" de către compania sa. Alţi membri ai reţelei transmiteau informaţii despre localizarea trupelor ucrainene pe fronturile din Zaporojie (sud) şi Doneţk (est) şi despre aprovizionarea armatei cu vehicule din regiunea Odesa (sud). În cadrul operaţiunii, SBU a arestat simultan cinci spioni în aceste trei regiuni. Un alt obiectiv al grupului era localizarea depozitelor de muniţie şi combustibil ale armatei ucrainene pentru a transmite apoi informaţii Rusiei despre locul lor de amplasare, potrivit SBU.
Ce se întâmplă în Rusia
- Elicopter prăbușit - Un elicopter Mi-8 al Ministerului rus pentru Situații de Urgență, cu un echipaj format din trei oameni, s-a prăbușit în republica rusă Karelia, în nord-vestul țării. Aparatul a dispărut de pe radare duminică seara, cu o zi înaintea unui zbor de antrenament. Epava a fost localizată în cursul nopții, în lacul înghețat Onega, la 11 km de țărm și la o adâncime de 50 de metri.
- Fără banane din Ecuador - Rusia a interzis parțial importurile de banane din Ecuador, după ce această țară a anunțat în ianuarie că va trimite în SUA armament din perioada sovietică, în schimbul unor echipamente moderne în valoare de 200 de milioane de dolari. Washingtonul plănuiește să trimită armele în Ucraina. Moscova a anunțat că decizia Ecuadorului încalcă acordul dintre cele două țări, iar drept represalii a interzis importul de banane, susținând că în transporturile anterioare a fost depistată o bacterie. Ecuador este unul dintre cei mai mari exportatori de banane din lume, cu vânzări de circa 3,5 miliarde de dolari în 2022. Din acest venit, 779 de milioane de dolari au provenit din exporturile pe piața rusă. Aproximativ 96% din importurile de banane din Rusia provin din Ecuador.
Alte informații relevante
- Bombă ascunsă printre baterii cu destinația Rusia, lăsată să treacă prin România - Serviciul de securitate al Georgiei susţine că a interceptat o încărcătură clandestină de explozibili, cu destinaţia Voronej, oraş rusesc, care plecase din portul ucrainean Odesa şi ar fi traversat inclusiv teritoriul României, ascunsă sub paravanul unui transport de baterii. Agenţia de securitate internă a Georgiei precizează că explozibilii erau ascunşi într-un transport de baterii auto, care a intrat în ţară în ianuarie, pe cale terestră, venind din Ucraina, via România, Bulgaria şi Turcia, încărcătura fiind confiscată la graniţa cu Rusia.
- Alte F16 din Olanda - Țările de Jos se pregătesc să trimită Ucrainei alte șase avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, a anunțat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren. Astfel, numărul total de avioane promise Ucrainei ajunge la la 24.
- Zelenski cere prelungirea legii marțiale - Președintele ucrainean a înaintat Parlamentului propunerea de prelungire cu încă 90 de zile a legii marțiale și a mobilizării generale instituite în ziua invaziei Rusiei, pe 24 februarie 2022. Măsura a fost prelungită deja de nouă ori până acum, iar ultima propunere implică o extindere până la 14 mai. Conform legii marțiale, bărbații ucraineni între 18 și 60 de ani, cu unele excepții, nu au voie să părăsească țara și pot fi luați în armată.
- Acord în Senatul SUA - Senatorii americani au ajuns la un acord asupra imigraţiei şi sprijinirii Ucrainei, după luni de dezbateri aprige, însă preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor s-a angajat imediat "să îngroape" acest acord, în pofida unui îndemn al preşedintelui democrat Joe Biden de a-l adopta imediat. Acordul prevede o finanţare totală de 118,3 miliarde de dolari - un ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari destinat efortului de război din Ucraina şi 14,1 miliarde de dolari destinaţi Israelului.
- Se lucrează la un nou acord cu Rusia - Președintele turc Recep Erdogan și Vladimir Putin vor discuta un nou mecanism pentru exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, în timpul întâlnirii lor din Turcia, a declarat ministrul turc de Externe, Hakan Fidan. "Se vor discuta mai multe chestiuni", a spus el, menţionând energia, situaţia din Fâşia Gaza și "coridorul cerealelor" în Marea Neagră, care permitea exportul în siguranţă a produselor agricole ucrainene şi căruia Moscova i-a pus capăt după un an, în vara lui 2023. Se fac eforturi pentru găsirea unor "noi metode" de transport al cerealelor ucrainene către piața mondială. El a menționat că unele nave au reușit să transporte cereale ucrainene prin Marea Neagră, chiar și în lipsa unui acord cu Rusia. "Vrem să clarificăm această situație cu noul mecanism", a spus ministrul turc. Putin este așteptat să viziteze Turcia pe 12 februarie. Va fi prima călătorie a liderului de la Kremlin într-un stat NATO de la invadarea Ucrainei.
- Franța cere explicații - Ambasadorul Rusiei la Paris a fost chemat la MAE din Franța, să dea explicații despre uciderea a doi lucrători umanitari care au murit în Ucraina în timpul unui atac aerian. Doi voluntari au fost uciși și alți trei au fost răniți în timpul unui atac cu drone lansat de ruși asupra regiunii Herson, din sudul Ucrainei, pe 1 februarie. Ministrul de Externe, Stephane Sejourne, a descris atacul drept un act de "barbarie".
- Polonia se pregăteşte de război - Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, crede că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia. „Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al Apărării, în situaţia în care ne regăsim astăzi”. Detalii AICI
- Spion rus la nivel înalt în Bulgaria - Un poliţist bulgar de rang înalt din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate a fost arestat, luni, pentru spionaj în favoarea Rusiei, după ce a fost monitorizat timp de luni de zile. Descinderile au avut loc de dimineaţa, chiar la Direcţia de Criminalitate Organizată de la Sofia. Până în prezent, a fost reţinut doar un singur ofiţer, dar este posibil să fie arestaţi mai mulţi. Detalii AICI
Resetare în Ucraina
- Resetare în Ucraina - Volodimir Zelenski a declarat că are în vedere înlocuirea mai multor oficiali de rang înalt, şi nu doar din armată, pentru a stabili cine va conduce ţara. "Este o chestiune legată de oamenii care trebuie să conducă Ucraina", a declarat Zelenski, într-un interviu la televiziunea italiană RAI, când a fost întrebat despre Zalujnîi. "Este necesară o resetare, mă refer la o înlocuire a unui număr de lideri de stat, nu doar în sectorul armatei. Reflectez asupra acestei înlocuiri. Este o întrebare pentru întreaga conducere a ţării". El a precizat că, pentru a introduce schimbările necesare, se gândeşte "la ceva grav care nu priveşte o singură persoană, ci direcţia conducerii ţării". "Dacă vrem să câştigăm, trebuie să împingem cu toţii în aceeaşi direcţie, nu putem fi descurajaţi, trebuie să avem energia corectă şi pozitivă, negativismul trebuie lăsat acasă. Nu ne putem asuma atitudini de renunţare". Este pentru prima dată când Zelenski admite indirect că îl va demite pe comandantul armatei, generalul Valeri Zalujnîi. Printre cei vizați de remaniere se numără și șeful Statului Major General, Serhii Șaptala, potrivit unor surse din Guvern, citate de Ukrainska Pravda.
- Sprijin pentru general - Primarul Kievului, Vitali Kliciko, şi-a manifestat susţinerea faţă de Valeri Zalujnîi. "Societatea discută şi aşteaptă neliniştită deznodământul situaţiei cu privire la planurile preşedintelui de a-l demite pe comandantul-şef al Forţelor Armate, generalul Valeri Zalujnîi (...) În multe privinţe, datorită lui Zalujnîi, care astăzi se bucură de cea mai mare încredere, ucrainenii cred cu adevărat în forţele noastre armate (…) Din păcate, însă, acum este un moment în care politica riscă să prevaleze în faţa raţiunii şi intereselor statului", a scris pe Telegram primarul Kliciko.
- Washingtonul nu se bagă - Statele Unite nu trebuie să se amestece în posibila demitere a lui Valeri Zalujnîi din funcția de comandant-șef al armatei ucrainene, a declarat Jake Sullivan, consilierul pe securitate al Casei Albe: "Am fost clari, nu ne vom amesteca în această decizie. Le-am arătat asta direct ucrainenilor".
- Un ministru pleacă deja - Ministrul Afacerilor Veteranilor, Iulia Laputina, și-a prezentat demisia parlamentului ucrainean. În scrisoarea de demisie, Laputina nu a precizat un motiv pentru o astfel de decizie.