Distracție într-o țară în război: Mulți români merg la schi în Ucraina, unde sunt prețuri excelente chiar și la 5 stele

Distracție într-o țară în război: Mulți români merg la schi în Ucraina, unde sunt prețuri excelente chiar și la 5 stele

În Ucraina se dau lupte grele, dar e şi distracţie la preţuri bune pentru românii care se încumetă să meargă în vacanţă într-o ţară aflată în război.

O staţiune de schi îi atrage în mod special pe românii din nordul ţării. Este vorba despre Bukovel, staţiunea aflată la doar 350 km de Iaşi, în vestul Ucrainei, la graniţa regiunilor Ivano-Frankivsk şi Transcarpatia.

E destul de aproape de multe oraşe din nordul României: 100 km de Sighetul Marmaţiei, 165 km de Baia Mare, 200 km de Satu Mare, 220 km de Suceava, 230 km de Bistriţa sau 280 km de Cluj.

Aici nu se dau lupte, dar nicio regiune din Ucraina nu a scăpat de bombardamente, aşa încât nu există zone sigure pentru turişti nicăieri.

ADVERTISING

De altfel, MAE menţine, pentru întreg teritoriul Ucrainei, nivelul maxim de alertă. „Părăsiţi imediat ţara!” e sfatul MAE pentru românii aflaţi în Ucraina.

În acest context, totuşi, sunt mulţi români şi moldoveni care se duc la Bukovel, pentru preţurile mici la cazare şi din restaurante, pârtiile foarte bine amenajate şi cu suficiente facilităţi.

Staţiunea are aproximativ 70 km de pârtii la standarde internaţionale și este vizitată inclusiv de copii, în excursii organizate, cu autocarul.

Pe grupuri de Facebook dedicate staţiunii Bukovel, românii care au fost deja în vacanţă la schi dau asigurări că zona e liniştită, scrie Ziarul de Iaşi.

ADVERTISING

„Valul de doritori s-a pornit după 25 decembrie. Mai întâi erau sceptici, dar acum sunt din ce în ce mai mulţi. Un vârf al cererilor s-a înregistrat în perioada 3 - 15 ianuarie, iar dintre cei care ne-au solicitat vacanţe în Bukovel cam 20% sunt români şi 80% sunt moldoveni.

Cât de sigur e? După noroc, din start, noi nici nu am avut ofertă. Noi îi sfătuim să aleagă alte staţiuni, nu pe cea din Ucraina, de asta nici nu avem oferte pentru Ucraina. Dar, dacă insistă, îi ajutăm”, a declarat Ion Curmei, antreprenor în turism, cu agenţii atât în Iaşi, cât şi la Chişinău.

150 de euro pentru 3 zile la 4-5 stele

Ion Curmei a enumerat pentru sursa citată avantajele pe care le văd clienţii care aleg Ucraina pentru vacanţa la schi: “De obicei, cei care procură acum pentru Bukovel au mai fost acolo, în anii precedenţi. Preturile sunt de două ori mai mici decât în România, pârtiile sunt mai bune decât în România. Ski-pass-ul e cam la jumătate din cât e în România, iar preţul pentru cazare şi masă pentru o vacanţă de trei zile la un hotel de 4-5 stele e cam de 150 de euro. Şi, în plus, când se întorc de acolo, povestesc de parcă ar fi făcut un act de eroism”.

ADVERTISING

Grupul de Facebook Bukovel Romania Official a adunat aproape cinci mii de membri, care se încurajează, se sfătuiesc, îşi caută tovarăşi de drum sau cer informaţii.

"M-am întors după 3 zile de Bukovel. Foarte ok atmosfera (plin de autocare de copii în vacanţă). Pârtiile ok, deschise 31 din 60, schi pass decent - 180 lei/zi, inclusiv nocturnă. Cazare pentru toate buzunarele, între 100 si 1000 lei/camera”, spune un turist.

„Bună, am fost de curând , nu aveţi de ce sa va faceţi probleme, în staţiune atmosfera este liniştită, sa fiţi în regula cu actele necesare şi ale maşinii, asigurarea maşinii sa includă şi Ucraina altfel va cere cartea verde”

„În 4 zile, cât am stat, nu am auzit nici o alarmă, deşi au dat cu rachete ruşii în Kiev şi în partea de sud. Probabil pornesc alarmele doar când atacă în partea de vest (Liov)?! În schimb, am auzit un boom sonic de la un avion! mi-a amintit de copilărie când se antrenau ai noştri cu MIG-21 peste Muntele Mare”, scrie alt internaut.

„Să nu comparăm Bukovelul cu Kievul, care e la 60 km de Rusia şi Belarus. Dacă ministerele şi Parlamentul Ucrainei erau în Bukovel, cu siguranţă Bukovelul era atacat, deşi o rachetă sau dronă care trebuie să zboare 1000 km e mult, mult mai scumpă decât una care trebuie să meargă doar 100 km, başca dacă dai o racheta la Kiev, chiar dacă nu nimereşti ţinta, tot cade pe un bloc sau o casă, pe când dacă dai către Bukovel, unde densitatea populaţiei e minusculă, riscul e destul de mare să răstorni doar vreo 10 brazi, cu o racheta de 1 Mil de $. Să lăsăm drobul de sare să stea la locul lui, să nu-l deranjăm degeaba, mai ales că Ucraina are nevoie disperată de bani, acum mai mult ca oricând!”, argumentează altul.

Cel mai interesant este că în foarte multe dintre pensiuni și restaurante, gazdele vorbesc limba română. Acestea sunt Hotel Alpin, Vila Leku SPA Resort, Hotel Mardan, Hotel Continental, Vila Bellavista, Hotel Marina, Krechunu sau Vila Vlad, scrie şi Adevărul.

Cineva a povestit că a întâlnit chiar și o pensiune patronată de cineva din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇