Arma revoluționară cu care Ucraina "îi toacă" pe ruși: O dronă cu roți mitraliază un avanpost inamic (Video)

Arma revoluționară cu care Ucraina "îi toacă" pe ruși: O dronă cu roți mitraliază un avanpost inamic (Video)

O înregistrare video arată un model nou de dronă terestră pe care forțele ucrainene au aruncat-o în acțiune în timp ce trage cu precizie de la distanță asupra pozițiilor rușilor.

Într-o perioadă în care suferă din cauza lipsei ajutorului militar occidental, armata ucraineană poate conta pe o armă de nădejde. Noua dronă Ironclad RCV produsă de compania ucraineană Roboneers oferă un impuls prețios trupelor de pe front, remarcându-se prin eficiență și evitând punerea în pericol a soldaților Kievului.

O înregistrare video difuzată de Ministerul ucrainean al Apărării prezintă noua dronă terestră, controlată de la distanță, în timp ce trage cu mitraliera M2 asupra unui avanpost rusesc.

În imaginile marcate cu emblema Brigăzii 5 de Asalt a armatei ucrainene se vede cum drona terestră avansează pe un drum, se oprește, țintește și apoi trage mai multe tiruri către pozițiile inamice.

Ministrul Digitalizării, Mihail Fedorov, a scris în septembrie pe Facebook că armata a folosit deja drona "pentru atacarea pozițiilor inamice, efectuarea de recunoaștere și furnizarea de sprijin pentru armată". "Este un produs revoluționar al inginerilor ucraineni de la Roboneers care schimbă modul în care se poartă războiul și ajută la salvarea celor mai prețioase lucruri - viețile militarilor noștri", a scris el.

ADVERTISING

Vehiculul 4x4 cu cadru articulat și o greutate a platformei goale de 1,8 tone are o capacitate de transport de 400 de kilograme de muniție și poate atinge o viteză de 20 km/h. Drona are un scut blindat care o protejează de armele ușoare și este dotată cu o mitralieră ShaBlya M2, potrivit Defense Express.

Sistemul ShaBlya este o platformă de luptă operată de la distanță, concepută pentru a fi atașată unor vehicule sau obiecte, precizează Roboneers pe site-ul său.

Potrivit producătorului, sistemul se poate roti la 360 de grade și detectează țintele umane de până la 1.800 de metri depărtare, fiind dotat și cu camere cu termoviziune.

Rușii zic că au trimis un robot cu șenile pe front, dar nu l-a văzut nimeni

Imaginile cu drona terestră ucraineană în acțiune au apărut la exact un an după ce Moscova anunța că va arunca în luptă un vehicul autonom care poate schimba dramatic modul în care se desfășoară confruntările cu forțele ucrainene. Dmitri Rogozin, fostul șef al agenției spațiale ruse Roscosmos, a declarat în ianuarie 2023 că mai mulți roboți Marker vor fi desfășurați în estul Ucrainei.

ADVERTISING

Rogozin a spus că unitățile robotice de luptă Marker acționează autonom pentru a îndeplini misiuni de luptă, precum și identificarea și lovirea țintelor cu propriile arme de la o distanță de aproximativ 15 kilometri.

Robotul Marker este un vehicul cu șenile, cu o greutate de aproximativ trei tone, dotat cu sisteme de recunoaștere și arme de foc, testat la cosmodromul Vostoșnîi. Agenția rusă de presă Ria Novosti a anunțat că Marker include "cele mai avansate capacități autonome de luptă din Rusia, cu recunoaștere a obiectelor bazată pe tehnologii de inteligență artificială".

Oleg Martianov, șeful Centrului Național pentru Dezvoltarea Tehnologiilor și Elemente de bază ale Roboticii din cadrul Fundației Ruse de Cercetare Avansată, a declarat pentru TASS că Marker a nimerit nu doar ținte fixe, ci și pe cele mobile. Potrivit acestuia, robotul a lovit discuri aruncate de o mitralieră Kalașnikov de mai multe ori mai rapid decât o pot face oamenii.

ADVERTISING

Martianov a adăugat că robotul ar putea face distincția între civili și militari pentru a-i viza pe cei care reprezintă "o amenințare directă", evitând prin urmare obiectele care se găsesc pe traiectoria focului.

Cu toate acestea, până acum, nu au apărut imagini care să ateste prezența robotului Marker pe front în Ucraina.

La scurt timp după ce Rusia a făcut anunțul că Marker va primi "botezul focului" în Ucraina, Samuel Bendett, expert militar la Center for Naval Analyses, a spus că acest vehicul terestru fără echipaj nu este pregătit să navigheze singur într-un câmp de luptă. "Chiar dacă dezvoltatorii lui Marker au susținut că aceste vehicule pot merge singure și pot să îndeplinească o serie de sarcini relativ complicate, nu sunt neapărat gata pentru mediul foarte complicat al spațiului de luptă din Ucraina", a explicat el pentru Newsweek.

"Acest spațiu în care ar urma să acționeze Marker va prezenta tiruri adverse, interferențe și alți factori care vor întrerupe comunicațiile dintre robot și operatorul său. Rușii nu au anunțat exact cum a fost testat Marker, dar este greu de crezut că s-a confruntat cu condițiile apropiate de cele din Ucraina", a continuat expertul.

"Poate e un element de PR, pentru a demonstra că Rusia are roboți tereștri care pot intra în luptă și îndeplini unele sarcini. Dar, încă o dată, este un sistem scump. Cred că vor începe prin a-l folosi în misiuni limitate, dar fiecare misiune va deveni mai sofisticată, până la un anumit punct, desigur", a mai spus Bendett.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇