Robotul cu care se laudă rușii nu poate schimba cursul războiului: Un paznic care a devenit soldat

Robotul cu care se laudă rușii nu poate schimba cursul războiului: Un paznic care a devenit soldat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ciuda calităților promovate de oficialii ruși, vehiculul robotizat Marker care va fi trimis în Ucraina are câteva vulnerabilități și este tributar deficiențelor sistemului de producție specific Rusiei, ceea ce îi limitează eficiența.

Dmitri Rogozin, fostul șef al agenției spațiale ruse Roscosmos, a anunțat duminică, pe Telegram, că robotul Marker, un vehicul autonom cu șenile, cu o greutate de aproximativ trei tone, dotat cu sisteme de recunoaștere și arme de foc, va acționa în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Descriind această manevră drept "botezul focului" pentru noua armă din dotarea armatei ruse, Rogozin a spus că platforma poate repera și trage în mod autonom asupra țintelor inamice cu propriile arme, de la o distanță de aproximativ 15 kilometri.

Ideea folosirii robotului cu Inteligență Artificială este de a înlocui un soldat în misiuni periculoase și de a eficientiza operațiunile militare, explică Samuel Bendett, expert militar la Center for Naval Analyses, pentru Newsweek.

ADVERTISING

Bazându-se pe capabilitățile acestui vehicul, el consideră că sunt șanse mici ca unitățile robotizate de luptă Marker să fie trimise în mijlocul luptelor intense care se dau în Ucraina.

De la pază, la război

Armata rusă încearcă de multă vreme să-și înlocuiască soldații cu arme autonome, însă Rusia și alte țări care fac cercetări în această direcție, precum Statele Unite și China, au rămas în faza incipientă a acestui proces, arată Bendett.

Rogozin a scris că Marker a fost folosit inițial cu succes în operațiuni de pază la cosmodromul Vostocini din estul Rusiei, "oferind control asupra perimetrului de securitate". Această funcție se potrivește cu rezultatele testelor din ultimii ani, robotul având funcții defensive pentru paza unei baze militare, asemenea unei camere video montate pe un camion, explică Bendett.

Deși producătorii ruși au susținut că Marker a făcut teste în pădure pentru verificarea capacității de a se deplasa autonom pe teren accidentat, a existat tot timpul convingerea că tehnologia nu a avansat suficient, a spus analistul american.

"Acest tip de UGV (vehicul terestru fără echipaj) nu este pregătit să navigheze singur într-un câmp de luptă. Deci, chiar dacă dezvoltatorii lui Marker au susținut că aceste vehicule pot merge singure și pot să îndeplinească o serie de sarcini relativ complicate, nu sunt neapărat gata pentru mediul foarte complicat al spațiului de luptă din Ucraina", subliniază Bendett.

ADVERTISING

Acest spațiu în care ar urma să acționeze Marker va prezenta tiruri adverse, interferențe și alți factori care vor întrerupe comunicațiile dintre robot și operatorul său. Rușii nu au anunțat exact cum a fost testat Marker, dar este greu de crezut că s-a confruntat cu condițiile apropiate de cele din Ucraina.

În plus, judecând după design, este puțin probabil ca Marker să atace pozițiile forțelor ucrainene, întrucât are câteva elemente vulnerabile. "Una dintre problemele interesante legate de dezvoltarea vehiculelor precum Marker de la zero, spre deosebire de adaptarea sistemelor deja existente, este că Marker e un sistem relativ mic și fragil – nu-i foarte bine protejat", arată Bendett.

În ciuda avantajelor sale, vehiculul robotizat al rușilor este slab echipat pentru a face față atacurilor unor mitraliere de calibru mare și rachetelor antitanc, spre deosebire de vehiculele grele ale armatei ruse. "De aceea am îndoieli despre trimiterea lui Marker în luptele de acum, așa cum susține Rogozin", a spus expertul american.

ADVERTISING

O altă problemă este numărul de vehicule disponibile. Deși Rogozin a anunțat că "mai mulți" roboți vor fi trimiși în estul Ucrainei, Bendett spune că există doar câțiva, iar pierderea chiar și a unui singur vehicul va fi resimțită de industria de apărare a Rusiei: "Aceasta este problema cu dezvoltarea celor mai multe vehicule autonome rusești. Au mai multe proiecte diferite. Au multe concepte diferite. Dar ele există ca prototipuri sau, în cazul Marker, sunt cinci, nu unul. Nu e ca și cum dezvoltatorii ruși ar avea, să zicem, 20, 30 sau 50 și ar putea folosi o duzină în misiuni militare. Așa că eu cred că acest test va fi relativ controlat în Rusia".

O "mașinuță" scumpă pentru PR

Expertul american arată că anunțul aruncării în război a noii arme ar putea fi consecința presiunii care apasă pe sectorul Apărării din Rusia de a dezvolta noi tehnologii în timp ce războiul din Ucraina continuă: "Poate e un element de PR, pentru a demonstra că Rusia are roboți tereștri care pot intra în luptă și îndeplini unele sarcini. Dar, încă o dată, este un sistem scump. Cred că vor începe prin a-l folosi în misiuni limitate, dar fiecare misiune va deveni mai sofisticată, până la un anumit punct, desigur".

Oleg Martianov, șeful Centrului Național pentru Dezvoltarea Tehnologiilor și Elemente de bază ale Roboticii din cadrul Fundației Ruse de Cercetare Avansată, a declarat pentru TASS că Marker a nimerit la teste nu doar în ținte fixe, ci și mobile. Potrivit acestuia, robotul a lovit discuri aruncate de o mitralieră Kalașnikov de mai multe ori mai rapid decât o pot face oamenii.

Oficialul a mai declarat că robotul dotat cu sistem de recunoaștere bazat pe Inteligența Artificială ar putea face distincția între civili și militari pentru a-i viza pe cei care reprezintă "o amenințare directă".

Ria Novosti a anunțat în noiembrie 2021 că Marker a fost dezvoltat pentru a fi "un curier autonom" și ca transportor pentru evacuarea de pe câmpul de luptă a soldaților răniți.

În decembrie anul trecut, TASS a relatat că platforma robotică va putea să distrugă dronele cu impulsuri electronice. Conform unui comunicat al producătorului Android Technics, robotul va fi capabil să distingă dronele neautorizate, militari și vehicule.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇