Ziua 705: Tancuri rusești strivite ca niște gândaci, Putin taie Netul. Zelenski recunoaște o înrolare cu forța a unor ucraineni. UE vrea să saboteze Ungaria?

<span style="color:#990000;"><span style="color:#990000;">Ziua 705</span></span>: Tancuri rusești strivite ca niște gândaci, Putin taie Netul. Zelenski recunoaște o înrolare cu forța a unor ucraineni. UE vrea să saboteze Ungaria?

Ziua 705 de război a debutat cu un atac nocturn cu drone Shahed lansat din Rusia asupra mai multor regiuni din Ucraina. Toate cele opt drone lansate în cursul nopții au fost însă doborâte de apărarea aeriană.

Rusia continuă să sufere pierderi importante. Într-o singură zi, duminică, au fost uciși peste 1.000 de militari ruși, iar 10 tancuri și 16 sisteme de artilerie au fost distruse, au anunțat luni forțele armate ale Ucrainei. Armata ucraineană a difuzat și o înregistrare video spectaculoasă care prezintă atacul letal al unei drone asupra unor tancuri rusești.

Sosirea lui Putin în orașul natal Sankt Petersburg a dus la oprirea temporară a internetului mobil 4G pe timpul nopții în regiunile Leningrad, Novgorod și Pskov, pentru "ajustări la echipamentele agențiilor de securitate pentru apărarea antidrone și aeriană", scrie presa rusă.

Pe de altă parte, Comisia Electorală Centrală a Rusiei a înregistrat oficial candidatura lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din 15-17 martie.

Kremlinul lucrează activ la planul de destabilizare a Republicii Moldova pentru a împiedica integrarea acestei țări în Uniunea Europeană, notează Institutul pentru Studiul Războiului, în urma unor declarații ale unui oficial din MAE rus despre criza relațiilor dintre Chișinău și Transnistria.

Iar Bruxelles-ul ar pregăti o replică dură pentru Ungaria, în cazul în care Budapesta va continua să blocheze ajutorul financiar al UE destinat Ucrainei. Conform unui document secret, UE vrea să-i taie Budapestei toate fondurile europene și a schițat chiar o strategie pentru a sabota economia Ungariei. A venit rapid şi o replică de la Bruxelles la dezvăluirile din Financial Times. Un oficial UE spune că documentul secret ar fi doar o "notă de background".

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Drone distruse - Toate cele opt drone iraniene Shahed-136/131 lansate de Rusia în cursul nopții au fost doborâte în regiunile Nikolaev, Dnipropetrovsk, Hmelnîțkîi și Rivne, au anunțat luni dimineață forțele aeriene ucrainene. Dronele au fost lansate din zona orașului rus Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov. O clădire administrativă, o unitate de învățământ și câteva imobile private au fost avariate de bucăți din dronele distruse, dar nu au provocat victime sau incendii. Forțele ruse au lansat și o rachetă de croazieră Iskander-M din regiunea Voronej și trei rachete de apărare aeriană S-300 în regiunea ocupată Donețk.
  • Bilanțul unei singure zile - Peste 1.000 de soldați ruși au fost uciși, iar 10 tancuri și 16 sisteme de artilerie au fost distruse duminică, au anunțat luni, pe Facebook, forțele armate ucrainene.
  • Tancurile rusești, pe post de gândaci - Ucraina a difuzat o înregistrare video care prezintă momentul în care o dronă ucraineană vânează tancurile rusești ca pe niște gândaci. "Operatorii de drone îndemânatici ai Gărzii Naționale au anihilat mai întâi un tanc rusesc înainte de a distruge altul care a sosit pentru evacuare", a relatat Ministerul ucrainean al Apărării, fără a preciza locul unde a avut loc atacul. Imaginile arată cum este lansată o bombă exact în dreptul tanchistului, iar vehiculul continuă să meargă necontrolat, lovind o casă și oprindu-se într-un canal. Un soldat sare afară și fuge, reușind să scape de o altă bombă care aruncă tancul T-80 în aer. În cele 23 de luni de război, Rusia a pierdut 736 de tancuri T-80 și 2.666 de tancuri în general, potrivit ultimelor date centralizate de site-ul Oryx care monitorizează pierderile logistice ale ambelor tabere. Estimările Ucrainei indicau duminică 6.280 de tancuri pierdute de Rusia.
  • Rusia spune că a cucerit o localitate, Ucraina neagă - Armata rusă a declarat luni că a preluat controlul asupra unei aşezări ucrainene în regiunea Harkov (nord-est), dar Ucraina a dezminţit, cele două armate luptând pentru fiecare metru pătrat pe un front care rămâne în mare parte static de peste un an. Localitatea Tabaivka din "regiunea Harkov a fost eliberată", a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. Este vorba de un cătun situat la aproximativ 30 km de oraşul Kupiansk, zonă în care forţele ruse sunt în ofensivă încă din vară. Dar armata ucraineană a dezminţit această cucerire, înainte de declaraţiile oficiale ale autorităţilor ruse, întrucât ştirea începuse să circule cu o zi înainte pe canalele de Telegram.
  • Zelenski recunoaşte o înrolare cu forţa a unor ucraineni - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski recunoaşte, într-un interviu acordat postului german ARD, că s-au înrolat cu forţa bărbaţi la vârsta la care pot lupta şi îşi exprimă regretul cu privire la faptul că ”reprezentanţi ai birourilor de înrolare militară au bătut drumurile în căutare” de militari, în contextul unui proiect de lege a mobilizării controversat. ”Da, au existat astfel de cazuri”, recunoaşte şeful statului ucrainean.
  • Presaţi de conştiinţă - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu vrea să-i preseze să se întoarcă în ţară pe ucrainenii care au plecat peste hotare din motive de conştiinţă, după debutul războiului. Zelenski a asigurat că nu-i cere cancelarului german Olaf Scholz să-i trimită pe aceştia înapoi acasă. În Ucraina au loc discuţii privind cum ar putea fi recrutaţi mai mulţi soldaţi, în condiţiile în care armata vrea să mobilizeze 450.000 - 500.000 de oameni. Ministerul ucrainean al Apărării a făcut apel la bărbaţii ucraineni care trăiesc în străinătate să se întoarcă acasă şi să apere ţara, ca soldaţi.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin se teme de drone - Oprirea temporară a Internetului mobil 4G pe timpul nopții în regiunile Leningrad, Novgorod și Pskov este cauzată de "ajustări la echipamentele agențiilor de securitate pentru apărarea antidrone și aeriană", relatează presa rusă citată de Nexta. Măsura vine în contextul în care Vladimir Putin a sosit în orașul natal, Sankt Petersburg, iar în ultima perioadă dronele ucrainene zboară frecvent spre regiunea Leningrad.
  • Oficial candidat - Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC) a înregistrat oficial candidatura lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din 15-17 martie. "Adoptată în unanimitate", decizia comisiei a fost anunţată de şefa acesteia, Ella Pamfilova. Potrivit Nataliei Budarina, secretarul CEC, 60.000 din cele 315.000 de semnături depuse în sprijinul lui Putin au fost selectate aleatoriu pentru verificare. ''În urma verificărilor efectuate, din cele 60.000 au fost invalidate 91 de semnături. Este vorba de inexactităţi în informaţiile despre alegători'', a declarat Budarina, care a precizat că nu există semnături false.
  • Probleme cu gazoductul spre China - Lucrările la noul gazoduct Power of Siberia-2 din Rusia către China, care ar trebui să înceapă anul acesta, ar putea fi amânate, a declarat premierul mongol L. Oyun-Erdene. Rusia a purtat discuţii pentru a construi o nouă conductă care să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaze pe an din nordul Rusiei până în China, prin Mongolia, aproape la fel de mult ca gazoductul Nord Stream 1, pe sub Marea Baltică, care a fost avariat în 2022 şi este inactiv. China şi Rusia încă nu au căzut de acord asupra detaliilor cheie ale proiectului mamut, a spus Oyun-Erdene, adăugând că preţurile record la nivel mondial ale gazelor, din ultimii doi ani, au complicat discuţiile. Gazprom, care va opera Power of Siberia-2, a anunțat că vrea să livreze gaze prin noua conductă până în 2030. Acordul asupra aspectelor cheie, inclusiv preţurile, rămâne, însă, evaziv, iar ambele părţi au nevoie de mai mult timp pentru a face cercetări mai detaliate asupra studiilor economice, a mai spus Oyun-Erdene. Vicepremierul rus Viktoria Abramcenko a declarat anul trecut că realizarea părţii mongole a gazoductului ar putea începe în primul trimestru sau prima jumătate a anului 2024.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Kremlinul lucrează la destabilizarea Moldovei - Oficialii de la Kremlin creează condițiile pentru destabilizarea Republicii Moldovei pentru a-i împiedica integrarea în UE, printre alte obiective, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Observația analiștilor americani survine după ce Alexei Polișciuk, director responsabil pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) din cadrul MAE rus, a spus că Moldova a început să-și distrugă legăturile cu statele membre CSI și că există zvonuri că vrea să părăsească organizația până la sfârșitul acestui an. Decizia ar fi în dezavantajul cetățenilor și economiei acestei țări. Oficialul a adăugat că rezolvarea chestiunii transnistrene în Moldova e "într-o criză adâncă" și că presiunea economică a Chișinăului asupra Transnistriei de la începutul acestui an a amânat orice soluție. Polișciuk susţine că Rusia e gata să repare relațiile deteriorate dintre Moldova și Transnistria "ca meditator și garant" al unui acord. ISW a arătat anterior că Rusia vrea să creeze condiții pentru a justifica o agresiune asupra Moldovei, pe motiv că își protejează cetățenii transnistreni "aflați în pericol", folosind conceptul propriu "Ruski Mir" ("pace rusească" - n.red.).
  • UE pregătește o replică pentru Ungaria? - Uniunea Europeană va face apel la statele membre să taie toate fondurile pentru Ungaria dacă Budapesta nu renunță la veto-ul asupra pachetului de ajutor de 55 de miliarde de euro propus de Bruxelles pentru Ucraina, reiese dintr-un document secret obținut de Financial Times. Oficialii de la Bruxelles au schiţat chiar o strategie pentru a sabota economia Ungariei, vizând în mod explicit vulnerabilităţile economice ale Ungariei, a-i destabiliza moneda şi a determina prăbuşirea încrederii investitorilor, într-o tentativă de a lovi "locurile de muncă şi creşterea" din această ţară, dacă Budapesta refuză să renunţe la veto-ul său faţă de ajutorul pentru Kiev, arată sursa citată. Ca răspuns la acest articol, un înalt oficial european a declarat că guvernele UE nu discută despre o coerciţie de natură financiară pentru a forţa Ungaria să accepte ajutorul financiar pentru Ucraina: "Documentul la care se face referire în articolul din Financial Times este o notă de background scrisă de Secretariatul Consiliului pe propria sa răspundere şi care descrie starea actuală a economiei ungare".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇