Ziua 704: Fraudă la achiziția de arme pentru armata ucraineană. Rusia atacă pe o mare parte a frontului, Ucraina câștigă la drone. Hyundai își vinde fabricile

<span style="color:#990000;">Ziua 704</span>: Fraudă la achiziția de arme pentru armata ucraineană. Rusia atacă pe o mare parte a frontului, Ucraina câștigă la drone. Hyundai își vinde fabricile

În ziua 704 de război, Serviciul de Securitate al Ucrainei – SBU a anunţat că a descoperit un sistem de corupție la achiziționarea de arme de către armata ucraineană. Valoarea fraudei descoperite este de circa 40 de milioane de dolari. Foşti şi actuali funcţionari de rang înalt din Ministerul Apărării şi manageri ai companiilor afiliate sunt implicaţi în delapidare. În august 2022, 100.000 de obuze au fost achiziționate cu plata în avans, o parte din fonduri fiind transferate în străinătate. Obuzele nu au fost livrate niciodată.

Iar Rusia a lansat atacuri cu drone şi rachete care au vizat infrastructuri civile şi critice în zone extinse din Ucraina. A fost atacată regiunea centrală Poltava, regiunea Donețk, în est, dar și Zaporojie. Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus patru din cele opt drone lansate de Rusia în cursul nopţii. Din primele informații, nu există victime.

Potrivit unei analize CNN, în această perioadă, Rusia desfăşoară operaţiuni ofensive de-a lungul unei mari părţi a liniei frontului, în timp ce armata ucraineană încearcă să-şi menţină poziţiile şi se confruntă cu o criză de muniţii. Luptele sunt deosebit de intense în nord-est, de-a lungul unei fâşii de teritoriu unde se unesc regiunile ucrainene Harkov şi Lugansk. În timpul ăsta, forţele ucrainene adoptă o postură defensivă și par să dispună de un avantaj în "războiul dronelor".

ADVERTISING

Iar preşedintele Volodimir Zelenski și-a publicat declaraţia de avere pe 2021 şi 2022, care arată că veniturile liderului de la Kiev au scăzut, în primul rând ca urmare a contractelor de închiriere îngheţate. Numărul de apartamente (7), vehicule (un Range Rover și un Mercedes) şi alte bunuri ale lui Zelenski nu s-au schimbat.

Și Hyundai Motor a anunțat că a semnat un acord privind vânzarea celor două fabrici din Rusia. Compania cumpărătoare, Art-Finance, este deţinută de către Andrei Pavlovich, care a achiziţionat în mai 2023 și activele din Rusia ale Volkswagen.

Ziua 703: Atac pe trei fronturi pentru Avdiivka. Zelenski vrea o economie mai „albă”. Predicții pentru 2024

Evoluții pe front

  • Atacuri extinse ale Rusiei - Rusia a lansat atacuri cu drone şi rachete care au vizat infrastructuri civile şi critice în zone extinse din Ucraina, au anunţat, duminică, Forţele Aeriene de la Kiev, citate de Reuters. Rusia a atacat regiunea centrală Poltava cu două rachete balistice lansate din sistemul de rachete balistice Iskander şi trei rachete sol-aer deasupra regiunii Doneţk, în est. Atacul a avut loc asupra unei fabrici din oraşul Kremenciuk, declanşând un incendiu. În regiunea Zaporojie, o instalaţie de infrastructură a fost lovită de un atac cu drone. Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus patru din cele opt drone lansate de Rusia în cursul nopţii. Din primele informații, nu există victime.
  • Atac al Ucrainei la Belgorod - Guvernatorul regiunii ruse de graniţă Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că armata ucraineană a lansat în ultimele 24 de ore 40 de proiectile asupra a cinci localităţi din această regiune.
  • Rusia atacă, Ucraina încearcă să se mențină - CNN informează, citând oficiali ucraineni, că "Rusia desfăşoară operaţiuni ofensive de-a lungul unei mari părţi a liniei frontului, în timp ce armata ucraineană încearcă să-şi menţină poziţiile" şi se confruntă cu o criză de muniţii. Luptele sunt deosebit de intense în nord-est, de-a lungul unei fâşii de teritoriu unde se unesc regiunile ucrainene Harkov şi Lugansk. "Inamicul acumulează forţe şi atacă în fiecare zi", spune un militar ucrainean. În timpul ăsta, forţele ucrainene adoptă o postură defensivă și pare să dispună de un avantaj în "războiul dronelor", ceea ce îi permite să zădărnicească eficient noua ofensivă rusă.
  • Pierderile Rusiei - Estimarea făcută de armata ucraineană pentru pierderile rusești de ieri arată că 740 de soldați au murit și au fost distruse 9 tancuri, 19 blindate de luptă, 12 tunuri, 3 echipamente speciale și 31 de vehicue diferite.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Ucraina

  • Fraudă masivă descoperită de SBU - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat, sâmbătă, că a descoperit un sistem de corupţie în timpul achiziţionării de arme de către armata ucraineană şi că valoarea totală a fraudei ar fi echivalentă cu aproximativ 40 de milioane de dolari, relatează Reuters. O investigaţie a SBU a „arătat că angajaţii Ministerului Apărării şi oficialii furnizorului de arme Lviov Arsenal au furat aproape 1,5 miliarde de grivne în cadrul unei tranzacţii de cumpărare de obuze". Foşti şi actuali funcţionari de rang înalt din Ministerul Apărării şi manageri ai companiilor afiliate au fost implicaţi în delapidare. Deturnarea de fonduri a implicat achiziţionarea a 100.000 de obuze pentru armata ucraineană. Contractul pentru obuze a fost semnat cu Lviov Arsenal în august 2022 - la şase luni după începerea războiului - plata a fost făcută în avans, unele fonduri fiind transferate în străinătate. Armele nu au fost furnizate niciodată. Cinci persoane au fost primit "notificări de suspiciune", unul dintre suspecţi a fost arestat în timp ce încerca să treacă frontiera ucraineană.
  • Aproape 200.000 de cupluri s-au căsătorit - Peste 186.000 de cupluri s-au căsătorit în Ucraina în anul 2023, în timp ce peste 24.000 au divorţat, informează ukrinform.net. Cel mai mare număr de familii nou create a fost înregistrat în oraşul Kiev (21.802), urmat de regiunea Dnepropetrovsk (18.816), regiunea Odesa (13.740), regiunea Kiev (11.712), regiunea Lviov (10.983) şi regiunea Harkov (10.977). În februarie 2023, Ministerul pentru Transformare Digitală al Ucrainei a lansat un nou serviciu pe portalul de servicii guvernamentale Diia, care permite ucrainenilor să aplice pentru înregistrarea căsătoriei. De asemenea, Ministerul ucrainean al Justiţiei a simplificat înregistrarea căsătoriei, acum durând doar o zi.
  • Zelenski și-a publicat declarația de avere - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a publicat duminică declaraţia de avere pe 2021 şi 2022, care arată că veniturile liderului de la Kiev au scăzut, relatează The Kyiv Independent. Potrivit datelor de pe site-ul preşedinţiei ucrainene, fluxul de bani al familiei liderului a scăzut în 2022 comparativ cu 2021 cu 1,8 milioane grivne (UAH), adică 47.500 dolari. Familia Zelenski a câştigat 285.198 de dolari în 2021, deşi aproape 141.278 de dolari din această sumă au provenit din vânzarea de obligaţiuni de trezorerie. Venitul din 2021 a fost cu aproape 314.827 de dolari mai mic decât cel din 2020, în urma contractelor de închiriere îngheţate ca urmare a ofensivei Rusiei în Ucraina. Numărul de apartamente (7), vehicule (un Range Rover și un Mercedes) şi alte bunuri ale lui Zelenski nu s-au schimbat.
  • Ucraina cere presiune mai mare pe Rusia - Ucraina a cerut duminică sporirea presiunii comunităţii internaţionale asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancţiuni, consemnează agenţia EFE. "Fiecare manifestare de presiune asupra Rusiei este un pas către pace. Fiecare act de asistenţă pentru Ucraina este o protejare a vieţilor. Le sunt recunoscător tuturor celor care ajută Ucraina. (...) Este nevoie de un nou pachet de sancţiuni al UE (împotriva Rusiei) şi îl pregătim. Pregătim de asemenea noi măsuri pentru a limita capacitatea Rusiei de a ocoli sancţiunile", a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a mai cerut aliaților să se grăbească în luarea unei decizii de confiscare a activelor ruseşti din Occident, care însumează circa 300 de miliarde de dolari.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ţările baltice, strategie pentru adăposturi antiaeriene - Țările studiază cum să-şi protejeze populaţia împotriva unor ipotetice atacuri ruseşti, iar din acest motiv a apărut o dezbatere despre starea adăposturilor antiaeriene din epoca sovietică şi necesitatea extinderii acestora pe fondul speculaţiilor făcute de lideri europeni în privinţa unei posibile confruntări între NATO şi Moscova, transmite duminică EFE. În Letonia sunt examinate adăposturile antiaeriene din epoca sovietică şi explorează posibilitatea finanţării cel puţin parţială a adaptării unor clădiri private în acest scop. De asemenea, în Estonia, din luna mai a anului trecut, asociaţiile de proprietari pot solicita finanţare pentru construcţia de adăposturi. Până la 2 ianuarie, au fost înregistrate 56 de cereri, dintre care 27 vor fi finanţate în cadrul unui proiect pilot cu suma totală de 1,3 milioane de euro. Şi în Lituania, luna trecută, ministrul de interne a anunţat că 11 municipalităţi au adăposturi care pot oferi protecţie pentru 60% din populaţia urbană şi 40% din restul ţării.
  • Hyundai Motor vinde cele două fabrici din Rusia - Hyundai Motor a semnat un acord privind vânzarea celor două fabrici din Rusia, grupul sud-coreean devenind astfel cel mai recent producător auto global care se retrage de pe piaţa rusă, după invadarea Ucrainei de către Moscova, transmite Reuters. Cumpărătorul rus, Art-Finance, a precizat că a finalizat săptămâna aceasta achiziţionarea uzinei Hyundai din Sankt Petersburg şi a primit aprobare pentru tranzacţie de la Guvernul rus şi de la Serviciul federal antimonopol. Compania rusă a precizat că activele "includ două unităţi de producţie din Sankt Petersburg: o fabrică în zona industrială Kamenka şi o uzină în zona industrială Shushary". Art-Finance este deţinută de către Andrei Pavlovich, care a achiziţionat în mai 2023 activele din Rusia ale Volkswagen.
  • Extrema dreaptă din Ungaria va revendica Transcarpatia - Partidul ungar Mi Hazank (Patria noastră, de extremă dreapta), va revendica Transcarpatia, regiune în vestul Ucrainei, unde trăiesc circa 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina îşi pierde statalitatea din cauza invaziei ruse, a declarat sâmbătă seara liderul partidului, Laszlo Toroczkai, transmite Reuters. Toroczkai a făcut aceste remarci la o conferinţă în care partidul - care are şase parlamentari în legislativul ungar, cu 199 de legiuitori - a fost gazda, printre alţii, a unor lideri de extremă dreaptă din AfD din Germania şi din Forumul Olandez pentru Democraţie.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇