Ziua 703: Atac pe trei fronturi pentru Avdiivka. Zelenski vrea o economie mai „albă”. Predicții pentru 2024

Ziua 703: Atac pe trei fronturi pentru Avdiivka. Zelenski vrea o economie mai „albă”. Predicții pentru 2024

În ziua 703 de război, Ucraina a anunţat repatrierea rămășiţelor a 77 de militari ucraineni, care era planificată mai demult, fără legătură cu prăbuşirea unui avion militar rus în condiţii incerte.

În timp ce forțele speciale ucrainene au luat cu asalt o poziție rusească din regiunea Donețk, doi civili ucraineni au fost uciși într-o localitate de la granița cu Rusia în timpul unei incursiuni a soldaților ruși.

Conform estimărilor ucrainene, armata rusă a suferit pierderi însemnate de oameni și de vehicule blindate. Între timp, soldații ruși continuă lupta pentru cucerirea Donbasului, iar prioritatea este orașul Avdiivka, potrivit experților militari.

În Ucraina, preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat nevoia de o mai mare încredere pentru mediul de afaceri și de o economie mai ”albă” și a anunțat o serie de măsuri care vizează antreprenoriatul.

ADVERTISING

Iar Washington Post scrie că administraţia Biden lucrează la o strategie pe termen lung pentru susţinerea Kievului, în ciuda impasului de finanţare din Congres. Dar aceste planuri nu anticipează câştiguri semnificative ale Ucrainei împotriva Rusiei în 2024. Noua strategie va pune accentul pe sprijinirea Ucrainei pentru a împiedica Rusia să avanseze, în timp ce obiectivul pe termen lung va fi consolidarea forţei sale de luptă şi a economiei.

Situația pe front

  • Rușii luptă pentru cucerirea Donbasului - Trupele ruse continuă lupta pentru cucerirea Donbasului, iar prioritatea este orașul Avdiivka, potrivit experților militari. Experții britanici vorbesc despre organizarea unui atac pe trei fronturi pentru încercuirea orașului.
  • Civili uciși - Doi civili ucraineni au fost împușcați mortal într-o localitate de la granița cu Rusia în timpul unei incursiuni a unui grup de soldați ruși, în regiunea Sumîi, au anunțat autoritățile locale.
  • Pierderi masive pentru Rusia - Conform estimărilor ucrainene, Rusia a înregistrat pierderi masive pe 26 ianuarie, printre care 770 de soldați, 6 tancuri, 15 alte blindate de luptă, 3 sisteme de artilerie, 8 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.
  • Predicții pentru 2024 - Administraţia Biden lucrează la o strategie pe termen lung pentru susţinerea Kievului, în ciuda impasului de finanţare din Congres. Încă rănită de eşecul contraofensivei de anul trecut din Ucraina, administraţia Biden elaborează o nouă strategie care va pune accentul mai puţin pe recâştigarea de teritorii şi se va concentra, în schimb, pe sprijinirea Ucrainei pentru a împiedica Rusia să avanseze, în timp ce obiectivul pe termen lung va fi consolidarea forţei sale de luptă şi a economiei, spun oficialii americani, potrivit The Washington Post. Detalii AICI.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Ucraina

  • Zelenski și antreprenorii - Preşedintele Volodimir Zelenski a informat vineri că a avut o întâlnire cu Fiscul şi că a fost creat un mecanism de comunicare cu antreprenorii, pentru că este nevoie de mai multă încredere în mediul de afaceri şi de o economie mai legală şi mai "albă", anunță agențiile de știri. Zelenski a anunţat lansarea unui nou mecanism de comunicare cu antreprenorii, Platforma Economică a Ucrainei, care va reprezenta întreprinderile mici, mijlocii şi mari din diferitele regiuni ale ţării. El a mai anunţat că a semnat un decret prin care înfiinţează Consiliul pentru antreprenoriat, aşa cum a fost el definit printr-o decizie a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, precum şi o platformă ucraineană pentru a stimula antreprenoriatul şi produsele ucrainene.
  • Repatrierea a 77 de militari ucraineni ucişi - Autorităţile ucrainene au anunţat repatrierea rămășiţelor a 77 de militari ucraineni, o procedură prevăzută de ”mult timp”, finalizată în pofida prăbuşirii unui avion militar rus în condiţii tulburi, de care Moscova acuză Kievul, relatează AFP, potrivit agențiilor de știri.
  • În Ucraina trăiesc aproximativ 7.400 de supravieţuitori ai Holocaustului - De ziua Holocaustului s-a vorbit despre miile de supravieţuitori ai genocidului nazist care continuă să trăiască în Ucraina, unde se tem că-şi vor sfârşi zilele aşa cum le-au început: între sirenele şi bombardamentele pe care Kremlinul le-a readus în Europa, scrie sâmbătă EFE. Suferind adesea de probleme de mobilitate şi prea fragili pentru a se deplasa rapid, supravieţuitorii ucraineni ai Holocaustului sunt rareori capabili să coboare în adăposturile antiaeriene din clădirile lor sau la metrou. Ei primesc ajutor de la American Jewish Joint Distribution Committee, mai cunoscut sub numele de Joint sau JDC. Sinagogile care funcţionează în Kiev sunt o altă sursă de sprijin pentru supravieţuitori.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Expaţii ruşi din ţări "neprietenoase" vor putea vota - Expații ruși vor putea vota la scrutinul prezidenţial din martie chiar dacă trăiesc în ţări "neprietenoase" care au impus sancţiuni Moscovei ca urmare a invaziei de către Rusia a ţării vecine Ucraina, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, transmite Reuters, conform agențiile de știri. Vor exista secţii de votare în toate ţările în care Rusia are misiuni diplomatice. Rusia va invita la scrutin observatori străini din Comunitatea Statelor Independente, un grup de ţări care au făcut parte din Uniunea Sovietică, şi din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, care include China, India, Pakistan şi Iran.
  • Rusia este dispusă să negocieze livrarea de gaze către Uniunea Europeană - Moscova este dispusă să discute cu Uniunea Europeană despre livrările de gaze, a declarat sâmbătă vicepremierul rus Aleksandr Novak conform mai multor agenţii de presă preluate de Reuters, notează Agerpres. Acordul pe cinci ani cu Ucraina privind tranzitul gazelor naturale din Rusia către Europa urmează să expire la sfârşitul lui 2024, după ce a continuat să fie aplicat chiar şi în timpul războiului declanşat în februarie 2022 de invazia rusă pe teritoriul ucrainean. Înţelegerea prevede transportul gazelor prin conductele din Ucraina; Moscova plăteşte Kievului pentru utilizarea reţelei respective.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇