Ucraina are o armată îmbătrânită: Bărbații de peste 40 de ani abia mai rezistă, dar nu vor ca puștii să ajungă pe front

Ucraina are o armată îmbătrânită: Bărbații de peste 40 de ani abia mai rezistă, dar nu vor ca puștii să ajungă pe front

După aproape doi ani de război, vârsta medie a soldaților ucraineni crește. Cei mai mulți sunt bărbați de vârstă medie, iar pentru comandanții unităților devine tot mai greu să planifice și să execute operațiunile militare.

Vârsta medie a soldaților ucraineni trece bine de 40 de ani, iar asta este o problemă în plus pentru o armată care are de înfruntat un inamic mai numeros, cu mai multe resurse și cu efective recrutate constant.

„Vârsta medie a soldaților din batalionul meu este 45 de ani", a spus Dmitro Berlim, comandantul brigăzii separate mecanizate 32 a forțelor armate ucrainene care luptă acum în apropiere de Kupiansk, una dintre țintele campaniei de iarnă a armatei ruse.

„La vârsta asta e deja mai greu să îndeplinești toate sarcinile necesare. Unora le e greu chiar să care muniția, batalionul nu primește soldați mai tineri și suferă tot mai multe pierderi. Sunt din ce în ce mai puțini oameni (sub comanda mea), iar calitatea întăririlor e tot mai slabă de fiecare dată", a explicat Berlim.

Este o situație unică pentru războaiele din ultimul secol, în care cea mai mare parte a efectivelor era compusă din bărbați între 20 și 30 de ani și chiar mai tineri. Chiar și în prezent, vârsta medie a celor mai multe armate din statele occidentale e mai mică decât cea a forțelor ucrainene. În 2021, media de vârstă în armata americană era 28 de ani, iar în 2023 cea din armata britanică era 31 de ani, notează Sunday Times.

ADVERTISING

Deși cifrele oficiale referitoare la armata ucraineană nu sunt disponibile, ziarul britanic estimează că vârsta medie a personalului militar al Kievului este 43 de ani.

Noile generații nu sunt pregătite pentru a lupta

Serghei Leșcenko, consilierul șefului cancelariei prezidențiale ucrainene, a spus în noiembrie că a auzit „cifre neliniștitoare" de la unul dintre comandanții batalionului Garda Națională care luptă în Donbas - se pare că în unele dintre brigăzile ucrainene care au participat anul trecut la ofensiva fără succes împotriva pozițiilor rusești au avut o vârstă medie de 54 de ani. „Un infanterist nu poate participa la o operațiune de asalt la această vârstă", subliniază Leșcenko.

Andrei Roik, un arhitect de 47 de ani care servește în armată aproape de la începutul războiului, a spus că e mai greu să lupți după 40 de ani.

„Una e când ai un corp pregătit și reflexele de la 20 de ani. E diferit când ești un angajat de birou de 46 de ani, cu burtă și o grămadă de boli cronice", a explicat el. Dar vârsta mai mare are și avantajele ei: „Experiența și vigilența, precum și o atitudine mai serioasă față de viață", a precizat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Îmbătrânirea armatei este o consecință a modului în care s-a desfășurat mobilizarea în Ucraina după invazia pe scară largă a Rusiei. La începutul lui 2022, numeroși voluntari peste 40 de ani s-au înrolat și au plecat pe front - aceștia erau bărbați cu un simț ridicat al responsabilității pentru familiile și pământul lor.

Mulți au sperat că statul va derula repede o companie mai eficientă de recrutare a tinerilor, care să-i înlocuiască pe cei mai în vârstă și foarte puțini se așteptau să rămână pe front doi ani. Astăzi, mulți soldați recunosc că sunt aproape epuizați fizic și moral.

„Mai am puțin și cedez", a spus un soldat de 50 de ani, care se recuperează în spital după ce a fost rănit de șrapnel. „M-am înrolat din prima zi de război, dar nu mai suport. În același timp, când soldații tineri ajung pe front, nu se descurcă cu sarcinile pe care noi le înfruntăm. Suntem atacați cu artilerie, drone și fosfor alb. Iar tinerii o iau razna. Nu sunt pregătiți pentru asta".

Soldatul a povestit că după tratament a și primit ordin să se întoarcă pe front. Va avea de făcut mulți kilometri pe un traseu plin de pericole ca să ajungă la pozițiile unității sale. „Dar nu pot să-i las baltă pe băieți", a subliniat acesta.

ADVERTISING

Tinerii vor avea de făcut o alegere

Conform prevederilor legale din Ucraina, un tânăr poate deveni voluntar la 18 ani (însă nu poate participa la lupte până la 20 de ani) și nu poate fi mobilizat până la 27 de ani. S-a încercat scăderea la 25 de ani a limitei de vârstei pentru mobilizare, dar Guvernul a retras proiectul pentru revizuire.

„Există voluntari printre tineri, dar nu sunt destui pentru a forma majoritatea în armată. Această problemă e importantă mai ales pentru unitățile de asalt, cum ar fi parașutiști, pușcași marini și forțele speciale, unde rezistența și forța fizică sunt necesare. Sigur, ar trebui formate din oameni mai tineri", a spus deputatul ucrainean Roman Kostenko, care a luat parte la luptele din regiunea Herson.

Președintele Vladimir Zelenski a declarat în decembrie că a primit de la conducerea armatei solicitarea de a mobiliza o jumătate de milion de recruți, dar încă nu a fost luată o decizie finală asupra numărului. Autoritățile de la Kiev subliniază că armata are nevoie nu doar de o creștere a efectivelor de pe front, ci și de o rotație, astfel încât primul val de voluntari să primească o retragere binemeritată și pregătesc o formă mai atractivă de mobilizare.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a explicat de ce sunt mai mulți oameni pe front cu vârste tot mai mari: adulții ucraineni vor să-și protejeze fiii și să împiedice trimiterea acestora pe front. Dar curând tinerii ucraineni vor avea de făcut o alegere: „Ce preț sunt dispuși să plătească: să trăiască într-un lagăr sau într-o țară liberă", a subliniat oficialul.

Potrivit acestuia, va fi mult mai ușor pentru autorități să convingă oamenii să intre în armată dacă au încredere că Occidentul va sprijini Kievul sau, mai precis, că va trimite arme care pot provoca daune ireparabile trupelor ruse chiar înainte ca acestea să intre în luptă:

„Șansele de supraviețuire ale soldaților ucraineni (dacă ajutorul occidental crește) vor crește mult. În consecință, militarii noștri se vor simți mai bine psihic. Dar nu ne trebuie zece obuze pe lună, ne trebuie mii. Problema e că primim ajutor încet și pe bucăți și bucățele".

Criza demografică se simte și pe front

În ciuda interdicției de a părăsi țara pentru bărbații între 18 și 60 de ani, cel puțin 650.000 de ucraineni din acest interval de vârstă au plecat în Europa în ultimii doi ani, potrivit datelor UE citate de BBC. Plecarea lor e unul dintre factorii crizei demografice din Ucraina.

Dar mai sunt și alte cauze pentru care vârsta medie a locuitorilor din Ucraina este acum 40 de ani:

  • populația Ucrainei după prăbușirea URSS a scăzut de la 52 la 37 de milioane de locuitori, dacă e luată în calcul populația din teritoriile anexate de Rusia.
  • speranța medie de viață a bărbaților în 2023-2024 va scădea la 57 de ani, iar a femeilor va fi de 70 de ani. Acești indicatori nu vor reveni la nivelul de dinaintea războiului (66 de ani în cazul bărbaților și 76 de ani - femeile) până în 2032, potrivit Institutului de Demografie și Cercetare Socială din Kiev.

Nu toți soldații în vârstă s-au oferit voluntari pentru a merge pe front - unii au fost mobilizați forțat. Cu toate acestea, mulți spun că responsabilitatea pentru generațiile tinere îi obligă să rămână în linia întâi.

„Nu vreau să văd puști de 20 de ani luptând", a spus Alexander Avanesov (55 de ani), care obișnuia să scrie poezie în tranșee. „Copiii sunt florile națiunii noastre. Ei vor da naștere altor copii în viitor și îi vor crește", a adăugat acesta. Avanesov are o fiică de șapte ani, iar acum el se reface după ce a fost rănit în 2022.

Într-un interviu pentru o publicație britanică, soldatul Andrei Podubniak, trecut și el de 40 de ani, a povestit cum încetineala cu care s-a mișcat camaradul său de 48 de ani era să-i coste pe toți viața - acesta a ajuns cu greu spre adăpost și a atras tirul inamic asupra altor camarazi.

Totuși, Podubniak nu vrea să se plângă, pentru că se gândește și la familia lui. Acasă îl așteaptă doi copii mici, dar acum locul lui este pe front. „Chiar dacă mai sunt unii de 40 de ani aici, trebuie să lupte. Când nu vor mai fi destui, alții vor trebui să le ia locul".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇