Cum vrea Ucraina să-i stoarcă "sângele" lui Putin

Cum vrea Ucraina să-i stoarcă "sângele" lui Putin

Atacurile cu drone asupra rafinăriilor și terminalelor petroliere din Rusia s-au înmulțit în ultimele săptămâni, periclitând exporturile de energie ale Kremlinului, un element-cheie al economiei ruse.

La primele ore ale dimineții de joi, o dronă a provocat o explozie uriașă la o rafinărie a gigantului petrolier rus Rosneft din orașul Tuapse, situat pe coasta Mării Negre. Este al patrulea incident provocat de un atac cu dronă asupra infrastructurii de petrol și gaze a Rusiei, notează The Moscow Times.

Rusia, care a atacat constant și masiv infrastructura energetică a Ucrainei, începe să fie lovită sistematic, pe teritoriul său, în punctele strategice, o schimbare notabilă de situație după ce Kievul s-a confruntat cu valuri de bombardamente și cu penuria de muniție.

ADVERTISING

Petrolul, "sângele" lui Putin

Rusia depinde de exporturile de petrol și industria de energie care cumulează cam 30% din veniturile țării, fiind în același timp o sursă importantă de finanțare pentru războiul din Ucraina. Țara condusă de Vladimir Putin este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, cu peste 12% din producția mondială de țiței, conform Statista.

Sectorul energetic reprezintă un motor esențial al economiei ruse, puternic afectată de sancțiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei. În martie 2022, când anunța impunerea embargoului asupra importurilor de petrol rusesc, președintele american Joe Biden spunea că decizia vizează "artera principală" a economiei ruse, scrie Newsweek.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aici a început Ucraina să lovească punctual, în încercarea de a-i secționa lui Putin artera vitală care îi alimentează războiul.

"Problemele de la rafinăriile ruse de petrol au devenit sistemice", a scris joi, pe X, ANton Gherașcenko, consilier în cadrul ministerului ucrainean de Interne, la scurt timp după explozia din Tuapse, cea mai recentă lovitură importantă asupra infrastructurii energetice a Rusiei din această lună.

Pe 13 ianuarie, Ucraina a lansat un atac cu dronă asupra unui terminal petrolier din Sankt Petersburg. Remarcabil în acest caz este faptul că ținta vizată se află la aproape 1.000 de kilometri distanță de granița cu Ucraina, fiind primul atac asupra regiunii natale a lui Putin, Leningrad, de la începerea războiului, scrie Newsweek.

ADVERTISING

Mai recent, pe 21 ianuarie, o altă dronă a lovit un terminal important pentru exportul de gaze din regiunea St. Petersburg - o centrală de condensare a gazelor a companiei Novatek din portul Ust-Luga. Atacul a provocat un incendiu imens și a oprit furnizarea.

Ust-Luga este cel mai mare port al Rusiei de la Marea Baltică, iar serviciile de securitate ucrainene au revendicat acest atac, potrivit Kyiv Post.

Rusia începe să "sângereze"

Conform datelor din industrie citate de Bloomberg, dacă Ucraina reușește să lovească și al doilea terminal petrolier important ale Rusiei de la Marea Baltică, cel de la Primorsk, ar putea opri exportul a 1,5 milioane de barili de petrol pe zi, iar Rusia ar pierde miliarde de dolari.

Cantitatea de petrol livrată zilnic de cele două terminale depășește 40% din totalul exporturilor de țiței ale Moscovei între lunile ianuarie și noiembrie 2023.

Gherașcenko a notat că din ianuarie au fost cel puțin șase incidente astfel de incidente. Potrivit acestuia, pe 9 ianuarie, o dronă a lovit un tanc din depozitul petrolier Oriolnefteprodukt din regiunea rusă Oriol.

Pe 19 ianuarie, un atac cu o dronă de dimensiuni reduse a provocat un incendiu masiv la un depozit petrolier din Klințî, regiunea Breansk. Potrivit experților citați de Gherașcenko, depozitul este un centru important de tranzit pentru transportul de carburant și lubrifianți pentru nevoile trupelor ruse.

Canalul de informații Tendar de pe X a anunțat joi că "loviturile împotriva facilităților petroliere ruse din Tuapse, Rusia, la doar câteva zile după succesul loviturii împotriva terminalului Ust-Luga, înlătură toate dubiile că avem de-a face cu un efort țintit pentru a elimina toate porturile importante de petrol și gaze rusești, astfel încât să devină nefolositoare pentru toate operațiunile".

"Acesta va fi o mare problemă pentru efortul de război al Rusiei. Atacurile actuale încă sunt mici, folosind câteva drone, dar au provocat deja pagube însemnate. Când Ucraina începe să lovească în masă acele porturi, atunci apărarea aeriană rusă nu va putea opri consecințele, chiar și atunci când va distruge 99% din dronele", a adăugat Tendar.

Atacurile asupra infrastructurii energetice a Rusiei s-au înmulțit în ultimele săptămâni, însă, nu sunt primele lovituri. Atacuri mai mici s-au înregistrat și anul trecut, notează Newsweek.

În octombrie, partizanții ucraineni au aruncat în aer câteva trenuri care transportau petrol, potrivit Centrului Național de Rezistență din Ucraina.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇