Oamenii lui Kadîrov au bătut un militar rus care le-a cerut actele: Ce va face Putin? (Video)

Oamenii lui Kadîrov au bătut un militar rus care le-a cerut actele: Ce va face Putin? (Video)

Imagini care prezintă un conflict între forțele ruse și aliații ceceni la un punct de control s-au răspândit pe rețelele de socializare. Incidentul scoate în evidență indisciplina forțelor armate ruse, dar și tensiunile dintre sistemul militar al Moscovei și luptătorii ceceni.

O înregistrare video care a fost răspândită de mai mulți bloggeri ruși pro-război și pe canalele de comunicare cecene redă o confruntare violentă între forțele ruse și cele cecene în orașul Melitopol, situat în sudul Ucrainei și ocupat de trupele Moscovei, relatează Newsweek.

Un soldat rus a oprit o mașină de lux la un punct de control de la intrarea în oraș, iar șoferul i-a răspuns că este militar și i-a prezentat un ordin de luptă. Soldatul rus a citit documentul și a întrebat pe ce perioadă este valabil. Când șoferul i-a răspuns că ordinul este emis pe perioadă nedeterminată, soldatul rus i-a replicat că nu este valabil, pentru că nu este un document regulamentar.

ADVERTISING

"Nu mă interesează ce crezi, sunt comandant de batalion, am ordinul de la comandantul regimentului", i-a spus șoferul, enervat.

În momentul în care soldatul i-a cerut să tragă mașina pe dreapta, șoferul a coborât, iar din mașinile din spate au sărit toți luptătorii ceceni, îndreptându-și armele către militarul rus. Unul dintre aceștia și-a armat pistolul în timp ce se apropia spre soldat și l-a lovit cu piciorul, luându-i documentul.

După ce militarul a căzut la pământ, câțiva ceceni au continuat să-l lovească și să-l amenințe că îl omoară. "Îl împușc! Ce dracu' a fost în mintea ta?", i-a strigat un cecen.

O provocare directă la adresa lui Putin

În incident a fost implicat Vaha Kambulatov, comandantul batalionului cecen Vostok-Ahmat, fostul bodyguard al lui Ramzan Kadîrov, scrie Meduza.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Videoclipul cu Kambulatov a fost distribuit mai întâi de corespondentul militar rus Iuri Kotenok, care a catalogat incidentul drept "ilegal", în zona unei "operațiuni militare speciale".

"Este o provocare directă, o substituire a autorității (…) E ca și cum ne-am întoarce cu 20 de ani în urmă. Cel mai pur icikerianism (de la numele Republicii Cecene Icikeria - n.red.), care deja s-a răspândit în vastitatea Micii Rusii (Rusia Mică, Malorusia, numele rusesc al unei părți din actuala Ucraină - n.red.)", a scris Iuri Kotenok.

Înregistrarea poate tulbura cercurile de putere de la Moscova, consideră bloggerii ruși pro-război. "Vaha Kambulatov… și subalternii lui bat fără justificare ofițeri de poliție militară care i-au oprit coloana. Subiectul cecen fierbinte, care s-a răcit în timpul sărbătorilor de Anul Nou, se ridică din nou în fruntea agendei politico-militare", scrie canalul de Telegram Vizionera.

ADVERTISING

Canalul ultranaționalist Voenkor a postat o reacție furioasă la acest incident, făcând o trimitere către Kremlin: "Este imposibil să nu reacționezi la așa ceva. E o provocare directă… Aceștia sunt apărătorii în care avem încredere să apere poporul rus?"

În schimb, canalul Thirteenth merge mai departe, cerând represalii violente - soldații ruși care dețin punctele de control ar trebui să se lupte cu cecenii înarmați. "Dacă există o amenințare la adresa vieții tale, atunci trebuie să-ți scoți mitraliera și să o descarci într-o față urâtă, cu barbă", a scris sursa citată, referindu-se la aspectul tipic al luptătorilor musulmani.

Bloggerul rus Alexei Jivov susține, însă, că incidentul s-a petrecut în vara anului trecut și că apariția înregistrării video în acest moment ar avea legătură cu "un joc de influență politică".

Și publicația Novaya Gazeta Europe scrie că episodul a avut loc în vară, citând o sursă din trupele ruse din regiunea ocupată Zaporojie. Potrivit acesteia, astfel de conflicte survin frecvent pentru că batalionul Ahmat nu este în subordinea Ministerului rus al Apărării. "Cui se subordonează nu se știe", a precizat sursa menționată.

"Kadîroviții" fac ce vor

Între trupele ruse obișnuite și unitățile cecene aflate sub comanda lui Ramzan Kadîrov există de mai mult timp tensiuni latente, deși Moscova îi permite liderului cecen să conducă republica din nordul Caucazului în schimbul loialității sale față de președintele Vladimir Putin.

Oamenii lui Kadîrov, cunoscuți drept "Kadîroviți", au mai avut ciocniri cu camarazii lor ruși. În noiembrie 2022, o confruntare între aceste forțe, petrecută în Makiivka, Donețk, s-a soldat cu rănirea a trei soldați ruși. "Relațiile dintre recruți și forțele de ocupație din Republica Cecenă din teritoriul temporar ocupat din regiunea Donețk rămân încordate", au transmis atunci forțele armate ucrainene.

Ramzan Kadîrov i-a testat răbdarea lui Vladimir Putin și anul trecut, când a publicat pe Telegram o înregistrare video cu fiul său, Adam, care bătea un deținut rus acuzat că a ars Coranul. Liderul cecen s-a declarat mândru de fapta tânărului în vârstă de 15 ani.

Tânărul care a ars Coranul a fost arestat în mai 2023 în orașul rus Volgograd. Autoritățile ruse au permis trimiterea acestuia la un centru de detenție din Cecenia, unde a fost transferat cazul său, în urma numeroaselor solicitări ale locuitorilor republicii care s-au considerat părți vătămate.

Imaginile cu fiul lui Kadîrov care îl bătea pe tânărul rus au pus, însă, la îndoială autoritatea statului rus și a lui Putin asupra cecenilor și a liderului acestora.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇