Excursie în mintea lui Putin. O carte misterioasă descrie lipsa de rațiune a liderului rus și de ce invadarea Ucrainei a fost o decizie greșită

Președintele Rusiei va alege mai degrabă moartea decât înfrângerea, susține scriitorul italian Giuliano Da Empoli în cartea sa lansată la scurt timp după începerea războiului. Momentul coincide cu arestarea celui mai important consilier al lui Putin, eroul principal al volumului și artizanul noii doctrine ce stă în spatele noului imperialism, promovat de Kremlin.
Excursie în mintea lui Putin. O carte misterioasă descrie lipsa de rațiune a liderului rus și de ce invadarea Ucrainei a fost o decizie greșită
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vladislav Surkov a fost consemnat la domiciliu în aprilie 2022, la o lună și jumătate după ce președintele Rusiei a dat ordinul de invadare a Ucrainei.

Consilierul lui Putin fost acuzat de deturnarea unor fonduri destinate regiunilor separatiste din Donbass. Nu a ajuns la închisoare, dar de atunci, cu mici excepții, a dispărut de pe scena publică din Rusia.

A fost ca și cum misiunea lui s-a încheiat, Kremlinul intrând într-o nouă fază în care nu a mai fost nevoie de serviciile lui.

Surkov este „Magul de la Kremlin”, cum l-a numit scriitorul și eseistul Giuliano Da Empoli în cartea sa care poartă același nume.

Volumul a apărut în traducere și în România, la editura Humanitas, colecția „Raftul Denisei”, fiind una dintre cele mai amănunțite și spectaculoase descrieri a puterii lui Vladimir Putin.

Deși Giuliano Da Empoli a prezentat cartea ca fiind un roman, adică ficțiune, în realitate e o combinație de relatări ale unor episoade adevărate, ale unor evenimente și persoane reale, care gravitează în jurul „Țarului”, cum este numit Vladimir Putin.

Scriitorul italiano-elvețian folosește ficțiunea mai mult ca un pretext și liant între întâmplări și acțiuni politice care au creat sistemul dictatorial actual din Rusia, instaurat după ieșirea din scenă a lui Boris Elțîn.

French writer Giuliano da Empoli in Madrid, Spain
CARTE. Giuliano Da Empoli, un scriitor care a prezentat labirintul și iraționalitatea puterii de la Kremlin – Foto: Hepta.ro

Labradorul și Cancelara

„Oamenii cred că puterea politică e rațională, pe când, în realitate, centrul puterii este și centrul iraționalității”, a spus Giuliano Da Empoli, într-un interviu de prezentare a cărții.

ADVERTISING

În lucrarea sa, deși numele lui Surkov este schimbat, fiind folosit cel de Vadim Baranov, o serie de personalități sunt identificate ca atare, cum ar fi Mihail Hodorkovski, Boris Berezovski, Elțîn, fostul președinte, Igor Secin, Angela Merkel, dar și Putin.

„Imaginați-vă… scena de la Kremlin. Cancelara (n.a. Angela Merkel) zâmbind crispat, în timp ce Koni (n.a. labradorul lui Putin), cu blana strălucitoare, îi dă târcoale. Cancelara, împietrită pe scaun, în vreme ce Koni vine spre ea, jucăușă, căutând mângâieri. Cancelara în pragul unei crize de nervi când Koni îi strecoară botul în poală… Țarul, alături, zâmbește relaxat, cu picioarele depărtate”, descrie Da Empoli o scenă reală în care Putin a terorizat-o pe șefa guvernului german, care se temea de câini din cauza unui incident din copilărie, atunci când a fost atacată de un rotweiller.

MomentulLabradorulMerkelPutinWiki
AGRESIVITATE. Angela Merkel, terorizată de câinele lui Putin pe când se afla într-o vizită oficială la Moscova, ianuarie 2007 - Foto: Wikimedia Commons

„Labradorul. Acesta a fost momentul în care țarul a decis să-și scoată mănușile și să înceapă să joace așa cum învățase pe terenurile din Leningrad, unde nu aveai timp să atingi mingea, că cineva îți trăsese deja un genunchi în boașe”, descrie autorul italian momentul din ianuarie 2007.

Păpușarul

Vladislav Surkov, născut în 21 septembrie 1964, a fost vreme de 21 de ani (1999-2020), cel mai apropiat consilier al lui Vladimir Putin, având diverse poziții în cancelaria președintelui.

Fost regizor de teatru și dramaturg, Surkov e recrutat de miliardarul Boris Berezovski, acesta oferindu-i o poziție de consilier de relații publice și, apoi, producător de emisiuni TV la postul public de televiziune în care miliardarul era acționar. Înainte, Surkov a lucrat și pentru miliardarul Hodorkovski, fiind considerat de apropiații liderului rus ca „omul oligarhilor”.

Vladimir Putin's annual Presidential Address to th
DESTIN. Vladislav Surkov, consilierul lui Putin o lungă perioadă, a fost îndepărtat de la Kremlin, fiind arestat la domiciliu - Foto: Hepta.ro

Tot Berezovski e și cel care l-a promovat intens pe Vladimir Putin în interiorul familiei președintelui Elțîn până când acesta din urmă decide ca fostul agent KGB să-i devină succesor.

Surkov este cel care a creat de la zero Partidul Rusia Unită, cel cu care Putin a câștigat alegerile prezidențiale și controlează Duma de Stat.

Tot el a descurajat orice formă de opoziție, realizând un sistem prin care a atras sub cupola lui Putin toate elementele și grupările naționaliste și extremiste din Rusia, creând și finanțând un puternic front de luptă împotriva curentelor politice liberale, care susțineau democratizarea Rusiei.

O discuție cu Prigojin

„Tocmai de aceea, principala funcție a acestui loc (n.a. e vorba de Fabrica de troli din Sankt Petersburg) e să fie descoperit, Evgheni (n.a. Prigojin). Trebuie să fiți prinși. Chiar crezi că o sută de copii într-un loc ca acesta ar putea să schimbe istoria? Bineînțeles că nu, Evgheni, oricât de buni ar fi, așa ceva nu se va întâmpla. Se vor limita să profite de haos, poate vor reuși să-l mărească puțin, dar furia pe care o vor folosi pentru a o face există deja, algoritmul care o guvernează, americanii sunt cei care l-au creat, nu rușii.

În toate acestea, noi vom fi, cel mult, musca la arat. Dar ne vom lăsa prinși în flagrant! Astfel, peste tot, primii noștri propagandiști vor deveni cei care ne vor acuza de complot împotriva democrației, în Europa și SUA. Ei sunt cei care vor construi mitul puterii noastre”, a descris Giuliano Da Empoli, în cartea sa „Magul de la Kremlin”, o convorbire dintre Surkov și Prigojin, ultimul, între timp, eliminat de FSB.

Yevgeny Prigozhin
WAGNER. Evgheni Prigojin, un alt asociat al Țarului, a fost eliminat de serviciile secrete după ce a condus o revoltă militară - Foto: Hepta.ro

În această întâlnire de la Fabrica de Troli, e prezentată una din strategiile prin care Putin și-a construit puterea și influența - aceea de a specula „slăbiciunea democrațiilor”, cum consideră Kremlinul, de a dezbate un subiect și de a da posibilitatea oamenilor să vorbească și să se poziționeze într-o tabără sau alta.

Această „slăbiciune”, a fost folosită de Kremlin pentru a crea tensiuni tot mai mari între taberele democratice pe diverse teme, iar Putin să fie perceput de Occident ca un maestru păpușar care provoacă zgomot, disensiuni și lupte, astfel, devenind tot mai de temut.

Rușii, conducătorii secreți ai noii lumi

Acea „iraționalitate” de la vârful puterii anchilozate a Kremlinului a dus la decizia de atacare a Ucrainei și la crearea unei reprezentări paranoice a lumii în care Rusia e înconjurată de dușmani.

Ieșirea din scenă a lui Surkov arată că Vladimir Putin a trecut dincolo de granița în care voia să construiască percepția că Rusia contează și că e încă o putere globală. A ajuns în stadiul în care și-a propus să manifeste acest lucru.

Liderul de la Kremlin nu și-a imaginat niciodată că Ucraina i-ar putea opune o astfel de rezistență militară. 

Nu se aștepta ca marea sa armată să fie umilită și nici că va pierde atât de repede tot ce a construit în peste două decenii.

„Rușii sunt conducătorii secreți ai noii lumi! Această fantezie nocturnă va amplifica haosul. Și astfel, puterea noastră va trece de la legendă la realitate. Asta e bine în politică, Evgheni, știi: tot ceea ce ne face să credem că există o forță duce la creșterea acestei forțe cu adevărat”, a mai scris Giuliano Da Empoli.

MagulGiulianoDaEmpoliCitat

Drum fără întoarcere

Trebuie subliniat că dispariția de pe scena publică a lui Surkov coincide și cu publicarea cărții, luna aprilie 2022. 

Deși nu există informații despre ce s-a aflat în spatele deciziei lui Putin de a-l pune sub strictă supraveghere pe fostul său consilier, nu poate fi exclusă posibilitatea ca și cartea „Magul de la Kremlin” să fi produs o furtună în centrul puterii ruse.

„Acest roman e inspirat de fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particulară și replici imaginare. Cu toate acestea, e vorba despre o adevărată poveste rusească”, a explicat, într-un mod misterios, autorul Magului de la Kremlin, amestecul de realitate și ficțiune din cartea sa.

Giuliano Da Empoli a reușit, în mod spectaculos, să pătrundă în mintea lui Putin și să anunțe că acesta se află pe un drum autodistructiv fără întoarcere, dar și că în timp ce se prăbușește va face multe pagube în jur pentru care ar fi bine să fim pregătiți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇