Rusia și-a intensificat războiul informațional, arată un raport al serviciului rus de informații externe, descoperit de presa occidentală. Potrivit documentului, agenții ruși urmăreau să manipuleze populația din țările occidentale cu un cost infim și exploatând cea mai puternică emoție a psihologiei umane.
Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a planificat organizarea de proteste false la adresa autorităților de la Kiev, filmarea și apoi diseminarea lor – o amplă operațiune menită să discrediteze Ucraina, arată o anchetă realizată de publicațiile The Insider și Der Spiegel.
Jurnaliștii au intrat în posesia unui document al SVR despre Proiectul Kylo, un plan strategic din 2022 care are ca obiectiv răspândirea de informații false despre Ucraina în Occident.
Direcția principală a campaniei implica înscenarea unor proteste, cu un număr de cel mult 100 de oameni, plătiți cu câte aproximativ 110 dolari. Protestele false erau filmate pentru a fi difuzate apoi pe canalele media.
Celelalte operațiuni ale SVR implicau crearea unor site-uri germane false de știri care se promovau drept agenții independente de investigații jurnalistice. Pe siteuri urmau să fie postate articole despre probleme economice din Germania, cum ar fi situația oamenilor fără adăpost, în timp ce era difuzat și conținut sub titluri incendiare, de exemplu "Cum profită ucrainenii de prosperitatea economică a Germaniei".
"Desfășurarea războaielor de rețea în spațiul cibernetic al UE pe baza cererilor tot mai mari ale migranților ucraineni și a noilor valuri de iritare a populației locale provocate de acest fenomen va avea, conform estimărilor preliminare, o eficiență foarte mare atât acum, cât și în viitorul apropiat", se arată în documentul de strategie al SVR obținut de jurnaliștii de la The Insider și Der Spiegel.
Documentul scurs dintr-un email al agenților ruși subliniază modul în care "campania cognitivă" pe care rușii intenționau să o desfășoare este centrată pe "insuflarea în rândurile utilizatorilor occidentali a celei mai puternice emoții din psihicul uman" – teama.
"Este tocmai teama de viitor, incertitudinea zilei de mâine, incapacitatea de a face planuri pe termen lung, viitorul incert al copiilor și al generațiilor viitoare. Sădirea acestor factori declanșatori inundă subconștientul unui individ cu panică și teroare", se arată în documentul spionajului extern al Moscovei.
Scurgerea de informații din comunicațiile SVR nu este primul caz în care Occidentul descoperă planurile subversive ale Rusiei.
Numeroși agenți ruși infiltrați în Occident au fost depistați după izbucnirea războiului din Ucraina, iar mai multe rețele și operațiuni de spionaj din Europa au fost anihilate.
Un ofițer de informații occidental a spus în martie pentru Financial Times că activitățile de spionaj ale Rusiei au atins cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, mai mare chiar decât în timpul Războiului Rece.
T.D.