Americanii susțin că au neutralizat un soft de spionaj, cu care rușii au furat documente sensibile din 50 de țări, timp de 20 de ani

Americanii susțin că au neutralizat un soft de spionaj, cu care rușii au furat documente sensibile din 50 de țări, timp de 20 de ani

Statele Unite au anunţat că au neutralizat un program spion rusesc numit „Snake”, care a fost sursa a numeroase atacuri împotriva unor ţări membre NATO în ultimii 20 de ani.

Operaţiunea „Medusa” a scos din funcţiune acest software, care a permis serviciilor de securitate ruse (FSB) „să fure sute de documente sensibile din cel puţin 50 de ţări”, atacând în special departamentele IT ale guvernelor sau mass-media, potrivit unui comunicat al Departamentul de Justiţie al SUA, relatează AFP.

"Datorită unei operaţiuni de înaltă tehnologie, care a transformat acest malware rus împotriva lui însuşi, agenţiile americane de aplicare a legii au neutralizat unul dintre cele mai sofisticate instrumente ruseşti de spionaj cibernetic", a declarat ministrul adjunct al Justiţiei, Lisa Monaco.

ADVERTISING

Potrivit autorităţilor americane, software-ul era ghidat de la o unitate FSB numită "Turla", situată în Ryazan, şi putea să identifice, să fure documente şi să rămână nedetectat pe o perioadă nedeterminată. Agenţii "Turla" obţineau aceste date folosind reţeaua mondială de computere infectate.

Victime ale acestei acţiuni de spionaj au fost, de asemenea, identificate în Belgia, Ucraina, Statele Unite sau Georgia.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇