Ce cred spionii ruși despre documentele Pentagonului

Ce cred spionii ruși despre documentele Pentagonului
  • O operațiune secretă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial seamănă cu povestea foto-copiilor răspândite pe rețelele sociale.
  • Documentele au reușit să facă un lucru important – să arunce incertitudinea asupra serviciilor de informații din Rusia.
  • Din datele apărute în spațiul public reiese că agențiile de spionaj ale Kremlinului sunt penetrate, la toate nivelurile, de spionajul occidental.
  • Rusia: Publicarea acestor informații nu reprezintă o problemă atât de mare pentru aliații Ucrainei.
  • Raport experți pro-Kremlin: Totul pare a fi o scurgere controlată și o masivă campanie de dezinformare.

În istorie sunt multe exemple prin care liderii politici au încercat să-și inducă în eroare adversarii înainte de un eveniment important. Asemănări cu scurgerea documentelor de la Pentagon apar într-o operațiune a Regatului Unit, desfășurată în cel de-Al Doilea Război Mondial. 

VIDEO. Cum se raportează experții militari ruși la documentele secrete ale SUA, distribuite pe rețelele sociale

În prima jumătate a anului 1943, Winston Churchill, premierul Marii Britanii, a decis să declanșeze o ofensivă în sudul Europei împotriva pozițiilor deținute de trupele Germaniei naziste.

ADVERTISING

Ținta optimă era o debarcare în Sicilia, dar britanicii doreau să-i ia pe germani prin surprindere pentru a limita pierderile și pentru a mări șansele de succes. De aceea, voiau ca aceștia să-și concentreze trupele în altă parte, la distanță de Sicilia.

Așa a apărut operațiunea secretă „Mincemeat”, în traducere „carne tocată”, în care o echipă de ofițeri din serviciul naval a pus în aplicare un plan de a induce în eroare forțele lui Hitler.

Au luat cadavrul unei persoane fără adăpost, care a murit în urma mușcăturilor de șoareci, i-au creat o identitate falsă, o viață fictivă, pe lângă documente și alte elemente de identificare, apoi au plantat cadavrul pe plajele Spaniei, împreună cu o geantă plină de „documente secrete”, planuri care arătau că britanicii vor debarca în Grecia și Sardinia.

Germanii, în urma unui laborios proces de verificare, pornit de la premise false, au mușcat momeala, lăsând Sicilia vulnerabilă.

Această operațiune secretă din tenebrele confruntării din cel de-Al Doilea Război Mondial aduce mult cu halucinanta poveste a documentelor „scurse” din Pentagon.

După „Mincemeat” a fost realizat și un film, iar prezentarea în detaliu a operațiunii poate fi găsită aici.

Rușii trebuie să verifice toate datele

Una dintre asemănările celor două planuri constă și în faptul că foarte puțini oameni, probabil un grup extrem de restrâns, știau cu adevărat în ce proporție documentele prezintă informații reale și cât false.

În geanta cadavrului aruncat pe plajă, în aprilie 1943, erau date adevărate, informații care puteau fi verificate de serviciile de spionaj germane, dar și unele care induceau ideea că britanicii vor debarca în Sardinia.

DocuemntePentagonRomania
Într-un document al Pentagonului se făcea referire și la implicarea țării noastre în antrenarea soldaților ucraineni, recuperarea acestora și misiuni de culegere de informații cu ajutorul aviației și dronelor

Același lucru se observă și în foto-copiile de la Pentagon. Sunt multe informații reale, unele care au fost relatate de presă în săptămânile trecute, anunțate de reprezentanții alianței Nord-Atlantice sau de oficialii de la Kiev, dar e foarte greu de sesizat ce tip de informații sugerează documentele de la Pentagon, ce vor să transmită lumii.

În mod cert, documentele au reușit să facă un lucru extrem de important - să arunce în incertitudine serviciile de informații din Rusia, obligate acum să verifice toate documentele publicate.

De exemplu, vor avea nevoie de resurse și timp pentru a evalua din nou întreaga apărare antiaeriană a Ucrainei, ca să verifice informațiile din documentele Pentagonului, cum că aceasta e vulnerabilă în anumite zone și teritorii.

Documentele nu reprezintă o problemă pentru occidentali

În realitate, aceste documente reprezintă „contraofensiva” asupra serviciilor de informații din Rusia, aruncând în aer ce știau până acum sau punând sub semnul întrebării o parte din datele strânse.

Mai mult, documentele demonstrează că agențiile de spionaj ale Rusiei sunt penetrate la toate nivelurile de „inteligența” occidentală, care are acces la procesele importante de luare a deciziilor.

KremlinSpioniDocumente
La Kremlin, nimeni nu crede în autenticitatea copiilor răspândite pe rețelele sociale - Foto: Canva

„Nu este un secret că, în ultimele luni, țările occidentale au pregătit formațiuni ucrainene pentru ofensivă. Pe baza structurii forțelor armate comune ale NATO, au fost formate două corpuri de armată ca parte a Forțelor Armate din Ucraina, care includeau, printre altele, brigăzile indicate în documente”, anunță Rybar International, pe canalul său de Telegram.

Rybar International este un grup de experți militari și politici, care susțin Kremlinul, analizele lor fiind preluate de canalele TV din Rusia și de presa controlată de stat. 

Acest lucru înseamnă și că raportul lor asupra documentelor scurse de la Pentagon reprezintă poziția elitei politice din jurul lui Vladimir Putin.

„Dacă ne uităm la datele finalizării preliminare a pregătirii noilor formațiuni și a transferului de arme și echipamente militare, putem concluziona că informațiile de la sfârșitul lunii februarie nu erau departe de realitate. Aducerea acestor informații în spațiul public nu reprezintă o problemă atât de mare pentru occidentali”, se arată în raportul citat.

O operațiune militară amânată

Rybar susține că în documente sunt multe informații care erau deja cunoscute de experții din Rusia.

„Cu toate acestea, în realitate, termenele s-au schimbat cu mult timp în urmă, pentru că au apărut dificultăți în ceea ce privește antrenamentul soldaților ucraineni, dar și în ceea ce privește furnizarea de echipamente și alte arme”, mai susține raportul pro-Kremlin.

Rybar sugerează că data declanșării contraofensivei ucrainene a fost amânată, pentru că au apărut anumite probleme cu atingerea obiectivelor militare.

Observația are șanse să fie reală, mai ales că importantul eveniment, cum e scurgerea documentelor de la Pentagon, are loc în martie, iar dacă facem o comparație cu operațiunea din cel de-Al Doilea Război Mondial descrisă mai sus, a fost nevoie să treacă în jur de două luni între lansarea „intoxicării” și cea a ofensivei.

Dacă e lăsat prea mult timp, e posibil ca mesajele să fie decodificate, dacă e prea puțin, inducerea în eroare s-ar putea să nu aibă efectul scontat.

Masivă campanie de dezinformare

„O parte din documentele scurse de la Pentagon se referă la lucruri evidente, de exemplu, faptul că SUA spionează conducerea politică din Coreea de Sud. Documente separate vorbesc despre lipsa proiectilelor de artilerie și despre eșecurile înregistrate de industria de apărare occidentală și lipsa de pregătire a Forțelor Armate din Ucraina”, se arată în raportul realizat de Rybar International.

Russia Putin Central Federal District
Vladimir Putin poate descoperi în documentele de la Pentagon cât de amplă va fi ofensiva ucraineană - Foto: Hepta.ro

„Și, brusc, cu doar câteva săptămâni înainte de contraofensivă, astfel de fișiere marcate ca fiind secrete, atât de convenabile pentru occidentali, apar pe Internet. Totul pare a fi o scurgere controlată și o masivă campania de dezinformare”, susțin experții pro-Kremlin.

„Acest lucru e confirmat și de sprijinul informațional pe scară largă din partea giganților media ca Wall Street Journal, Washington Post, CNN și alții, care se întrec în încercarea de a arăta cât de nepregătite sunt Forțele Armate ale Ucrainei și încurajează, în toate modurile posibile, conducerea politico-militară rusă să facă o greșeală”, se arată în raportul Rybar International despre documentele secrete de la Pentagon.

Contraofensiva va începe în estul Ucrainei

„În timp ce oficialii din Rusia și presa locală încep să se bucure de criza vehiculelor blindate sau a rachetelor antiaeriene din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Occidentul continuă să aprovizioneze Kievul. În plus, prezentarea în documente a regiunilor sudice ca principale ținte ale viitoarei contraofensive poate fi o pistă falsă”, susține analiza experților Kremlinului.

Volunteers attend Military Training session in Kyi
Militari ucraineni pe un câmp de instrucție din apropierea Kievului - Foto: Hepta.ro

Aceștia spun că operațiunile ucrainene vor începe în estul Ucrainei, în vecinătatea Harkovului, aproape de frontiera cu Federația Rusă. Acolo, susțin rușii, a fost observată o grupare de mai multe mii de militari ucraineni.

Din acest raport reiese că spionajul rusesc crede că se află în fața unei operațiuni de inducere în eroare, dar și că data contraofensivei a fost împinsă spre luna mai.

Vulnerabilitățile ucrainene prezentate în raport nu sunt reale, aliații occidentali transferând un mare număr de arme și tehnică militară în Ucraina.

Reacția Rusiei sugerează, însă, o mare teamă și îngrijorare printre liderii politici și militari de la Moscova cu privire la ofensiva ucraineană.

Dar apariția acestor documente din Pentagon, indiferent dacă sunt reale sau nu, arată și faptul că Occidentul a investit enorm în forțele militare ucrainene, iar contraofensiva va fi una de mare amploare, oricând va începe ea, având scopul să scurteze războiul. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇