Exclusiv Documentele scurse de la Pentagon arată implicarea României în sprijinul Ucrainei, pe care Guvernul s-a chinuit să o țină secretă

Din cele 100 de pagini cu informații militare, publicate pe rețelele sociale, reiese, pentru prima dată, faptul că țara noastră, alături de alte state NATO, desfășoară acțiuni de strângere de date, pregătire militară și recuperare a soldaților Kievului, care luptă cu Moscova.
<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span> Documentele scurse de la Pentagon arată implicarea României în sprijinul Ucrainei, pe care Guvernul s-a chinuit să o țină secretă

AUDIO. Dând click pe săgeata de mai sus puteți asculta întregul articol

  • Președintele Iohannis, atunci când agenții Rusiei pregăteau o lovitură de stat în Moldova, a fost ultimul care a reacționat, după Zelenski, SUA și Maia Sandu.
  • Contribuția României, în ce privește pregătirea tactică, instrucția și recuperarea militarilor ucraineni, e la fel de importantă precum cea a Poloniei, arată documentele Pentagonului.
  • România are un rol cheie în ce privește transferul de echipamente venite din Occident, monitorizarea informațională a frontului și pregătirea soldaților din țara vecină, indică planurile distribuite pe rețelele sociale.
  • Cele mai sensibile informații din documentele publicate sunt cele legate de apărarea antiaeriană a Ucrainei și negocierile dintre SUA și Coreea de Sud în ce privește livrarea unui transport de 330.000 de cartușe.
  • Din documente reiese și faptul că Statele Unite au reușit să penetreze Kremlinul și să aibă acces la toate deciziile importante ale liderilor politici și militari din Rusia.

Nimeni nu a înțeles de ce Klaus Iohannis a interzis Guvernului și liderilor politici să ofere date și informații despre sprijinul militar pe care țara noastră îl acordă Kievului.

Singura explicație, venită pe surse politice care au dorit să-și păstreze anonimatul, susține că autoritățile de la București nu au vrut să pună în pericol neutralitatea Moldovei și să expună Chișinăul la și mai multă presiune din partea Moscovei.

ADVERTISING

Dar pe cetățeanul român nu l-a informat nimeni nici despre această strategie, nici despre obiectivele politice regionale în ce privește relația cu Ucraina și nici despre vulnerabilitățile Moldovei.

Să ne amintim faptul că președintele Iohannis, atunci când agenții Rusiei pregăteau o lovitură de stat în Moldova, a fost ultimul care a reacționat, după Volodimir Zelenski, cel care a vorbit primul despre existența unui astfel de plan, după reprezentantul Departamentului de Stat al SUA și după Maia Sandu.

KlausIohannisDiscurPresidency
Klaus Iohannis a decis ca ajutorul militar oferit de România Ucrainei să fie secret - Foto: Hepta.ro

Secretomania, politica guvernului român

Conform documentelor secrete ale Pentagonului, care au ajuns pe rețelele sociale în ultimele zile, contribuția României, în ce privește pregătirea tactică, instrucția și recuperarea militarilor ucraineni, e la fel de importantă precum cea a Poloniei.

Mai mult, din documentele apărute pe rețelele sociale, se observă că aceste două state reprezintă cheia în ce privește antrenamentul strategic și de luptă al trupelor ucrainene.

Deși oficialii români nu au vorbit nimic, niciodată despre ajutorul militar acordat Ucrainei, documentele Pentagonului arată că țara noastră are un rol cheie în ce privește transferul de echipamente venite din Occident, monitorizarea informațională a frontului și pregătirea soldaților din țara vecină.

În data de 30 martie, jurnalistul BBC News Stephen Sackur a realizat un interviu cu Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, în emisiunea Hard Talk. 

În cadrul discuției, care a trecut ca şi neobservată în România, reporterul britanic îl întreabă pe Bogdan Aurescu de ce Guvernul nu le prezintă cetățenilor cum ajută Ucraina.

Oficialul răspunde că ascunderea sprijinului e decizia Executivului, iar mai multe o să aflăm după încheierea războiului.

Există contre puternice între jurnalistul BBC și ministrul român pe această temă, ultimul neavând o explicație rațională pentru secretomania din Palatul Cotroceni și Palatul Victoria.

Stephen Sackur, BBC News:

„Sunt informații clare în ceea ce privește amploarea asistenței militare pe care o acordă statele occidentale. Voi o țineți secretă. De ce?”

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României:

„Pentru că aceasta este politica guvernului meu. Considerăm că este mai eficient în acest fel. Cred că ceea ce este cu adevărat important este ca NATO și aliații NATO să poată ajuta în mod eficient Ucraina. Și credem că acest lucru este mai bine pentru Ucraina”.

VIDEO. Partea din interviu în care Bogdan Aurescu explică de ce România nu anunță nimic despre ajutorul militar acordat Ucrainei - Sursa: BBC News

România ajută și militar Ucraina

Conform unui raport secret „scurs” din Pentagon, în zilele de 3,4 și 5 martie, pe teritoriul României s-au desfășurat următoarele operațiuni militare:

  • Recunoaștere aeriană în adâncime (Airborne Sensitive Reconaissance);
  • Instrucție bilaterală cu națiunile partenere care au un rol cheie în susținerea Ucrainei;
  • Instrucție cu națiunile partenere pentru descurajarea militară a Rusiei;

În ceea ce privește operațiunea de recunoașterea aeriană, România, conform raportului, a folosit un avion cu pilot și două drone, iar Polonia, un avion cu pilot și trei drone.

DocumenteRomaniaAjutorUcraina
Documentul Pentagonului în care apar date despre contribuția României. A fost publicat trunchiat, special pentru a nu oferi informații ce ar putea fi importante pentru anumiți actori ostili, dar imaginea există, face parte din cele 100 de pagini publicate pe rețelele sociale și încă poate fi găsit în mediul online - Colaj foto: Spotmedia.ro

Operațiunile s-au repetat și în următoarele două zile, se arată în programul planului respectiv.

Din aceste informații reiese și faptul că România are, mai degrabă, un important rol strategic în ce privește susținerea Ucrainei și nu neapărat unul de donator de arme și echipamente.

Și asta, în principal, pentru că Armata Română se află încă într-o perioadă de modernizare și adaptare la standardele NATO, că producția de muniție și armament convențional s-a prăbușit după 1990 în lipsa investițiilor publice, dar și pentru că tancurile și avioanele noastre sunt vechi și neadecvate solicitărilor venite de la Kiev.

Îngrijorări legate de apărarea antiaeriană a Ucrainei

Analizarea celor 100 de pagini de documente, publicate pe Telegram, Twitter și Facebook, arată că informațiile conținute de acestea nu sunt atât de cuprinzătoare, se arată într-o descriere făcută de jurnaliștii de la New York Times. 

Problema care neliniștește autoritățile americane este actualitatea lor și „relevanța imediată” a acestora, mai arată sursa citată.

Cele mai sensibile informații din planurile publicate sunt cele legate de apărarea antiaeriană a Ucrainei și negocierile dintre SUA și Coreea de Sud în ce privește livrarea unui transport de 330.000 de cartușe pentru ofensiva de primăvară a Kievului.

Sabrina Singh, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, a declarat că oficialii americani au anunțat comisiile specializate din Congres cu privire la scurgerea de informații și au sesizat Departamentul de Justiție, care a deschis o anchetă în ziua de duminică, mai anunță cotidianul american New York Times.

Au navigat timp de o lună pe rețelele sociale

O parte din documente au fost publicate în data de 1 martie într-o cameră Discord - de discuții online - a jucătorilor de Minecraft, arată o investigație făcute de site-ul Bellingcat.

Rapoartele circulă în spațiul public, mai ales pe rețelele sociale, de peste o lună, dar nu au intrat cu adevărat în atenția publicului decât după ce au fost semnalate pe conturile de Telegram ale unor bloggeri militari din Rusia și au apărut primele articole în New York Times și Washington Post.

Nimeni nu știe, în acest moment, dacă documentele conțin informații reale, dacă diseminarea lor face parte dintr-o campanie a aliaților de a induce în eroare Rusia sau dacă acestea sunt opera Kremlinului.

Fiecare parte implicată, în funcție de obiectivele urmărite, transmite o anumită poziție.

Pe de altă parte, trebuie subliniat și faptul că SUA, încă de anul trecut, cu săptămâni înainte ca Vladimir Putin să declanșeze invazia, și-au schimbat strategia de comunicare, făcând publice informații sensibile prin care arătau că Rusia se pregătește de război.

Niciodată până atunci n-au mai apărut imagini din satelit cu distribuirea trupelor ruse și cu dispozitive de luptă.

În plus, din documentele publicate reiese și faptul că Statele Unite au reușit să penetreze Kremlinul și să aibă acces, aproape în timp real, la toate planurile și deciziile liderilor politici și militari din Rusia.

Stephen Sackur, BBC News:

„…mă refer la sondajele de opinie din țara dvs, acolo, o parte semnificativă a populației nu mai dorește ca guvernul să ofere asistență Ucrainei”.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României:

„Sprijinul public din România pentru ajutorarea Ucrainei cred că e destul de mare. Facem ceea ce trebuie să facem. Rusia a încălcat dreptul internațional. Rusia a încălcat integritatea teritorială a Ucrainei. Ucraina este o victimă a agresiunii. Trebuie să sprijinim Ucraina. Cred că acest lucru e foarte clar pentru marea majoritate a românilor. Nu există nicio îndoială”.

Conform ministrului de Externe, cetățenii români trebuie să aștepte sfârșitul războiului pentru a afla cum a ajutat țara noastră Ucraina, un stat independent, invadat la ordinul lui Vladimir Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇