Ce se ascunde în spatele documentelor secrete, pierdute de Pentagon pe rețelele sociale?

O serie de rapoarte militare au fost publicate pe Telegram, Twitter și Facebook, la sfârșitul săptămânii, în ceea ce pare a fi cea mai vastă scurgere de informații din tabăra aliaților de la începutul războiului din Ucraina.
Ce se ascunde în spatele documentelor secrete, pierdute de Pentagon pe rețelele sociale?

AUDIO. Poți asculta întregul articol, dând click pe săgeata de mai sus.

  • Ca prin minune, date sensibile au ajuns sub ochii a milioane de oameni, care pot vedea posibile linii de atac ucrainene, dispunerea trupelor ruse, dar și armamentul occidental livrat Kievului.
  • Reprezentant Partidul Republican: Pare a fi o problemă imensă pentru cei din contraspionaj, faptul că acest teanc de documente a devenit public. 
  • Informațiile secrete publicate, mai ales cele distribuite pe conturile de Telegram din Rusia, au fost <modificate> în favoarea Kremlinului.
  • Ne putem afla în fața unei campanii bine planificate de <aruncare în ceață> a lui Putin, căruia i se transmite că serviciile de informații din SUA și statele aliate au penetrat toate departamentele, agențiile și instituțiile Rusiei.
  • Documentele pot fi și un apel către liderul de la Kremlin, prin care i se cere să se întoarcă la masa tratativelor înainte ca ofensiva ucraineană să înceapă și să accepte compromisuri majore înainte de a fi înfrânt.

Impactul provocat a fost unul devastator. Reprezentanții SUA au anunțat o anchetă, cei din Ucraina s-au grăbit să spună că planurile sunt false și e mâna rușilor, iar bloggerii militari din Moscova cred că e o operațiune a Washingtonului.

Conform publicațiilor americane, informațiile extrase sunt rapoarte militare, „realizate pe parcursul iernii pentru generalul Mark A. Milley, șeful de Stat Major al Armatei SUA”, dar și pentru alți oficiali.

ADVERTISING

Extrase din acestea, fotografii ale unor pagini cu viza de „secret” au apărut pe Facebook, Twitter și Telegram, creând o adevărată criză de comunicare la Washington.

Oficialii americani au declanșat o anchetă, dar și o operațiune de stopare a publicării acestora și închiderea conturilor de pe rețelele sociale. Dar operațiunea merge prost, iar rapoartele secrete pot fi accesate cu ușurință.

„Pare a fi o problemă imensă pentru cei din contraspionaj, faptul că acest teanc de documente a devenit public. Vorbim despre lucruri care ar putea afecta securitatea noastră națională și eforturile CIA în Europa și în întreaga lume”, a declarat Mike Gallagher, membru în Camera Reprezentanților din partea Partidului Republican, pentru New York Times.

Rușii au modificat rapoartele americane

La o cercetare mai atentă a informațiilor secrete publicate, o parte dintre acestea, mai ales cele distribuite pe conturile de Telegram din Rusia, au fost „modificate” în favoarea Kremlinului.

De exemplu, numărul soldaților ruși morți a fost micșorat, șters sau înnegrit din anumite foto-copii.

Într-unul dintre documente scrie că din armata Rusiei au fost scoși din luptă între 189.500 și 223.000 de militari dintre care 47.000 au murit pe front.

Ucrainenii, conform acelorași date, au pierdut între 124.500 și 131.000 de militari, dintre care 17.500 au fost uciși în acțiune.

ImagineDocumenteArticol

Mai multe capturi ale documentelor marcate cu strict secret, publicate pe rețelele sociale - Foto: Twitter

Pierderea sau scoaterea din luptă înseamnă răniți grav, care nu se mai pot întoarce pe front, prizonierii, dar și cei dați dispăruți.

În opinia mea, după ce am consultat o mare parte din documentele publicate atât pe conturi din Rusia, cât și ucrainene, ne aflăm într-o fază importantă a conflictului, cea premergătoare marii contra-ofensive.

Adică pe rețelele sociale se desfășoară o campanie bine planificată de „aruncare în ceață” a Kremlinului căruia i se transmite că serviciile de informații din SUA și statele aliate au penetrat toate departamentele, agențiile și instituțiile Rusiei.

În plus, documentele reprezintă și un mesaj către Putin în care-i sunt prezentate părți din forțele militare de care dispune acum Ucraina și care vor fi folosite în următoarele operațiuni.

Dar sunt și un apel către Putin prin care i se cere să se întoarcă la masa tratativelor înainte ca ofensiva să înceapă și să accepte compromisuri majore înainte de a fi înfrânt.

Cinci argumente că rapoartele publicate sunt un mesaj pentru Putin:

  • Multe din informațiile aflate în documentele publicate au fost vehiculate deja în mass-media, în ultimele luni. Niciuna nu reprezintă o noutate majoră sau o revelație despre ofensiva ucraineană.
  • Toate informațiile semi-oficiale legate de campania militară, planuri de atac, arme și metode de aprovizionare, despre care se știa până acum, într-o măsură mai mare sau mai mică, au fost strânse, împachetate ca fiind rapoarte militare și „lăsate” să ajungă în spațiul public.
  • Din documentele publicate reiese, mai degrabă, cât de bine sunt informate forțele occidentale despre cele ale Kremlinului - planurile, armamentul, numărul soldaților și plasarea acestora în teren.
  • Comportamentul „spionului” din interiorul Pentagonului nu are nicio logică. Cineva care are acces, primește sau reușește să fotografieze documente atât de importante nu le publică pe rețelele sociale. Ori are în spate o structură de informații, care le preia și le transferă către factorii de decizie, ori le vinde celor interesați. Doar o persoană care și-a pierdut mințile ar posta pe Twitter astfel de documente.
  • Însăși aducerea în atenția publicului a unor astfel de documente nu e o treabă ușoară. Serviciile americane de contraspionaj au alerte și monitorizează toate rețelele sociale, site-urile, mai ales de la dezastrul provocat de Snowden. Prima postare cu astfel de informații ar fi fost și ultima. Pe când, aici, asistăm la o diseminare care se accelerează, nefiind oprită de nimeni.

Podoliak: Scopul informațiilor, distragerea atenției

„Documentele arată că aproape toate serviciile de securitate rusești par să fi fost penetrate într-un fel sau altul de către Statele Unite. De exemplu, un document, marcat ca fiind strict secret, discută planurile Statului Major General rus pentru a contracara tancurile pe care țările NATO le furnizau Ucrainei, inclusiv crearea unor <zone de foc> diferite și începerea instruirii soldaților ruși cu privire la vulnerabilitățile tancurilor aliate”, se arată într-un articol publicat de New York Times, duminică 9 aprilie.

Mihail Podoliak, consilier de securitate al președintelui Zelenski, a spus în mai multe rânduri, de la apariția acestor documente, că acestea sunt false.

Military mobility continues in Bakhmut frontline

Militari ucraineni, aflați în regiunea Donețk, așteaptă ordinele pentru declanșarea contra-ofensivei despre care se vorbește tot mai des în ultima vreme - Foto: Hepta.ro

„Scopul <scurgerilor> de date secrete este evident: distragerea atenției, crearea de îndoieli și suspiciuni reciproce, semănarea discordiei. Este un joc obișnuit al serviciilor secrete din Rusia. Să ia informații aflate la dispoziția publicului, să adauge informații false sau anumite părți din interceptări și să le publice pe rețelele de socializare, dând importanță o mai mare importanță acelor informații”, a scris oficialul ucrainean pe contul său de Twitter.

Bloggerii ruși: Dezinformări menite să inducă în eroare comandamentul de la Moscova

Pe de altă parte, impactul „documentelor secrete” a fost analizat și de bloggerii militari din Rusia, care și ei consideră că se află în fața unei intoxicări ce se vrea a fi un avertisment pentru Rusia.

„În timp ce mai mulți bloggeri militari ruși au respins imediat validitatea documentelor și au sugerat că acestea sunt false, ei s-au fixat pe posibilitatea ca informațiile publicate să fie dezinformări menite să deruteze și să inducă în eroare comandamentul militar rus”, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.

„Unul dintre ei a declarat că scurgerea de documente ar putea face parte dintr-o campanie ucraineană mai amplă de inducere în eroare a forțelor rusești înainte de o contraofensivă. Un altul a scris că a remarcat că există un precedent istoric în ceea ce privește militarii care difuzează informații false de planificare înainte de a începe ofensive surpriză. Bloggerul și-a îndemnat publicul să fie precaut în discuțiile privind locul în care ar putea avea loc contra-ofensivele ucrainene din cauza scurgerii de documente”, se arată în raportul ISR, citat mai sus. 

În opinia mea, ne aflăm, cum am mai scris, în fața celei mai importante operațiuni militare de la debarcarea aliaților în Normandia, din 6 iunie 1944, intitulată D-Day.

Și exact ca în acea perioadă, înainte de declanșarea ei a existat un intens război informațional, psihologic și politic, cu rolul de a induce în eroare adversarul, astfel încât acesta să fie luat prin surprindere.

Războiul se duce azi pe rețelele sociale și telefoane inteligente, dar principiile de desfășurare au rămas aceleași.

Cred că „informațiile secrete” răspândite pe Twitter, Telegram și Facebook au rolul de a-i pune în dificultate pe generalii ruși, demoralizați de înfrângeri și eșecuri repetate, dar reprezintă și un puternic avertisment pentru Putin că forțele aliate susțin Ucraina, care a pregătit o contra-ofensivă de proporții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇