Volodimir Zelenski, un președinte subestimat de Vladimir Putin

Volodimir Zelenski, un președinte subestimat de Vladimir Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La un an de la debutul invaziei ruse, Ucraina se apără în continuare cu îndârjire. Este şi meritul preşedintelui ei, Volodimir Zelenski, care i-a surprins pe toţi – cu precădere pe agresor.

Este un record mondial: niciun alt şef de stat nu a ţinut zilnic câte un discurs pe o perioadă atât de lungă. Volodimir Zelenski le susţine zilnic de mai bine de un an. Sunt mesaje video ale preşedintelui ucrainean, înregistrate ba în biroul său, ba în buncăr, ba pe stradă. Ele alcătuiesc o cronică a războiului. Şi arată cum s-au transformat ţara şi el însuşi de la debutul invaziei ruse.

Scurtă retrospectivă: pe 23 februarie 2022, cu câteva ore înaintea atacului rusesc asupra Ucrainei, Zelenski a înregistrat o cuvântare specială. El s-a adresat concetăţenilor săi, dar mai ales cetăţenilor Federaţiei Ruse, în încercarea de a împiedica izbucnirea războiului ce părea iminent. El a îndemnat la proteste în Rusia şi a avertizat pe ruseşte: "Dacă vom fi atacaţi, dacă se va încerca să ni se ia ţara, libertatea, viaţa noastră şi viaţa copiilor noştri, atunci ne vom apăra." A fost ultima dată când Zelenski, în vârstă de 44 de ani, a putut fi văzut bărbierit şi îmbrăcat la costum şi cravată. "În cazul unui atac, veţi vedea feţele noastre şi nu spinările noastre!", a adăugat el. Şi s-a ţinut de cuvânt până azi.

ADVERTISING

"Am nevoie de muniţie, nu de un transport de ocazie"

După ce invazia a început, Zelenski şi guvernul său au rămas în capitala Kiev, chiar şi atunci când trupele ruse au înaintat până la periferie. A fost o surpriză. Mai ales preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se aştepta ca Zelenski să fugă în vestul Ucrainei sau poate chiar în străinătate. Se pare că au existat astfel de oferte. Dar răspunsul lui Zelenski, răspândit de agenţia de presă AP, a devenit legendar: "Am nevoie de muniţie, nu de un transport de ocazie." Nu există dovezi că el a spus chiar aşa. Dar mesajul acesta a avut mare ecou. I-a adus multă simpatie în străinătate şi a întărit spiritul de luptă al concetăţenilor săi.

Acest mesaj simbolizează şi o întoarcere cu 180 de grade. În săptămânile anterioare, mulţi se întrebaseră care va fi reacţia lui Zelenski în caz de război. Când servicii secrete şi şefi de stat din vest l-au avertizat de o iminentă invazie şi şi-au retras personalul diplomatic din Kiev, Zelenski a reacţionat iritat, neîncrezător, cu o avalanşă de critici. Mai târziu a explicat asta prin dorinţa de a nu stârni panică. Dar atacul rus a schimbat totul din temelii.

ADVERTISING

Camera video - cea mai puternică armă a lui Zelenski

În discursul din 24 februarie 2022, prima zi de război, preşedintele a apărut într-un tricou de culoare kaki. Această vestimentaţie militară este până azi brandul său, alături de barba de trei zile. Aşa îl cunoaşte lumea, aşa apare el în nenumărate interviuri sau fotografii pe prima pagină a revistelor. În cea de-a doua zi de război, el a înregistrat cel mai cunoscut şi mai important mesaj video al său. Înregistrarea de o jumătate de minut îl înfăţişează pe Zelenski împreună cu conducerea statului în faţa Preşedinţiei de la Kiev. Mesajul: "Suntem cu toţii aici, rămânem şi luptăm."

La început el a fost dispus să facă concesii în faţa Moscovei, de exemplu în privinţa aderării la NATO, dorită de Ucraina. Dar după ce au devenit cunoscute primele orori comise de armata rusă şi după anexarea altor teritorii din estul Ucrainei, el se opune oricărui compromis. Şi ştie că majoritatea populaţiei este de partea sa.

ADVERTISING

În calitate de preşedinte în vreme de război, Zelenski mizează pe ce ştie cel mai bine: comunicarea. Camera video a devenit cea mai puternică armă a sa. Zelenski se lasă filmat în oraş, răspândeşte încredere, găseşte cuvintele potrivite. În plus, el se deplasează periodic pe front, se întâlneşte cu militari şi în Isiumul eliberat, şi în Bahmutul asediat. Popularitatea sa, care se prăbuşise dramatic înainte de invazie, a crescut de trei ori de atunci, fiind astăzi de 80-90 la sută. Cum de a putut Vladimir Putin să-l subestimeze atât de grav?

Putin nu-l lua pe Zelenski în serios

Răspunsul este dat de trecutul său. Zelenski este un om de pe margine care a devenit neaşteptat preşedinte în 2019. Înainte de a candida, Zelenski a fost un comediant de succes, actor şi producător. Au existat vremuri în care a evoluat pe scenă în faţa preşedintelui Rusiei de atunci, Dimitri Medvedev, în timp ce acesta se afla în vizită la Kiev. Ascensiunea sa a fost aproape identică cu cea prezentată de un serial satiric de succes, "În slujba poporului", în care Zelenski a jucat rolul unui profesor de şcoală care reuşeşte să devină preşedinte. Evident că şi din acest motiv Zelenski nu a fost luat în serios de liderii ruşi.

În calitate de comediant care vorbea rusă, Zelenski s-a amuzat ani în şir pe seama provincialismului ucrainean şi a politicienilor pro-vestici. Dar pe preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici îl trata în scheciurile sale cu mănuşi. Avea contacte excelente în Rusia şi a câştigat acolo bani şi după anexarea Crimeei. Mulţi din Ucraina i-au luat atunci asta în nume de rău.

Dar invazia rusă a fost o cezură. Criticile la adresa lui Zelenski au amuţit. El i-a convins pe mulţi sceptici mai ales prin faptul că a rămas statornic şi nu a fugit din ţară. Poate asta are legătură cu modul în care a fost educat.

Zelenski s-a născut la Krivoi Rog, un oraş muncitoresc din sud-estul Ucrainei. În calitate de fiu al unui profesor universitar a fost privilegiat, dar generaţia sa a apucat ultimii ani grei ai Uniunii Sovietice. Una din lecţiile dure era următoarea: nu te dai în lături de la luptă. Când Putin a atacat Ucraina, lecţia asta i-a fost de folos. Liderul de la Kremlin nu se aştepta la asta. Putin l-a tratat pe preşedintele ucrainean ca pe un om slab şi fără experienţă; credea că-l poate învinge rapid.

Disputa cu SUA vizând racheta rămâne singulară

Nu totul decurge pentru Zelenski fără probleme. Guvernul său mai face şi greşeli. Unii politicieni de top au trebuit să plece, inclusiv prieteni apropiaţi ai preşedintelui. Şi preşedintele a produs iritaţie la nivel internaţional în noiembrie, când a declarat că o rachetă trasă de ruşi a explodat pe teritoriul Poloniei, ucigând doi oameni. Potrivit informaţiilor din SUA, racheta în cauză a fost una anti-aeriană, trasă de ucraineni.

Dar acest incident a fost unul excepţional. Zelenski crede că principala sa misiune este să obţină mai mult ajutor pentru ţara sa prin prezenţă mediatică. Tot mereu apelează la conştiinţa politicienilor din vest, cerând mai mult armament. Şi are succes, fiindcă Ucrainei i se livrează tot mai mult armament.

Autor: Roman Goncharenko


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇