Pentagon Leaks: Mai multe state occidentale au trimis militari în Ucraina

Pentagon Leaks: Mai multe state occidentale au trimis militari în Ucraina

Mai multe naţiuni occidentale au trimis membri ai forţelor speciale pe teritoriul Ucrainei, pentru a ajuta armata ucraineană în respingerea invaziei militare ruse, arată un document secret american publicat în mod neautorizat.

Conform acestui document atribuit Departamentului Apărării şi care are data de 23 martie, mai multe ţări occidentale au membri ai forţelor speciale pe teritoriul Ucrainei. Marea Britanie are cei mai mulţi militari în Ucraina, aproximativ 50, fiind urmată de Letonia, cu 17 militari, şi de Franţa (15 militari). Statele Unite au 14 membri ai forţelor speciale pe teritoriul Ucrainei, iar Olanda un singur militar.

ADVERTISING

Documentul nu precizează unde se află aceşti membri ai forţelor speciale şi nici nu oferă informaţii despre misiunile acestora, informează postul de televiziune BBC News.

Toate statele occidentale, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, au transmis, de la începutul invaziei militare ruse, că nu au deloc militari în Ucraina, cu excepţia celor care protejează misiuni diplomatice.

Ministerul britanic al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu pe tema presupusei prezenţe a forţelor speciale în Ucraina. Dar, referitor la publicarea neautorizată a documentelor secrete din SUA, Ministerul britanic al Apărării susţine că acestea prezintă „un nivel semnificativ de inexactitate".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Cititorii trebuie să fie prudenţi în privinţa abordării unor informaţii cu valoare de presupuneri care au potenţialul răspândirii dezinformării", a atras atenţia instituţia.

Ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu, a insistat că Franţa nu a trimis militari pe teritoriul Ucrainei. „Nu există forţe franceze implicate în operaţiunea din Ucraina. Documentele citate nu provin de la forţele armate franceze. Nu ne pronunţăm asupra unor documente a căror sursă este incertă", a afirmat Sébastien Lecornu, conform cotidianului Le Monde.

Publicarea ilegală a documentelor secrete americane este investigată de către Departamentul american al Apărării şi de către Departamentul Justiţiei. Pentagonul a admis că difuzarea neautorizată a acestor informaţii, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează „un risc foarte grav" în materie de securitate naţională.

ADVERTISING

Unul dintre documente, citat de cotidianul Washington Post, relevă dubii emise de Administraţia SUA asupra eficienţei eventualei contraofensive a Ucrainei, o evaluare care intră în contradicţie cu poziţia publică a Washingtonului.

Conform unor surse, informaţiile conţinute de documentele clasificate americane difuzate pe reţele de socializare online ar indica faptul că serviciile de informaţii din SUA l-ar intercepta pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează publicaţia germană Frankfurter Rundschau.

Însă Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, nu crede că au fost interceptate conversaţiile preşedintelui Zelenski, argumentând că discuţiile cu principalii comandanţi militari ucraineni s-au derulat diferit decât este prezentat în documentele americane publicate neautorizat. Administraţia de la Kiev a acuzat Rusia că ar fi modificat informaţii din documentele secrete americane apărute online, dar, în acelaşi timp, Kievul şi-a schimbat planurile operaţionale în contextul dezvăluirilor.

În schimb, Kremlinul a denunţat tendinţa Occidentului de a atribui mereu vina Rusiei şi a sugerat că documentele americane apărute online relevă activităţi de spionaj ale Washingtonului împotriva aliaţilor.

Administraţia din Coreea de Sud a anunţat că va cere acţiuni „adecvate" din partea Statelor Unite după analizarea activităţilor de spionaj evidenţiate de documentele apărute online, în contextul în care, conform unor surse, Washingtonul ar fi interceptat atât aliaţi, cât şi inamici.

La rândul său, un oficial militar australian a catalogat drept „gravă" publicarea neautorizată a presupuselor documente clasificate americane.

Șeful Pentagonului a subliniat însă marți că „un număr semnificativ de documente secrete divulgate au fost falsificate”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇