Șeful Pentagonului: Un număr semnificativ de documente secrete divulgate au fost falsificate

Șeful Pentagonului: Un număr semnificativ de documente secrete divulgate au fost falsificate

Un „număr semnificativ” de documente clasificate aparţinând serviciilor americane de informaţii despre Coreea de Sud, divulgate în ultimele săptămâni printre altele, au fost „falsificate”, a anunţat marţi preşedinţia sud-coreeană.

Această divulgare – care potrivit Pentagonului reprezintă un risc „foarte grav” la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite – a cauzat probleme diplomatice.

Unele dintre documentele divulgate par să arate că Washingtonul colectează informaţii despre aliaţii săi, precum Israelul şi Coreea de Sud.

ADVERTISING

Potrivit unor informaţii de presă, în mai multe dintre documentele divulgate, oficiali din cadrul securităţii naţionale sud-coreene îşi exprimă îngrijorarea.

Ei se tem că armament şi muniţie produse în Coreea de Sud vor ajunge să fie folosite în Ucraina.

Acest lucru ar constitui o încălcare a politicii Seulului - de a nu vinde armament niciunei ţări aflate în război.

Într-o convorbire la telefon, marţi, miniştrii Apărării american Lloyd Austin şi sud-coreean Suh Wook au estimat că „un număr semnificativ dintre documentele respective (divulgate) au fost falsificate”, anunţă într-un comunicat preşedinţia sud-coreeană.

ADVERTISING

Zeci de fotografii ale unor documente clasificate circulă, de mai multe săptămâni, pe reţele de socializare şi servicii de mesagerie precum Twitter, Telegram şi Discord.

Minciuni smintite

Pentagonul a anunţat că depune eforturi să stabilească dacă aceste documente divulgate sunt autentice şi că cel puţin unul dintre ele pare să fi fost „manipulat”.

Această divulgare i-a obligat pe americani să-şi reasigure aliaţii - de exemplu Coreea de Sud, care a furnizat ajutor umanitar şi nu letal Ucrainei, după lansarea invaziei ruse la 24 februarie 2022.

ADVERTISING

Dezvăluirea unor pretinse discuţii cu privire la Ucraina între oficiali de rang înalt în domeniul securităţii naţionale a provocat critici în Coreea de Sud cu privire la vulnerabilitatea comunicaţiilor în cadrul unor administraţii-cheie sud-coreene - precum preşedinţia.

Biroul preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol s-a apărat, cu toate acestea, marţi.

El subliniază că dispune de o „securitate absolută” şi că acuzaţii de punere sub ascultare sunt nişte „minciuni smintite”.

Yoon Suk Yeol urmează să efectueze o vizită în Statele unite în aprilie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇