Spionul perfect al lui Putin: Omul din spatele celei mai mari fraude europene a pus mâna pe secretele NATO și i le-a dat Moscovei

Spionul perfect al lui Putin: Omul din spatele celei mai mari fraude europene a pus mâna pe secretele NATO și i le-a dat Moscovei

Cea mai mare escrocherie din Europa s-a transformat în cel mai mare caz de spionaj din ultimele decenii. Totul a fost posibil din cauza unui personaj care avea legături strânse cu Kremlinul.

Cu ani în urmă, anchetatorii occidentali au descoperit că spionajul rusesc reușise să se infiltreze în cercurile financiare, politice și militare din Occident. În centrul acestei operațiuni de amploare se afla un austriac născut în Cehia, Jan Marsalek, care a dispărut în 2020, după ce a fost acuzat de fraudă și delapidare în cazul Wirecard, soldat cu pagube de două miliarde de dolari, scrie Kyiv Post.

Astăzi, la patru ani de atunci, Jan Marsalek este acuzat că a obținut și transmis Moscovei secrete importante, după ce a preluat funcția de director de operațiuni al fostului gigant de plăți online Wirecard. El a oferit Kremlinului accesul la baza de date confidențială a Wirecard, care conține informații financiare despre milioane de persoane.

ADVERTISING

Omul care gestiona operațiunile Wirecard a deturnat fonduri și a folosit tranzacțiile companiei sale pentru a mitui oficiali și a finanța operațiuni sub acoperire și infracțiuni.

"Marsalek a folosit oficiali compromişi ai serviciilor de informații din Viena, pentru a spiona cetățenii europeni și a complota în spargeri și asasinate ale echipelor de elită ruse", a scris Sam Jones, reporterul de la Financial Times care a scos la iveală toate tentaculele acestei "caracatițe", după o muncă asiduă de investigație.

O "cârtiță" cu pedigree

Marsalek (43 de ani) a dus o viață de lux, în care își permitea orice, iar autoritățile cred că el se ascunde acum într-un complex de lux din Dubai.

Pe măsură ce ancheta s-a extins, investigatorii au ajuns la concluzia că ascensiunea lui fulgerătoare ar fi trebuit să atragă atenția serviciilor de contraspionaj din Europa: un individ care renunțase la școală a devenit peste noapte CEO și unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Europa.

ADVERTISING

Le Monde a scris că Marsalek a fost recrutat cu ani înainte, pe un iaht, de o actriță rusoaică. Aceasta l-a introdus într-un stil de viață generos, oligarhic și astfel a intrat în contact cu oficiali ruși de vârf care l-au făcut fabulos de bogat plătindu-l pentru a obține informații prețioase.

Minciuna, manipularea și legăturile cu rușii i se potriveau mănușă lui Marsalek, mai ales că avea și în familie experți în domeniul spionajului.

Bunicul său a fost spion rus în Al Doilea Război Mondial, conform Der Spiegel. Hans Marsalek, un comunist ceh și luptător de rezistență, a supraviețuit detenției într-un lagăr de concentrare nazist, apoi a co-fondat ceea ce a devenit mai târziu agenția de informații a Austriei. Bătrânul Marsalek a primit cea mai înaltă onoare a Austriei pentru serviciul acordat statului și a murit în 2011, când Marsalek avea 31 de ani.

ADVERTISING

Până în 2020, Wirecard ajunsese să valoreze mai mult la bursă decât cea mai mare instituție financiară din Germania, Deutschebank, iar directorii companiei se aveau la cataramă cu miniștii și premierii europeni.

Jan Marsalek a fost acuzat în 2020 că a furat sute de milioane de dolari de la investitori, iar mai multe investigații internaționale ale serviciilor de informații, poliției și agențiilor judiciare efectuate în mai multe țări au arătat că el a folosit plăți ale defunctei companii Wirecard, pentru a ajuta în secret agențiile de spionaj din Rusia să mute banii pentru finanțarea operațiunilor sub acoperire din întreaga lume.

Potrivit anchetatorilor, Marsalek a fost implicat în escrocheria Wirecard cu ajutorul GRU, serviciul de informații al armatei ruse, și al SVS, serviciul de informații externe de la Moscova, a scris Wall Street Journal. Ambele instituții urmăreau să obțină acces la datele financiare ale Wirecard, precum și la serviciul său de plăți online, ca să plătească politicienii, ofițerii de informații și informatorii pe care îi racolau în Occident sau pentru a-i șantaja pe cei vulnerabili ori pentru a injecta fonduri în zonele de conflict din Orientul Mijlociu și Africa.

Conform cotidianului american, "oficialii bănuiesc că Marsalek strângea informații despre serviciul de informații german BNU și despre Biroul Poliției Federale de Criminalistică, echivalentul german al FBI, și le-a trimitea la Moscova".

Antenele Kremlinului din Spațiul Schengen

După izbucnirea scandalului Wirecard și falimentul spectaculos al companiei, Marsalek a fugit cu un avion privat în Belarus. El a colaborat cu fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, înființând unități de mercenari în Africa și Orientul Mijlociu.

Din punct de vedere geopolitic, ramificațiile acțiunilor sale sunt grave și îngrijorătoare pentru Occident.

Marsalek a ridicat miza în Austria, un teren tradițional fertil pentru spionajul rusesc și corupție la nivel înalt.

Scandalul a expus și corupția din instituțiile Austriei. Anchetatorii susțin că Marsalek s-a folosit de un oficial de securitate austriac, pentru a obține informații confidențiale financiare sau de la poliție primite de la alte departamente similare din statele europene, pe care le-a transmis apoi la Moscova.

Asociații lui au accesat sistemul de informații al Zonei Schengen pentru a urmări persoane care intrau sau ieșeau, depistând deplasările disidenților sau agenților ruși, potrivit serviciului britanic de informații MI5. Un exemplu este asasinarea de către GRU, în 2019, a unui disident cecen într-un parc din Berlin. Individul condamnat la închisoare pentru această crimă este cel care ar fi beneficiat de schimbul de deținuți cu Alexei Navalnîi care n-a mai avut loc.

Urmașul perfect al lui Putin

Cea mai mare preocupare a Occidentului în privința eficienței lui Marsalek este că acesta a contribuit la furtul de către Kremlin a unui computer special cu dotări avansate de criptare, folosit de guvernele vestice pentru a transmite informații clasificate.

Marsalek a pus umărul, timp de mai mulți ani, la compromiterea siguranței comunicațiilor din NATO. În acest timp, Kremlinul știa tot ce vorbeau aliații.

Cazul a zdruncinat Europa. Pe 6 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că spionii lui Putin s-au infiltrat în sediile alianței cu mult înainte de a fi prinși.

Dezvăluirile demonstrează că Războiul rece nu s-a terminat niciodată și că Rusia a pregătit ani la rând un război împotriva Europei, la fel cum a făcut-o în cazul Ucrainei.

Putin a petrecut decenii acționând împotriva Europei și a NATO. El și-a început cariera ca spion KGB în Germania înainte de a se întoarce la Moscova, iar acum lumea realizează că el și-a găsit urmașul perfect pentru postul pe care l-a lăsat liber, conchide Kyiv Post.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇