Discuția secretă care a dus la scandalul Taurus Leaks a fost interceptată de spionajul rus pentru că unul dintre ofițerii germani a folosit o linie telefonică nesecurizată, dintr-o cameră de hotel din Singapore.
O eroare elementară a unui ofițer neamţ a pus Germania într-o postură dificilă. O videoconferință a mai multor ofițeri germani care discutau despre atacarea Crimeii cu rachete Taurus a fost interceptată de Moscova și a ajuns pe rețelele de socializare, pentru că unul dintre interlocutori a folosit o linie telefonică nesecurizată, a declarat marți ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, citat de Politico.
Unul dintre participanții la videoconferință, generalul de brigadă Frank Gräfe, a participat la discuția de pe WebEx dintr-o cameră de hotel din Singapore, unde se afla pentru a lua parte la un spectacol aerian. "Dacă suntem întrebați despre metodele de livrare, știu cum fac britanicii asta. Ei le transportă mereu în vehicule blindate Ridgeback. Au mai mulți oameni la fața locului", a spus Gräfe, în discuția înregistrată.
În urma unei investigații a serviciului de contrainformații al armatei germane, Pistorius a ținut să precizeze că a fost un incident izolat. "Sistemele noastre de comunicații nu au fost compromise", a dat el asigurări.
Postul de televiziune Russia Today, controlat de Kremlin, a difuzat vineri detalii despre o discuție de 38 de minute între mai mulți ofițeri germani de rang înalt, printre care și șeful forțelor aeriene, în care a fost analizată o ipotetică livrare de rachete cu rază lungă Taurus către Ucraina.
Guvernul german a recunoscut în weekend veridicitatea înregistrării. Pistorius a numit duminică această dezvăluire "un atac hibrid de dezinformare" al Rusiei, deși înregistrarea nu este un fals.
Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale de la Casa Albă, John Kirby, a declarat săptămâna aceasta că scurgerea a fost "o tentativă a rușilor de a semăna discordie și de a arăta divizarea".
Cancelarul german Olaf Scholz se opune trimiterii de rachete în Ucraina, iar această chestiune a împărțit coaliția de guvernare în două tabere.
Boris Pistorius a spus, marți, că a discutat cu aliații pentru a-i reasigura de toată încrederea. "Încrederea aliaților în Germania rămâne neclintită", a spus el, la Berlin.
Scandalul Taurus Leaks survine la scurt timp după ce cancelarul Scholz a confirmat că trupele britanice se află în Ucraina și ajută forțele Kievului să folosească rachetele de croazieră Storm Shadow.
Între timp, la Kremlin e sărbătoare, notează Politico. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a cerut o investigare completă a incidentului și a spus că ambasadorul german la Moscova a fost convocat pentru a da explicații cu privire la "planuri aparente de atacare a Rusiei".
"Trebuie să aflăm dacă Bundeswehr-ul (armata germană - n.red.) face aceasta din proprie iniţiativă. Apoi, întrebarea este: cât de controlabil este Bundeswehr şi cât de mult controlează (cancelarul Olaf) Scholz situaţia? Sau dacă este parte a politicii guvernului german.", a spus Peskov, citat de agenția rusă de presă TASS.
"Ambele scenarii sunt rele. Ambele subliniază încă o dată implicarea directă a Occidentului colectiv în conflictul din jurul Ucrainei”, a adăugat Peskov.