Ziua 741 Navă rusească distrusă în Marea Neagră. Comuniștii ruși "îl dezgroapă" pe Stalin. Casa Albă îl contrazice pe Macron (Foto & Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 741</span> Navă rusească distrusă în Marea Neagră. Comuniștii ruși "îl dezgroapă" pe Stalin. Casa Albă îl contrazice pe Macron (Foto & Video)

Ziua 741 de război a început cu mai multe vești bune pentru Ucraina.

Un vas de patrulare al flotei ruse de la Marea Neagră a fost distrus de drone navale ucrainene. Potrivit spionajului militar ucrainean, nava Serghei Kotov a suferit avarii la pupa, tribord și babord. Serviciul de informații de la Kiev a difuzat ulterior o înregistrare video cu atacul asupra vasului rus, anunțând că acesta s-a scufundat.

Cel puțin 13 nave militare rusești au fost distruse sau avariate de la începutul conflictului, potrivit International Institute for Strategic Studies.

Podul Kerci a fost închis toată noaptea în urma acestui atac, iar mai multe trenuri au fost oprite.

Forțele aeriene ale Ucrainei au distrus 18 din cele 22 de drone lansate de ruși asupra Odesei, iar înaintarea trupelor inamice a fost încetinită în apropiere de Avdiivka.

Ucrainenii au lovit și în Rusia. O gară din regiunea Kursk a fost ţinta unor lovituri aeriene lansate de Ucraina care au provocat un incendiu și au avariat liniile de înaltă tensiune.

Tot dimineață un depozit de carburant din regiunea Belgorod a fost lovit de o dronă. Explozia a provocat un incendiu, iar un rezervor de stocare a fost distrus.

La 71 de ani de la moartea lui Stalin, comuniștii ruși cer FSB și procurorului general să ancheteze dacă dictatorul sovietic a fost otrăvit de serviciile secrete occidentale.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare împotriva a doi comandanţi ai armatei ruse pentru crime de război comise în Ucraina.

Rusia susţine că a ridicat de la sol un avion de vânătoare, pentru a intercepta trei aeronave militare franceze care se apropiau de frontiera sa deasupra Mării Negre. Acest tip de incident nu este unul rar, dar intervine într-un context de tensiuni cu Franţa. Chiar marţi Emmanuel Macron le-a cerut aliaţilor Ucrainei ”să nu fie laşi”, pentru că "războiul a revenit pe teritoriul nostru, puteri devenite de neoprit sunt pe cale să extindă ameninţarea, să ne atace zilnic şi mai mult".

ADVERTISING

De la Casa Albă vine o replică pentru Macron. Volodimir Zelenski "nu a cerut niciodată să lupte soldaţi străini pentru ţara sa", a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului securităţii naţionale, care astfel justifică de ce americanii nu vor veni pe teren, în Ucraina.

Iar Rusia şi China iau în considerare posibilitatea de a amplasa o centrală nucleară pe Lună începând din 2033-2035, ceea ce ar putea permite construirea de aşezări pe satelitul natural al Pământului, a declarat Iuri Borisov, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos.

Situația pe front

  • Încă o navă rusească distrusă - Vasul de patrulare Serghei Kotov, din flota rusă de la Marea Neagră, a fost lovit în timpul nopții de drone navale ucrainene, a anunțat serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR). Nava a suferit avarii la pupa, tribord și babord. Aceasta se afla în apropiere de strâmtoarea Kerci, când a fost atacată cu drone navale Magura V5 fabricate în Ucraina. "Costul vasului scufundat este de aproximativ 65 de milioane de dolari", a transmis GUR. Serviciile secrete ucrainene afirmă că șapte persoane au fost ucise și alte șase rănite. Nava Serghei Kutov a mai fost lovită de drone maritime în septembrie 2023, când ucrainenii au atacat și un alt vas rusesc de patrulare, Vasilii Bikov. Pe 14 februarie, forțele ucrainene au scufundat nava de desant Țezar Kunikov în Marea Neagră.
  • Imagini cu nava distrusă - Serviciul de informații al Ucrainei a postat o înregistrare video cu atacul asupra navei Sergei Kotov. Mai multe drone au fost implicate în această operațiune. Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a distribuit videoclipul, declarând că „Marea Neagră nu este sigură pentru marina lui Putin”. Cel puțin 13 nave militare rusești au fost distruse sau avariate de la începutul conflictului, potrivit International Institute for Strategic Studies.
Як топили “сєрґєя котова” ― відео знищення патрульного корабля чф рф
  • Podul Kerci a fost închis - Circulația rutieră și feroviară pe podul Kerci a fost oprită mai bine de opt ore, în urma atacului asupra navei Serghei Kotov. Podul a fost închis în jurul orei locale 23:35, iar patru trenuri din Crimeea și alte cinci care se îndreptau spre peninsulă au fost oprite înainte. Mai multe canale de Telegram au relatat că localnicii au auzit între trei și cinci explozii în timpul nopții. Traficul pe pod s-a reluat în jurul orei locale 8:00. A fost a treia noapte la rând când podul Kerci a fost închis, după repetate alerte de securitate.
  • Drone distruse în Odesa - 18 drone ale rușilor au fost distruse în regiunea Odesa în noaptea de luni spre marți. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei. În total, rușii au lansat pe parcursul nopții 22 de drone de luptă de tip Shahed, din zonele Balaklava-Crimeea.
  • Atac în Herson - Tiruri de artilerie rusă de pe malul stâng al Niprului au vizat dimineață orașul Herson, aflat sub control ucrainean. Doi civili au ajuns la spital, a anunțat administrația militară regională.
  • Mină fără curent - O mină din regiunea Donețk a rămas fără energie electrică, din cauza luptelor din zonă. 16 mineri au fost scoși din subteran. Alimentarea cu curent a fost afectată și în orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, unde a fost avariată și o conductă de gaze. De asemenea, 370 de locuințe din regiunea Cernihiv au rămas fără curent în urma atacurilor rușilor, iar linia de 330 kV care alimentează centrala nucleară Zaporojie rămâne deconectată.
  • Rușii încetinesc lângă Avdiivka - Forțele ucrainene au oprit înaintarea rușilor în unele zone de lângă Avdiivka, a anunțat Dmîtro Lîkhovii, purtătorul de cuvânt al Grupului de luptă Tavria. Avansarea trupelor ruse a fost încetinită în apropierea a cinci sate situate la vest de Avdiivka. Inamicul controlează câteva părți din localitățile Berdîci și Toenenke, dar forțele de apărare își fac treaba, provocând pierderi rușilor, a mai spus acesta. Moscova își întărește efectivele pentru a cuceri Novomîhailivka, un sat aflat la sud de orașul Marinka, unul dintre cele mai fierbinți puncte de pe front. "Acolo sunt mai multe atacuri zilnice decât în sectorul Avdiivka. De exemplu, ieri au fost 20 în sectorul Avdiivka și 30 în Novomîhailivka și în împrejurimi", a detaliat el. Trupele ruse se concentrează și asupra orașului Ceasiv Iar, aflat la vest de Bahmut și considerat crucial pentru înaintarea către Kosteantînivka, Kramatorsk și Sloviansk, potrivit armatei ucrainene.
  • Avioane franceze gonite de ruşi - Rusia susţine că a ridicat de la sol un avion de vânătoare, pentru a intercepta trei aeronave militare franceze care se apropiau de frontiera sa deasupra Mării Negre. Acest tip de incident nu este unul rar, dar intervine într-un context de tensiuni cu Franţa. Detalii AICI
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Gară bombardată - O gară din regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina, a fost vizată marţi de lovituri aeriene. "Gara din Gluşkovo a fost ţinta unor lovituri aeriene lansate de Ucraina", a scris guvernatorul regional Roman Starovoit pe Telegram, adăugând că nu s-au înregistrat răniți. Loviturile aeriene au provocat un incendiu care a fost stins rapid şi care au deteriorat liniile de înaltă tensiune, privând de electricitate gara din Gluşkovo şi satul din apropiere Kulbaki. Ministerul Apărării rus a anunţat, marţi, că a distrus trei drone ucrainene în cursul nopţii deasupra regiunii Belgorod.
  • Depozit petrolier în flăcări - O dronă ucraineană a lovit, marți dimineață, un depozit de carburant de lângă satul Dolgoie, din regiunea Belgorod, iar trei rezervoare de stocare au luat foc, relatează agenția rusă de presă RIA Novosti. O sursă citată de Ukrainska Pravda a spus că a fost o operațiune a spionajului militar al Kievului. Potrivit autorităților, un rezervor petrolier a fost distrus, dar nu au raportat victime, iar pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului. Depozitul a mai fost atacat și pe 15 februarie.
  • Comuniștii cer anchetarea morții lui Stalin - Partidul Comunist din Rusia a cerut Serviciului Federal de Securitate (FSB) și procurorului general să investigheze o posibilă implicare a serviciilor secrete occidentale în moartea dictatorului sovietic Iosif Stalin. Președintele partidului, Serghei Malinkovici, a declarat că există "multe mărturii ale contemporanilor lui Stalin care vorbesc despre o posibilă otrăvire a liderului poporului sovietic de către agenți de influență din Occident". Marți se împlinesc 71 de ani de la moartea lui Stalin. Cauza decesului a fost un accident vascular cerebral hemoragic. Comuniștii ruși vor depune flori la bustul lui Stalin de la Zidul Kremlinului.
  • România, vecină cu Rusia? - Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a susţinut luni, la un eveniment public, un discurs belicos în care a afirmat că Ucraina este parte a Rusiei. În timp ce şi-a susţinut prezentarea, în spatele lui era afişată o hartă în care mare parte din Ucraina apărea marcată cu aceeaşi culoare ca Rusia, în timp ce alte părţi din Ucraina ar reveni, potrivit hărţii, României, Ungariei şi Poloniei. În harta respectivă Rusia s-ar învecina cu România la gurile Dunării. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Mandate de arestare pentru comandanți ruși - Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare împotriva a doi comandanţi ai armatei ruse pentru crime de război comise în Ucraina - comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Viktor Sokolov, despre care Ucraina a susţinut în septembrie că l-a ucis într-un atac cu rachete asupra cartierului general al acestei flote de la Sevastopol, şi comandantul aviaţiei cu rază lungă de acţiune din cadrul forţelor aerospaţiale ruse, generalul locotenent Serghei Kobilaci. Ei sunt consideraţi responsabili pentru dirijarea de atacuri asupra bunurilor civile şi provocarea de "pagube accidentale excesive civililor sau bunurilor cu caracter civil", care constituie crime de război, afirmă instanţa internaţională, adăugând că cei doi ofiţeri sunt de asemenea responsabili pentru "acte inumane", calificate drept crime împotriva umanităţii.
  • Macron le cere aliaților să nu fie lași - Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut, marţi, aliaţilor Ucrainei ”să nu fie laşi”, într-un discurs susţinut la Praga, în cadrul unei vizite în Cehia. "Ne apropiem cu siguranţă de un moment al Europei noastre în care va fi potrivit să nu fim laşi. Războiul a revenit pe teritoriul nostru, puteri devenite de neoprit sunt pe cale să extindă ameninţarea, să ne atace zilnic şi mai mult. Trebuie să ne ridicăm la înălţimea istoriei şi curajului pe care ea îl implică. Nu vrem niciodată să vedem dramele viitoare şi ceea ce se întâmplă", a spus Macron.
  • Casa Albă îl contrazice pe Macron - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski "nu a cerut niciodată să lupte soldaţi străini pentru ţara sa", a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, întrebat în legătură cu recente afirmaţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron. "Nu vor fi trupe americane angajate la sol în Ucraina. Şi ştiţi de ce? Nu asta cere preşedintele Zelenski. El cere instrumente şi capacităţi. Nu a cerut niciodată ca trupe străine să lupte pentru ţara lui", a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului securităţii naţionale.
  • Cum a apărut Taurus Leaks - Discuția secretă care a dus la scandalul Taurus Leaks a fost interceptată de spionajul rus, pentru că unul dintre ofițerii germani a folosit o linie telefonică nesecurizată dintr-o cameră de hotel din Singapore. Detalii AICI.
  • Zelenski știe planurile Rusiei - Preşedintele Ucrainei a declarat, luni seara, că a primit un raport din partea şefului serviciului de informaţii externe al ţării, Oleksandr Litvinenko, referitor la "planurile actuale ale Rusiei" şi a promis că acesta vor fi zădărnicite. "Avem o înţelegere a documentelor care se află pe biroul inamicului şi care este următorul său plan. Le vom contracara", a precizat Zelenski, fără a da alte detalii. Zelenski a mai spus că a discutat cu Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean (GUR), despre "acţiunile speciale". "Avem nevoie de un rezultat clar în ceea ce priveşte distrugerea infrastructurii şi logisticii militare ruseşti. Un rezultat mai mare. Şi aşa va fi".
  • Discuții cu Pentagonul - Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov, și comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, au avut o discuție cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Ucrainenii l-au informat pe șeful Pentagonului despre situația actuală de pe linia de contact și au discutat despre schimbările din cele mai fierbinți puncte ale frontului, a transmis pe Telegram ministerul Apărării de la Kiev. "Lucrăm împreună pentru a îndeplini nevoile forțelor armate ale Ucrainei și a clădi capacitățile armatei ucrainene", a spus Umierov.
  • Agent rus infiltrat la Bruxelles - Rusia folosește un agent sârb pentru a se infiltra în instituțiile UE și pentru a răspândi puncte de vedere pro-Kremlin despre invazia sa în Ucraina, potrivit unui document al serviciilor de informații occidentale. Detalii AICI.
  • Anchetă pentru Navalnîi - Un grup de 43 de ţări cere Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă cu privire la moartea în închisoare a lui Alexei Navalnîi. Apelul e susținut de ambasadoarea UE la ONU, Lotte Knudsen, în numele celor 27 de state membre şi altor 16 ţări, între care Canada, Regatul Unit, SUA şi Ucraina. "Suntem indignaţi de moartea politicianului din opoziţie Alexei Navalnîi, a cărei supremă responsabilitate îi revine preşedintelui Putin şi autorităţilor ruse", a declarat Lotte Knudsen, care s-a exprimat în numele celor 43 de ţări.
  • Rusia şi China vor un reactor nuclear pe Lună - Moscova şi Beijingul iau în considerare posibilitatea de a amplasa o centrală nucleară pe Lună începând din 2033-2035, a declarat marţi Iuri Borisov, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos. Acest lucru ar putea permite construirea de aşezări pe satelitul natural al Pământului. Detalii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇