Ziua 740 Pod aruncat în aer în Rusia. Ucrainenii au scotocit prin serverele Ministerului rus al Apărării, NATO are bază nouă în Balcani

<span style="color:#990000;">Ziua 740</span> Pod aruncat în aer în Rusia. Ucrainenii au scotocit prin serverele Ministerului rus al Apărării, NATO are bază nouă în Balcani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 740 de război a debutat cu atacuri nocturne ale trupelor ruse în regiunile Dnipropetrovsk și Zaporojie. Mai multe locuințe și elemente de infrastructură civilă au fost distruse, dar nu s-au înregistrat victime.

Dimineața rușii au folosit o dronă pentru a arunca o bombă asupra unui civil care mergea pe o stradă din Berîslav, oraș din regiunea Herson. Bărbatul rănit de explozie a fost transportat la spital.

Statul Major ucrainean a anunțat că se dau în continuare lupte grele în sectoarele de front Avdiivka și Novopavlivka.

Circulația pe un pod feroviar din regiunea rusă Samara a fost oprită, după o explozie care a avariat un pilon. Autoritățile au anunțat că deflagrația a fost provocată de un dispozitiv exploziv. Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a transmis luni că a organizat sabotajul pentru a tăia una din liniile de aprovizionare cu muniție ale Rusiei.

Și podul Kerci a fost închis pentru a doua noapte la rând. Traficul rutier a fost blocat pentru efectuarea unei inspecții de securitate.

Serviciul de informații al Ucrainei a anunțat că specialiștii săi au pătruns în serverele Ministerului rus al Apărării și au extras date secrete despre conducerea militară, ordine și documente transmise în peste 2.000 de unități ale armatei ruse. Potrivit serviciului, atacul informatic de tip DDoS a contribuit la identificarea structurilor și oficialilor ministerului.

O bază aeriană construită în epoca sovietică în Albania, ţară acum membră a NATO, a fost reactivată şi a devenit de luni o bază a Alianţei Nord-Atlantice. NATO a cheltuit peste 50 de milioane de euro pentru reamenajarea acestui punct strategic din Balcani.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Atacuri nocturne în două regiuni - Trupele ruse au atacat în timpul nopții regiunile Dnipropetrovsk și Zaporojie, ditrugând mai multe locuințe și infrastructura civilă. O dronă kamikaze a lovit centrul orașului Nikopol din Dnipropetrovsk, avariind un oficiu poștal, o mașină și o casă. În orașul Marhaneț din aceeași regiune a fost distrusă o linie electrică. Mai multe localități din Zaporojie au fost vizate de 177 de atacuri separate, iar loviturile cu drone, artilerie și rachete au distrus 11 imobile de locuințe și elemente de infrastructură. Nu s-au înregistrat victime, au anunțat autoritățile.
  • Civil bombardat cu drona - Rușii au folosit luni dimineață o dronă pentru a arunca o bombă asupra unui trecător aflat pe o stradă din Berîslav, oraș din regiunea Herson. "Ocupanții au aruncat un dispozitiv exploziv asupra unui bărbat de 55 de ani care mergea pe una din străzile orașului", a anunțat administrația militară regională. Bărbatul a fost rănit la picioare de mai multe șrapnele și a fost spitalizat.
  • Lupte grele la Avdiivka - În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat atacuri intense în sectoarele Avdiivka și Novopavlivka, a anunțat luni dimineață Statul Major ucrainean. În acest interval s-au dat 78 de lupte pe toată linia frontului, iar armata rusă a lansat șapte atacuri cu rachete și 50 de lovituri aeriene. Artileria inamică a bombardat de 112 ori cu sisteme de rachete multiple (MLRS) pozițiile ucrainene și peste 80 de localități din Cernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Pod aruncat în aer - Traficul a fost suspendat, luni, în regiunea rusă Samara (Volga), după o explozie pe un pod feroviar, potrivit agenţiilor ruse de presă, care citează serviciile de salvare. Incidentul, care nu s-a soldat cu răniţi, a fost provocat de "intervenţia unor persoane neautorizate", a anunţat societatea regională a călor ferate. "Un dispozitiv exploziv a avariat un pilon al unui pod feroviar" peste râul Ceapaievka, pe un tronson care asigură o legătură între localităţile Zvezda şi Ceapaievsk, potrivit unei surse citate de agenţia oficială rusă de presă TASS. ”Traficul feroviar este suspendat în prezent pe acest tronson”, anunţă societatea regională a Căilor Ferate, fără să ofere vreun detaliu. Nicio pistă nu a fost menționată de autorităţi.
  • Altă bombă sub pod - Un alt dispozitiv exploziv a fost găsit sub podul feroviar din regiunea Samara unde s-a produs luni dimineață o deflagrație. Șeful comisiei de informații din Duma de Stat a Rusiei, Alexander Khinștein, a publicat două imagini cu un bidon amplasat sub pod și a anunțat că dispozitivul a fost dezamorsat.
  • Ucrainenii confirmă că a fost mâna lor - Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a transmis luni că a avariat podul feroviar în regiunea rusă Samara, aflată la peste 750 de kilometri de frontiera ucraineană. "Această linie feroviară era folosită de statul agresor pentru a transporta material militar, îndeosebi explozibili produşi la uzina Polimer din oraşul Ceapaievsk", a anunțat GUR într-un comunicat, apreciind că podul va fi inutilizabil pentru "o lungă perioadă de timp".
  • Podul din Crimeea, închis iar - Circulația rutieră pe podul Kerci a fost oprită în noaptea de 3 spre 4 martie, pentru a doua noapte consecutiv, a anunțat luni Ukrainska Pravda, citând un canal de Telegram. Obiectivul a fost supus unei inspecții, iar toți cei aflați pe pod au fost rugați să rămână calmi și să urmeze instrucțiunile ofițerilor de siguranță a transportului. Autoritățile nu au dat vreo explicație pentru închiderea podului. Traficul a fost reluat la 6:43.
  • Rugăciune la mormântul lui Navalnîi - Un preot a rostit luni o rugăciune la mormântul lui Alexei Navalnîi în cimitirul Borisovski din Moscova. O înregistrare video postată pe rețelele de socializare la patru zile de la înmormântare, arată locul de veci acoperit de numeroase flori, unde vârful crucii abia se mai vede.
  • Jihadisti uciși - Șase presupuşi combatanţi din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) au fost uciși într-o operaţiune specială în Inguşetia, o republică autonomă rusă din Caucaz, cu populaţie majoritar musulmană. "În urma desfăşurării unei operaţiuni antiteroriste (…) în Republica Inguşetia, şase combatanţi blocaţi de forţele FSB într-un imobil în oraşul Karabulak au fost neutralizaţi”, a anunţat duminică într-un comunicat Comitetul rus de anchetă. Potrivit autorităților, combatanţii, dintre care trei se aflau pe o listă federală cu persoane căutate, erau membri ai grupării Statul Islamic și au fost implicaţi într-un anumit număr de crime teroriste, inclusiv într-un atac împotriva unui post de poliţie şi uciderea a trei poliţişti în martie 2023. Comitetul a transmis că nu au existat victime civile în operaţiunea lansată sâmbătă seara, la Karabulak, un oraş situat la 45 de kilometri nord-est de Vladikavkaz, un mare oraş regional.
  • Șeful AIEA, vizită în Rusia - Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), va vizita Rusia marți. Anunțul vizitei a fost făcut de ruși. Recent, Grossi a vizitat centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de ruși în timpul războiului din Ucraina. Șeful agenției ONU, Rafael Grossi, plănuiește să viziteze Rusia marți, relatează RIA, citată de Sky News. Vizita vine la câteva săptămâni după ce Grossi a mers la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina pentru a vedea dacă ar putea fi condusă cu un număr redus de specialiști și dacă combustibilul său este sigur. Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ucrainenii au furat secretele rușilor - Serviciul de informații al Ucrainei (DIU) a anunțat că specialiștii săi au pătruns în serverele Ministerului rus al Apărării și au extras date secrete despre conducerea militară, ordine și documente transmise în peste 2.000 de unități ale armatei ruse. Potrivit DIU, datele obținute printr-un atac informatic de tip DDoS "au ajutat și la identificarea generalilor, altor oficiali importanți din structurile Ministerului rus al Apărării, precum și a adjuncților, asistenților și specialiștilor - toți cei care au folosit programul pentru transmiterea documentelor electronice denumit 'Birocratul'". Serviciul ucrainean a dezvăluit și sursa de care s-au folosit, probabil pentru a stârni confuzie în Rusia - adjunctul ministrului rus al Apărării, Timur Vadimovici Ivanov, care "a jucat un rol important în asigurarea succesului atacului informatic". DIU a mai anunțat că sunt derulare și alte operațiuni în spațiul cibernetic rus.
  • Bază NATO în Balcani - O bază aeriană construită în epoca sovietică în Albania, ţară acum membră a NATO, a fost reactivată şi a devenit de luni o bază a Alianţei Nord-Atlantice. NATO a cheltuit peste 50 de milioane de euro pentru reamenajarea bazei aeriene situate la circa 70 de kilometri de capitala Tirana, în zona oraşului Kucova, denumit odinioară "oraşul Stalin", pe vremea când acolo erau staţionate MiG-uri sovietice şi chineze pregătite de acţiune în eventualitatea unui război cu Occidentul. "Astăzi, trăim într-o epocă diferită şi, din fericire, Albania este în cealaltă tabără", a afirmat premierul socialist albanez Edi Rama la ceremonia de redeschidere a bazei, care a fost construită în anul 1950 şi apoi închisă în 1990, după căderea de la putere a dictatorului Enver Hoxha. "Reactivarea bazei este un mare pas pentru ţara noastră, pentru armată şi pentru NATO, şi de asemenea pentru populaţia locală. Importanţa bazei de la Kucova merge dincolo de regiunea Balcanilor", a adăugat premierul.
  • Ambasadorul german convocat de Moscova - Ambasadorul Germaniei la Moscova, Alexander Graf Lambsdorff, a fost convocat luni la Ministerul de Externe rus după difuzarea pe reţelele sociale a unei discuţii între câţiva ofiţeri germani de rang înalt având ca subiect livrarea de arme, mai precis rachete Taurus, Ucrainei. Detalii AICI.
  • Kievul vrea activele rusești - Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a cerut luni ca Occidentul să transfere Kievului active ruseşti blocate în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a evita ca alegerile din ţări aliate să afecteze susţinerea Ucrainei împotriva invaziei ruse. "Confiscarea activelor ruseşti trebuie să devină o sursă de susţinere a statului nostru şi de finanţare a reconstrucţiei noastre", a spus el. Belgia urmează să verse în acest an Ucrainei 1,7 miliarde de euro. "În comparaţie cu (activele ruseşti în valoare de) 200 de miliarde de euro, blocate în conturi în Belgia, este o sumnă nesemnificativă", consideră premierul Ucrainei. "O confiscare a tuturor bunurilor ruseşti blocate ne interesează din două motive: unu, pentru că avem nevoie de ele şi, doi, pentru că este o pedeapsă a agresorului rus, care trebuie să plătească pentru că a invadat Ucraina", a precizat Şmîhal.
  • Sancțiuni pentru Navalnîi - Canada a anunţat duminică noi sancţiuni împotriva oficialilor ruşi, în urma morţii lui Alexei Navalnîi, sancţiunile fiind decise pentru "încălcările flagrante şi sistematice" ale drepturilor omului comise de Rusia. Şase oficiali de rang înalt şi angajaţi din cadrul serviciilor de urmărire penală, judiciare şi corecţionale sunt vizaţi de această nouă serie de sancţiuni canadiene. Canada a precizat că aceşti oficiali "au participat la încălcarea drepturilor omului în cazul lui Alexei Navalnîi, contribuind la pedeapsa sa crudă şi, în cele din urmă, la moartea sa".
  • Franța prezintă tot ajutorul - Parisul a publicat lista completă a ajutorului oferit Ucrainei de la începerea războiului. Franța a oferit asistență de securitate de peste 3,8 miliarde de euro până la 31 decembrie 2023, din care 2,61 miliarde de euro sub formă de echipament militar și 1,2 miliarde de euro ca donație la Instrumentul European pentru Pace (EFF), a anunțat Ministerul francez al Apărării. Lista include 30 de sisteme autopropulsate de artilerie Caesar, 38 de vehicule blindate de luptă AMX10, 250 de blindate VAB, 160 de drone și 10 sisteme de detectare a dronelor, precum și nouă unități de apărare antiaeriană. Ucraina a mai primit 1,1 milioane de cartușe de calibru mic, 1,74 de cartușe de 12,7 mm, 30.000 de obuze de 155 mm și peste 1.000 de lansatoare de rachete antitanc AT4. Franța a trimis și vehicule, grenade, arme ușoare, ajutor medical, carburant, echipamente tehnice și de protecție. În plus, a instruit aproape 10.000 de militari ucraineni.
  • Aproape de o rușine istorică - Zelenski a prezentat duminică rezultatele bune ale armatei ucrainene din ultimele zile și a făcut un nou apel la sprijinirea din punct de vedere militar a Ucrainei în războiul cu Rusia. El a pus accentul pe doborârea în ultima săptămână de către Forţele Armate ucrainene a şapte avioane de luptă pe care Rusia le foloseşte pentru a lansa bombe aeriene ghidate. "Numai în această săptămână (săptămâna trecută, n. red.), am reuşit să doborâm şapte avioane militare ruseşti. Aceleaşi care aruncă aceste bombe şi ucid", a spus liderul de la Kiev, adăugând că de la începutul lunii februarie Ucraina a doborât în total 15 avioane militare ruseşti. "Putin nu vrea pace - el vrea doar război şi moarte. Nu-i pasă pe cine ucide. Scopul principal este să distrugă. În primul rând, Ucraina şi ucrainenii. Şi apoi pe voi, dragi parteneri", a declarat el în discursul video de seară. "Principală este voința politică pentru a realiza acest lucru, pentru a asigura nivelul de aprovizionare (militar - n.r.), care va ajuta. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, va deveni una dintre cele mai rușinoase pagini de istorie, dacă America sau Europa vor pierde în fața dronelor iraniene sau a avioanelor de luptă rusești", a adăugat Zelenski.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇