Ministrul rus al Apărării l-a sunat pe șeful Pentagonului, Lloyd Austin, ca să-i spună că ucrainenii pregăteau o operațiune sub acoperire. Ceea ce s-a întâmplat în continuare rămâne încă neclar.
La începutul acestei luni, secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, a primit un telefon neobișnuit de la un apelant neașteptat: omologul său rus dorea să discute cu el.
De la începutul războiului pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina în februarie 2022, Austin a vorbit la telefon cu ministrul rus al Apărării doar de cinci ori, aproape de fiecare dată la inițiativa Pentagonului și de cele mai multe ori pentru a evita escaladarea conflictului.
Austin îl sunase pe noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov, cu doar câteva săptămâni înainte, pe 25 iunie, în încercarea de a păstra deschise liniile de comunicare, după cum a anunțat Pentagonul. A fost prima convorbire telefonică între cei doi bărbați care conduc apărarea țărilor lor după îndepărtarea din funcție a lui Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării, în luna mai.
Pe 12 iulie, însă, Belousov l-a sunat pe Austin ca să-l avertizeze că Moscova a descoperit o operațiune ucraineană sub acoperire împotriva Rusiei și despre care credea că are permisiunea Statelor Unite, au spus trei oficiali americani citați de cotidianul The New York Times.
Planul de care americanii nu știau
Belousov l-a întrebat direct pe Austin dacă știe despre așa ceva, punându-i în vedere potențiala inflamare a tensiunilor dintre Moscova și Washington.
Oficialii de la Pentagon au fost surprinși de aceste acuzații pentru că nu erau la curent cu un asemenea plan, au spus sursele menționate. Însă faptul că ministrul rus a sunat direct la Pentagon a fost de ajuns pentru ca americanii să ia legătura cu ucrainenii și să le spună, în esență, că dacă au de gând să facă ceva, să se oprească imediat.
Deși Ucraina depinde enorm de sprijinul militar, de informațiile secrete și de susținerea diplomatică pe care le furnizează Statele Unite, oficialii de la Kiev nu sunt mereu deschiși cu părțile americane cu care colaborează în privința operațiunilor militare, mai ales asupra loviturilor pe teritoriul Rusiei.
Aceste operațiuni i-au frustrat în mai multe rânduri pe oficialii americani care cred că acestea nu au îmbunătățit considerabil poziția Ucrainei pe front, în schimb riscă să-i îndepărteze pe aliații europeni și să extindă războiul, notează ziarul.
- CIA a creat o rețea de baze secrete în Ucraina și a instruit spioni pentru a dejuca atacurile Rusiei
Operațiunile care au deranjat Statele Unite în ultimii ani au inclus o lovitură asupra unei baze aeriene rusești de pe coasta de vest a Crimeei, un atac cu bombă asupra unui camion care a distrus o parte a podului Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, și lovituri cu drone adânc în interiorul Rusiei.
Președintele rus Vladimir Putin numește deseori aceste lovituri "atacuri teroriste", iar Kremlinul le folosește pentru a justifica afirmațiile lui Putin potrivit cărora invadarea Ucrainei este un război de apărare a Rusiei.
Deși Statele Unite au negat în repetate rânduri că au vreo implicare, oficialii ruși insistă public că astfel de acțiuni nu se pot petrece fără aprobarea și sprijinul SUA.
Moscova confirmă apelul la Washington
Încă nu este clar dacă presupusul complot ucrainean a fost real și iminent, precum și ce formă ar fi putut avea. Oficialii de la Pentagon și de la Casa Albă spun că încă nu s-a întâmplat nimic. Ei au refuzat să descrie apelul în detaliu, dar au subliniat necesitatea dialogului între cele două părți.
"În timpul apelului, secretarul (Lloyd Austin, n. red. ) a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare pe fondul războiului în curs al Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, la câteva ore după discuția din 12 iulie.
O declarație a Ministerului rus al Apărării după apelul din 12 iulie a confirmat că Belousov l-a inițiat, adăugând că "s-a discutat problema prevenirii amenințărilor la securitate și a reducerii riscului unei posibile escaladări". În declarație nu se menționează însă o presupusă misiune secretă ucraineană.
Oficialii Pentagonului au refuzat să spună dacă dl. Austin a adus în discuție problema într-un apel telefonic de marți cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov.
Rușii au acuzat Ucraina că plănuiește un atac cu "bombă murdară"
Mare parte a discuțiilor dintre cei doi miniștri rămâne un secret, însă este clar că Statele Unite și Rusia fac eforturi în culise pentru a gestiona riscurile de escaladare a tensiunii, notează NYT.
Într-un apel telefonic de luna trecută, Austin i-a subliniat lui Belousov "importanța păstrării liniilor de comunicare pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, general-maiorul Patrick S. Ryder. Însă doi oficiali au spus că Austin l-a avertizat pe omologul rus să nu amenințe trupele americane din Europa pe fondul tensiunilor în creștere din Ucraina.
Anterior acestei convorbiri au existat alte două discuții telefonice între Austin și fostul ministru rus Șoigu, pe 21 și 23 octombrie 2022 — primul solicitat de americani, al doilea de ruși.
O săptămână mai târziu, The New York Times a scris că liderii militari ruși au discutat când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt. Informația a apărut când când Moscova promova ideea fără temei că Ucraina plănuia să folosească o "bombă murdară" - un dispozitiv exploziv convențional combinat cu material radioactiv.
Simplul fapt că liderii militari ruși înalți au discutat despre utilizarea armelor nucleare tactice a alarmat administrația Biden. Acest lucru arăta cât de frustrați erau rușii de eșecurile lor în Ucraina și faptul că amenințările voalate ale lui Putin despre folosirea armelor nucleare ar putea să nu fie doar niște vorbe.
Deși riscul unei escaladări a rămas ridicat, oficialii administrației Biden și aliații SUA au mai spus la acea vreme că apelurile telefonice dintre omologii occidentali și ruși de la sfârșitul lunii octombrie au ajutat la atenuarea unora dintre tensiunile nucleare.
"Aceste apeluri vizează evitarea celor mai defavorabile rezultate într-o relație care ar putea depăși limita", a spus Samuel Charap, analist rus la RAND Corporation.
Faptul că Moscova și Washingtonul comunică, inclusiv prin apeluri telefonice neașteptate, e un semn bun; astfel pot fi prevenite surprize neplăcute care pot duce la crize greu de controlat.
T.D.