Ziua 884 - Incendiu în Crimeea. Dronă marină la Istanbul. Arestare de top la Moscova. Mărturie de terorist (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 884</span> - Incendiu în Crimeea. Dronă marină la Istanbul. Arestare de top la Moscova. Mărturie de terorist (Video)

Ziua 884 de război aduce un incendiu la aerodromul militar Sachi din Crimeea ocupată.

Au fost raportate azi noapte explozii multiple în diverse locuri din Crimeea, inclusiv în orașul sudic Simferopol. Oamenii spun că au văzut drone și rachete.

O explozie a avut loc şi la zăcământul de petrol și gaze Urengoyskoe East din regiunea arctică Yamal-Neneţ din Rusia, care a ucis cel puțin două persoane și a rănit alte opt.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 20 dintre cele 22 de drone de atac lansate de Rusia. Una dintre ele a lovit un cămin rezidențial din orașul Nijîn din regiunea Cernigău. Atacul a provocat pene de curent în regiunile nordice Chernigău și Jitomir.

Atacurile rusești au ucis cel puțin trei civili și au rănit 19 în ultimele 24 de ore.

Pe de altă parte, Marina turcă a interceptat o dronă marină lângă Istanbul, iar presa scrie că ar conține explozibili și ar putea fi ucraineană.

În Ucraina, Înalta Curte Anticorupție a decis naţionalizarea unei afaceri aparținând oligarhului rus Viktor Kononov, în valoare de 50 de milioane de dolari.

La Moscova, şeful diviziei de construcții a Ministerului Apărării a fost arestat pentru abuz de putere. Este cea mai recentă dintr-o serie de arestări de oficiali de rang înalt din acest an.

ADVERTISING

Iar agenţia de ştiri de stat RIA a difuzat un videoclip în care un cetăţean rus mărturiseşte că a aruncat în aer maşina unui ofiţer, la Moscova, la începutul acestei săptămâni, la comanda serviciului de securitate ucrainean SBU.

Rusia va încetini în mod deliberat viteza de încărcare a YouTube cu până la 70% până la sfârșitul săptămânii viitoare, ca răspuns la refuzul Google de a se conforma legilor cenzurii.

Evoluţia frontului

  • Atac masiv în Crimeea - Un incendiu a izbucnit la aerodromul militar Sachi din Crimeea ocupată, a informat canalul de Telegram Crimean Wind. Incendiul ar fi fost cauzat de o lovitură asupra unui depozit de muniții de pe aerodrom. Mai devreme au fost raportate explozii multiple în diverse localităţi din Crimeea, inclusiv în orașul sudic Simferopol. Oamenii spun că au văzut drone și rachete. Autoritățile locale de ocupație din Sevastopol au raportat, de asemenea, un atac cu drone ucrainene. Ucraina nu a comentat afirmațiile.
  • Val nocturn de drone - Apărarea aeriană ucraineană a doborât 20 dintre cele 22 de drone de atac de tip Shahed lansate noaptea de Rusia. Una dintre drone a lovit un cămin rezidențial din orașul Nijîn din regiunea Cernigău, rănind o persoană, a informat guvernatorul regional Viaceslav Chaus. Rusia a atacat şi instalații energetice în două regiuni, provocând pene de curent. Ukrenergo spune că alimentarea cu energie electrică a fost deja restabilită pentru majoritatea consumatorilor din regiunile nordice Chernigău și Jitomir. Atacurile rusești au ucis cel puțin trei civili și au rănit 19 în ultimele 24 de ore.
  • Dronă marină la Istanbul - Marina turcă a interceptat o dronă marină în Marea Neagră, lângă Istanbul, au declarat autoritățile, iar presa scrie că aceasta conținea explozibili și ar putea fi ucraineană. Parchetul a deschis o anchetă.

Ce mai face Rusia

  • Arestare de top la Moscova - Şeful diviziei de construcții a Ministerului Apărării a fost arestat pentru două luni sub suspiciunea de abuz de putere. Este cea mai recentă dintr-o serie de arestări de oficiali de rang înalt din acest an. Andrei Belkov conduce Compania de Construcții Militare, care construiește baze, spitale, școli și alte facilități pentru militari.
  • Videoclip cu "teroristul" - Agenţia de ştiri de stat RIA a difuzat un videoclip în care un cetăţean rus mărturiseşte că a aruncat în aer maşina unui ofiţer, la Moscova, la începutul acestei săptămâni, la comanda serviciului de securitate ucrainean SBU. Serviciul rus de securitate FSB a afirmat într-un comunicat că bărbatul, pe care l-a numit Evgheni Serebirakov, a fost adus în Rusia din Turcia şi predat anchetatorilor. În videoclipul difuzat de RIA, care a fost editat pe alocuri pentru a elimina anumite referinţe, Serebirakov a declarat că a fost recrutat de serviciile secrete ucrainene anul trecut şi că i s-a cerut să ucidă "un ofiţer". El spune că a adunat componentele pentru a face o bombă artizanală, la cererea coordonatorului său ucrainean, şi a plasat-o sub vehiculul ofiţerului. În schimb, i s-a promis cetăţenia ucraineană şi 10.000-20.000 de dolari drept recompensă.
  • Explozie în regiunea arctică - O explozie la zăcământul de petrol și gaze Urengoyskoe East din regiunea arctică Yamal-Neneţ din Rusia a ucis cel puțin două persoane și a rănit alte opt, anunţă RIA Novosti, citând Rosneft, compania petrolieră de stat. Victimele sunt lucrători de la zăcământul de petrol și gaze. Autorităţile au deschis dosar penal pentru posibila încălcare a standardelor de sănătate şi securitate industrială. Nu există niciun indiciu că explozia a fost provocată în mod deliberat sau că ar fi existat vreo implicare ucraineană sau de altă natură externă.
  • Războiul cu Youtube - Rusia va încetini în mod deliberat viteza de încărcare a YouTube cu până la 70% până la sfârșitul săptămânii viitoare, ca răspuns la refuzul Google de a se conforma cerințelor autorităților ruse, a declarat parlamentarul rus Alexander Kinştein, șeful Comitetului pentru Politica Informațională al Dumei de Stat. Mișcarea „nu este îndreptată împotriva utilizatorilor ruși, ci împotriva administrării unei resurse străine care încă crede că poate încălca și ignora legislația noastră cu impunitate”, susţine parlamentarul. Utilizatorii YouTube din Rusia ar putea vedea că vitezele de încărcare pe desktop scad la 40%, a avertizat el.
ADVERTISING

Despre arme şi bani

  • Eroare de 2 miliarde - Pentagonul a găsit erori suplimentare în valoare de 2 miliarde de dolari în calculele sale pentru muniții, rachete și alte echipamente trimise în Ucraina. Aşa că acum e liber să trimită Kievului arme de încă 2 miliarde şi să se încadreze în pachetul de ajutor militar aprobat de Congres. Detalii AICI
  • Naţionalizare - Înalta Curte Anticorupție a Ucrainei a aprobat cererea Ministerului Justiției de naționalizare a unei afaceri aparținând oligarhului rus Viktor Kononov, în valoare de 50 de milioane de dolari, anunţă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Cu sediul în regiunea Vinniţia, este un conglomerat de companii care s-au specializat în producerea de cosmetice, precum și de produse de curățare pentru uz casnic. 100% din acțiunile companiei, precum și conturile bancare asociate, echipamentele industriale și de transport și imobilele deținute vor fi redirecționate către statul ucrainean.
  • Un miliard de la chinezi - Budapesta a luat un împrumut de 1 miliard de euro, cel mai mare împrumut luat vreodată de stat, de la trei bănci chineze în primăvara anului 2024, a informat Politico, citând datele Oficiului de Management al Datoriilor din Ungaria. Împrumutul record vine pe fondul unei creșteri record a datoriei publice la 140 de miliarde de euro (152 miliarde de dolari), 73,5% din PIB și un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în timp ce țara nu are acces la fondurile Uniunii Europene din cauza disputelor cu Bruxelles-ul.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇