Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este de părere că aliații NATO trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu – un război de zece ani în Ucraina.
Jens Stoltenberg a vorbit la BBC despre „paradoxul” războiului din Ucraina: Cu cât alianța militară occidentală se angajează să lupte în război mai mult timp, cu atât mai repede se va termina conflictul.
Stoltenberg, care își încheie mandatul de 10 ani ca secretar general în octombrie, i-a îndemnat pe membrii europeni ai NATO să-și intensifice angajamentele pentru Ucraina, pe fondul temerilor că fondurile americane ar putea fi reduse sau chiar oprite, dacă Donald Trump va câștiga un al doilea mandat ca președinte al SUA la alegerile din noiembrie.
Întrebat dacă aliaţii NATO trebuie sa fie pregătiţi pentru un război în Ucraina care să dureze mai bine de 10 ani, Stoltenberg a răspuns: „Da”.
„Mesajul principal este că, cu cât sprijinul pentru Ucraina este mai puternic și cu cât suntem dispuși să ne angajăm mai mult, cu atât acest război se poate termina mai repede. Paradoxul este că acum președintele Putin crede că poate aștepta să renunţăm. Prin urmare, războiul continuă.
Când comunicăm foarte clar că suntem aici pe termen lung, că avem un sprijin puternic și durabil pentru Ucraina, atunci avem condițiile pentru o soluție în care Ucraina prevalează ca stat suveran independent”, este mesajul şefului NATO.
Mişcări în Germania
Un comandament NATO pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operaţional în Germania din septembrie. Va avea 700 de persoane şi va oferi sprijin şi asistenţă de securitate Ucrainei şi va coordona eforturile aliaţilor NATO.
„Acest lucru va oferi mai multă predictibilitate, responsabilitate și sprijin și va demonstra, de asemenea, angajamentul nostru de durată pentru a sprijini Ucraina”, a spus Stoltenberg.
„Este momentul să apărăm libertatea și democrația, iar locul este Ucraina”.
Comentariile lui Stoltenberg vin în momentul în care tot Germania a anunțat că intenționează să reducă aproape la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina anul viitor (de la 8 la 4 miliarde de euro).
Ministrul de Finanțe, Christian Lindner, a declarat că finanțarea pentru Ucraina este „sigură pentru viitorul previzibil” datorită planului G7 de a strânge 50 de miliarde de dolari din dobânzi la activele înghețate ale Rusiei.
Pericolul Trump pentru Ucraina
Ucraina și aliații săi europeni se tem că finanțarea SUA ar putea dispărea, dacă Trump revine la Casa Albă.
Fostul președinte american l-a ales pe JD Vance, unul dintre cei mai izolaționiști membri ai Partidului Republican, drept partener de candidatură. Senatorul din Ohio a spus anterior: „Nu-mi pasă cu adevărat ce se întâmplă cu Ucraina într-un fel sau altul”.
Critic vocal al ajutorului SUA acordat Ucrainei, el a spus la Conferința de Securitate de la München de anul acesta că Europa ar trebui să se trezească, iar SUA trebuie să-și „orienteze” concentrarea către Asia de Est.
Totuşi, Jens Stoltenberg este încrezător că SUA vor rămâne în alianță pentru că „este în interesul securității SUA să aibă o NATO puternică”.
Întrebat dacă un al doilea mandat al lui Trump ar putea însemna mai puține finanțări pentru NATO, Stoltenberg a răspuns: „Lucrul corect de făcut, indiferent de ce credeți despre angajamentul SUA față de NATO, este să investim mai mult în apărarea noastră. În primul rând, crește probabilitatea ca SUA să rămână un aliat puternic. În al doilea rând, dacă se întâmplă ceva cu adevărat rău, atunci este bine că avem capacități de apărare europene și canadiene mai puternice”.
Stoltenberg consideră că Trump a adus „critici absolut corecte și valide” aliaților europeni pentru că nu au cheltuit suficient pentru apărare și s-au bazat prea mult pe SUA. Dar „acest lucru s-a schimbat acum”, a adăugat el.
„NATO este cea mai de succes alianță din istorie pentru că, în ciuda diferențelor noastre, am fost întotdeauna capabili să ne unim în jurul valorilor noastre fundamentale: să ne protejăm și să ne apărăm reciproc. Mă aştept să fie aşa şi după alegerile din SUA”.