Spre deosebire de Ungaria, care a abordat o poziție de susținere fățișă a Rusiei, o altă țară din NATO face un joc dublu, având o relație bună cu Rusia și livrând deschis arme Ucrainei. Și se mândrește cu asta.
Ankara are o relație de prietenie cu Moscova, dar asta n-o împiedică să-i dea arme Ucrainei, un raport dual care contrastează cu unitatea proclamată de NATO în aceste zile la summit-ul de la Washington.
Ministrul turc al Apărării, Yaşar Güler, nu suportă ideea că Turcia face notă discordantă față de alianța în care a intrat încă din 1952. "Respingem în mod absolut afirmația că Turcia nu este de încredere; nu există așa ceva", a spus Güler pentru Politico.
"Într-un mediu în care sunt împreună 32 de aliați, este de neconceput să ai aceleași puncte de vedere pe fiecare subiect. Unele țări încearcă să creeze o astfel de percepție", a spus Güler, menționând restricțiile Germaniei pentru exportul avioanelor Eurofighter pe care Ankara încearcă să le achiziționeze, "adevărata problemă care creează neîncredere în cadrul alianței", după cum a spus el.
În orice caz, nu se poate nega faptul că Turcia e un membru neobișnuit al NATO.
Turcia vrea să se aibă bine și cu Moscova, și cu Kievul
Alături de Ungaria, Turcia are cea mai strânsă relație cu Rusia. Cele mai multe state europene din NATO fac parte și din UE. Nu și Turcia. Această țară are cea mai mare armată din cadrul Alianței Nord-Atlantice după cea a Statelor Unite, dar și propriile interese de securitate - o participare militară în Siria și incursiuni frecvente în Irak pentru a ataca milițiile kurde.
Nicio altă țară din NATO nu face jocul dublu al Turciei, însă la fel de adevărat e că puține state au o miză la fel de mare precum Ankara în războiul dintre Rusia și Ucraina.
În încercarea de a găsi o cale de mijloc în acest conflict, președintele Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit săptămâna trecută, în Kazahstan, cu liderul rus Vladimir Putin, iar săptămâna aceasta participă la summit-ul NATO de la Washington axat pe amenințarea rusă.
Turcia păstrează legăturile cu Moscova și respinge sancțiunile împotriva Rusiei care au fost susținute de majoritatea partenerilor NATO ai țării. Cu toate acestea, Güler a numit poziția Ankarei față de războiul din Ucraina "echilibrată și activă… în cadrul parteneriatului strategic cu Ucraina și al dialogului pozitiv cu Rusia".
"Până în prezent, Turcia a fost singura țară care a reușit să aducă ambele părți ale războiului împreună la discuții de nivel înalt", a spus ministrul Güler.
Turcia a furnizat Kievului drone și nave de luptă, dar a continuat să importe petrol și gaze din Rusia. Ankara a jucat un rol diplomatic activ, folosindu-și la maximum poziția de vecinătate la Marea Neagră cu Ucraina și Rusia și negociind un acord, actualmente inactiv, pentru transportul maritim al cerealelor ucrainene.
"Nu vom permite ca Marea Neagră să se transforme într-un câmp strategic de luptă", a spus Güler.
Aaron Stein, președintele Institutului de Cercetare în Politică Externă, organizație nepartizană cu sediul în SUA, a declarat că Turcia va persevera cu această poziție, întrucât "Ankara pare să fi ajuns la concluzia că Ucraina nu poate câștiga războiul și, prin urmare, este bine să avem o relație optimă cu Moscova".
Stein a prezentat pe scurt obiectivele pe care le urmărește Ankara: "Turcia vrea să mențină tensiunile cu Rusia la un nivel scăzut, să țină NATO în afara regiunii și să se asigure că orice potențială escaladare este controlată."
Importuri din Rusia, exporturi în Ucraina
Economia joacă un rol important în această poziție. Rusia acoperă 49% din necesarul de energie al Turciei, în mare parte prin vânzarea de gaze. Rusia este și cea mai mare sursă de importuri pentru Turcia, cu o valoare de 45,6 miliarde de dolari în 2023.
Numărul companiilor ruse în Turcia a crescut de la doar 177 în 2022 la 1.363. Pentru mulți din aliații NATO, pare un mod de a ocoli sancțiunile occidentale. Însă exporturile Turciei către Rusia au suferit recent o presiune mai mare, vânzările de mașini fiind deosebit de afectate, deoarece sancțiunile au început să se aplice, mai ales că Statele Unite au sugerat că ar putea lua măsuri împotriva băncilor turcești.
Ministrul Apărării a criticat faptul că SUA mențin sancțiunile impuse Turciei de administrația anterioară Trump, ca răspuns la achiziționarea de către Ankara a unui sistem rusesc de apărare aeriană S-400.
Güler a spus că țara sa încearcă să creeze "o industrie de apărare complet independentă, bazată pe producția internă și națională, întărind astfel economia țării și contribuind la independența Turciei".
Tehnologiile respective variază de la vehicule terestre, maritime și aeriene fără pilot la elicoptere, de la arme și muniție inteligentă la rachete, apărare aeriană și sisteme de război electronic, a spus Güler.
El a menționat că Turcia le exportă în multe țări. Printre acestea se numără și Ucraina, unde producătorul turc de drone Baykar a livrat dronele sale Bayraktar TB2 și unde construiește o fabrică.
Turcia susține NATO, dar are o problemă cu UE
În ciuda neînțelegerilor legate de Rusia, sancțiuni și Orientul Mijlociu, Sinan Ülgen, șeful Centrului pentru Studii Economice și Politică Externă, o organizație turcă, a subliniat că elementul de bază în privința securității Turciei este apartenența la NATO.
Deși se înțelege bine cu ambele tabere ale războiului, Rusia și Ucraina, Turcia nu abordează la fel și relațiile cu NATO și UE.
Ankara caută să împiedice alianța condusă de SUA să cedeze teren oricăror inițiative militare conduse de UE - asta și pentru că solicitarea Turciei de a adera la blocul european este pusă la sertar de mult timp. Una dintre condițiile Turciei pentru a-l sprijini pe fostul premier olandez Mark Rutte să devină șef al NATO a fost ca acesta să nu favorizeze țările UE în cadrul alianței.
- Europa nu se mai bazează pe America, iar NATO și UE se luptă între ele pentru apărarea continentului
"Faptul că aliații membri ai Uniunii Europene caută alternative în afara umbrelei de securitate a NATO va afecta unitatea și solidaritatea alianței", a spus Güler.
"Cea mai eficientă organizație de securitate din regiunea euro-atlantică este NATO. Deși înțelegem eforturile Europei de a-și crește propria securitate, credem că nu este nevoie de nicio altă structură", a spus el.
T.D.