Începe summitul NATO de la Washington: Miză mare pentru Ucraina. Soluții pentru Trump 2.0

Începe summitul NATO de la Washington: Miză mare pentru Ucraina. Soluții pentru Trump 2.0
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Liderii statelor membre NATO se reunesc marţi la Washington pentru trei zile cu intenţia de a aprofunda sprijinul pentru Ucraina, dar se vor confrunta cu un alt tip de provocare: cum să gestioneze posibila revenire a fostului preşedinte american Donald Trump.

Gazda Joe Biden a eşuat la dezbaterea din 27 iunie, făcând ca Trump să crească în sondaje înainte de alegerile din 5 noiembrie, care ar putea bulversa politica externă a Washingtonului, comentează Reuters.

Liderii NATO se confruntă, de asemenea, cu incertitudinea politică din Europa, cu paralizia care se prefigurează în Franţa după victoriile partidelor de extremă stânga şi de extremă dreapta, iar coaliţia cancelarului german Olaf Scholz este slăbită după un rezultat slab în alegerile pentru Parlamentul European.

Summitul NATO, care începe marţi, urma să sărbătorească cea de-a 75-a aniversare a unei alianţe din epoca Războiului Rece, care şi-a găsit un nou scop: opoziţia faţă de invazia liderului rus Vladimir Putin în Ucraina.

ADVERTISING

„Teoria Casei Albe a fost că (summitul NATO) va arăta marile puncte forte ale lui Biden, şi anume că el înţelege aceste lucruri", a declarat Daniel Fried, fost diplomat de top pentru Europa al Departamentului de Stat al SUA. „Dar dezbaterea a dat totul înapoi. Politica va eclipsa acest lucru", spune Fried.

În timp ce o mare parte a atenţiei se va concentra asupra lui Biden, pe fondul apelurilor din ce în ce mai numeroase din propriul său partid de a se da la o parte, delegaţii vor avea o agendă plină axată pe ajutorul militar şi financiar pentru Ucraina şi pe oferirea unor căi către o eventuală aderare a Kievului la NATO.

Trump 2.0?

Perspectiva unui al doilea mandat al lui Donald Trump alarmează multe dintre cele 32 de ţări membre ale NATO, având în vedere criticile frecvente ale acestuia la adresa alianţei transatlantice, atât în timpul mandatului, cât şi în afara acestuia.

ADVERTISING

Trump a sugerat că nu va apăra membrii NATO care nu îndeplinesc obiectivul alianţei privind cheltuielile de apărare de cel puţin 2% din PIB şi, de asemenea, a pus la îndoială valoarea ajutorului acordat Ucrainei.

Având în vedere că summitul va avea loc cu doar câteva zile înainte de convenţia republicană care îl va desemna pe Trump drept candidat prezidenţial al partidului, oficialii NATO intenţionează să sublinieze în faţa audienţei americane că membrii săi îşi sporesc cheltuielile pentru apărare.

„Europenii vor trebui să fie curajoşi şi să sărbătorească NATO, să sărbătorească faptul că 23 dintre cei 32 de membri au atins sau au depăşit ţinta de cheltuieli de 2% în acest an", a declarat Joern Fleck, director senior al Centrului Europa din cadrul Atlantic Council.

Solicitat pentru comentarii, un purtător de cuvânt al campaniei Trump a declarat: "Am avut patru ani de pace şi prosperitate sub preşedintele Trump, dar Europa a văzut moarte şi distrugere sub Obama-Biden şi acum mai multă moarte şi distrugere sub Biden. Preşedintele Trump i-a făcut pe aliaţii noştri să îşi crească cheltuielile NATO cerându-le să plătească".

ADVERTISING

În ciuda îngrijorărilor, unii diplomaţi au subliniat că patru ani de Trump ca preşedinte în perioada 2017-2021 nu a însemnat sfârşitul NATO. „Cred că putem găsi modalităţi de a lucra cu Trump 2.0 aşa cum am lucrat cu 1.0. Abordarea este diferită faţă de lucrul cu Biden, asta este evident. Dar nu este nimic care să nu poată fi făcut. De aceea există diplomaţia", a declarat un diplomat NATO de rang înalt de la Bruxelles.

O "punte" către aderarea Ucrainei

Pentru Ucraina, care se confruntă cu atacuri susţinute ale forţelor ruse asupra oraşelor sale, miza este mare.

Liderii NATO sunt aşteptaţi să aprobe o iniţiativă prin care alianţa va coordona livrările de arme şi pregătirea forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei Rusiei.

Oficialii americani au declarat că Ucraina ar putea primi, de asemenea, "veşti bune" la summit în ceea ce priveşte apelul său pentru mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

Unii membri au semnat, de asemenea, acorduri bilaterale cu Ucraina şi sunt aşteptaţi să vorbească despre aceste angajamente într-o demonstraţie de coeziune, potrivit diplomaţilor.

Ucraina doreşte, în cele din urmă, să devină membră a NATO pentru a se proteja de viitoarele atacuri ale Rusiei, dar noii membri trebuie să fie aprobaţi de toţi cei 32 de membri ai alianţei, dintre care unii se tem că o astfel de mişcare ar provoca un război direct al NATO cu Rusia.

Moscova consideră NATO drept un vehicul pentru dominaţia SUA şi a acuzat alianţa că se întoarce la mentalitatea Războiului Rece.

Oficialii americani au declarat că summitul va oferi Ucrainei o "punte către aderare", care ar include noul efort al NATO de a coordona livrările de arme şi instruirea.

Unii membri doresc ca alianţa să clarifice faptul că Ucraina se îndreaptă către NATO "în mod ireversibil" şi doresc ca declaraţia care va rezulta în urma summitului să depăşească promisiunea alianţei de anul trecut, potrivit căreia "viitorul Ucrainei este în NATO".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat la summit şi diplomaţii se aşteaptă ca acesta să participe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇