Mark Rutte a fost numit oficial în funcția de secretar general al NATO

Mark Rutte a fost numit oficial în funcția de secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, potrivit unui comunicat oficial difuzat în urma unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord.

Rutte, în vârstă de 57 de ani, îşi va prelua funcţia la data de 1 octombrie, înlocuindu-l pe norvegianul Stoltenberg, aflat în acest post de zece ani, transmite AFP. Mandatul acestuia a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

”Ştiu că voi lăsa NATO pe mâini bune. Mark este un adevărat apărător al relaţiilor transatlantice, un lider puternic şi un constructor al consensului”, a reacţionat imediat pe X Jens Stoltenberg.

ADVERTISING

Numirea lui Rutte devenise o formalitate după ce singurul său rival pentru acest post, preşedintele României, Klaus Iohannis, îşi anunţase săptămâna trecută retragerea candidaturii, în lipsa unei susţineri suficiente, notează Reuters.

Retragerea candidaturii preşedintelui român Klaus Iohannis şi a obiecţiilor pe care le aveau Ungaria şi Slovacia i-au lăsat lui Rutte cale liberă în obţinerea postului de secretar general.

Pe lângă războiul dim Ucraina şi contextul politic internaţional tensionat, Mark Rutte va avea sarcina să trateze cu o posibilă viitoare administraţie americană condusă de Donald Trump, dacă fostul preşedinte republican al SUA va reveni la Casa Albă după alegerile în care se va confrunta din nou cu actualul preşedinte democrat Joe Biden.

ADVERTISING

Relaţiile bune ale lui Rutte cu Trump în precedentul mandat al acestuia ar putea să fi jucat un rol în susţinerea candidaturii sale.

De pildă, premierul olandez este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Trump asupra cheltuielilor de apărare pe care fostul preşedinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.

Cine este Mark Rutte

Mark Rutte s-a născut la 14 februarie 1967, la Haga. A absolvit istoria Olandei la Universitatea din Leiden. A fost manager la departamentul de Resurse Umane în cadrul companiei Unilever (1992-1997), conform https://www.government.nl/.

ADVERTISING

A coordonat reorganizarea Van den Bergh Nederland (Calvé), filială a Unilever (1997-2002). În 2002, a devenit director de Resurse Umane la IGLOMora Group BV, filială a Unilever.

A fost secretar de stat pe Probleme Sociale şi Forţă de Muncă în primul şi al doilea Guvern Balkenende (iulie 2002-iunie 2004). A fost secretar de stat pentru Educaţie, Cultură şi Ştiinţe, în cel de-al doilea guvern Balkenende (iunie 2004 - iunie 2006).

A fost membru al Camerei Reprezentanţilor din partea Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie - VVD: ianuarie-mai 2003; 2006-2010; septembrie-noiembrie 2012; martie-octombrie 2017; 2021-2022 potrivit https://www.parlement.com/.

A fost preşedinte al VVD în perioada 2006-2023. Preşedintele VVD, Mark Rutte, a fost însărcinat, la 7 octombrie 2010, de regina Beatrix a Olandei să formeze noul guvern olandez. A fost, astfel, prim ministru şi ministru al afacerilor generale din octombrie 2010 până în noiembrie 2012 în Guvernul Rutte-Verhagen (primul Cabinet Rutte) şi prim ministru şi ministru al afacerilor generale în Guvernul Rutte-Asscher/ al doilea Cabinet Rutte (noiembrie 2012 - octombrie 2017).

Din octombrie 2017 până în ianuarie 2022, a fost prim ministru şi ministru al afacerilor generale în Guvernul Rutte III. În ianuarie 2022, a fost numit din nou prim ministru şi ministru al afacerilor generale în Guvernul Rutte IV, actualul guvern olandez, mai scrie https://www.government.nl/.

În perioada 2006-2010, a fost profesor invitat la Intercollege Business School. Din septembrie 2008, Mark Rutte predă, în calitate de profesor invitat, la Colegiul Johan de Witt din Haga, conform https://www.parlement.com/.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇