Pachet major de apărare antiaeriană pentru Ucraina, anunțat la summitul NATO. România, printre contributori

Pachet major de apărare antiaeriană pentru Ucraina, anunțat la summitul NATO. România, printre contributori

Ucraina va primi un pachet substanțial de ajutor pentru întărirea capacității de apărare aeriană a țării în războiul cu Rusia. Anunțul a fost făcut marți, la summitul NATO care are loc la Washington în perioada 9-11 iulie. Printre cei care contribuie la acest pachet se află și România.

Ajutorul este anunțat printr-o declarație comună semnată de președintele SUA, Joe Biden, şi cel ucrainean, Volodimir Zelenski, alături de președintele României, Klaus Iohannis și premierii olandez, Dick Schoof, italian, Giorgia Meloni, şi german, Olaf Scholz, informează un comunicat al Casei Albe.

ADVERTISING

„Astăzi anunţăm că, colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme de apărare aeriană strategice, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania şi România, componente Patriot donate de Olanda şi alţi parteneri pentru a permite operarea unei baterii Patriot suplimentare şi un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia", afirmă liderii celor cinci state donatoare.

Semnatarii declaraţiei comune îşi exprimă încrederea că aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea oraşelor ucrainene, civililor şi soldaţilor şi susțin că se coordonează îndeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca acest sisteme să fie utilizate rapid. De asemenea, semnatarii anunță că lucrează deja la „un nou anunţ în acest an privind sisteme suplimentare strategice de apărare aeriană pentru Ucraina".

ADVERTISING

În plus, „în lunile următoare, SUA şi partenerii intenţionează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme de apărare aeriană tactice, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS şi sisteme Gepard", iar acestea "vor extinde şi mai mult acoperirea apărării aeriene ucrainene".

De asemenea, menţionează declaraţia comună, „mai mulţi aliaţi, între care Canada, Norvegia, Spania şi Regatul Unit, vor continua să joace un rol important în furnizarea acestor sisteme şi mulţi alţi susţinători ai Ucrainei vor asista în asigurarea interceptorilor".

ADVERTISING

În ceea ce le priveşte, notează textul citat, „SUA vor regândi livrările planificate (...) de interceptori critici pentru apărarea aeriană în coordonare cu parteneri în aşa fel încât aceştia să fie trimişi Ucrainei, furnizându-i sute de interceptori suplimentari în cursul anului următor".

Semnatarii îşi afirmă recunoştinţa pentru coaliţia de peste 50 de ţări care continuă să furnizeze asistenţă de securitate pentru Ucraina, precum şi Iniţiativei „Immediate Action on Air Defense", pentru care partenerii au angajat un sprijin de un miliard de dolari, şi coaliţiei conduse de Germania şi Franţa pentru asigurarea unor capabilităţi de apărare aeriană integrate.

„Mesajul nostru către Moscova şi către lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic şi de neclintit", se mai menţionează în declaraţia comună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇