Alesul lui Trump pentru postul de vicepreședinte, un dezastru pentru Europa și Ucraina

Alesul lui Trump pentru postul de vicepreședinte, un dezastru pentru Europa și Ucraina
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Europa era deja în alertă cu gândul la un al doilea mandat prezidențial al lui Donald Trump care ar fi retezat sprijinul american pentru Ucraina. Acum candidatul republican l-a desemnat pe J.D. Vince pentru funcția de vicepreședinte, iar oficialii europeni se așteaptă la un dezastru, dacă această pereche va câștiga alegerile din noiembrie.

Cu mai puțin de doi ani de activitate în Congresul SUA, senatorul de Ohio în vârstă de 39 de ani J.D. Vance are puțină experiență în politică și cu atât mai puțină în politica externă.

Alegerea lui de către Trump marchează o desprindere clară de viziunea republicană de politică externă din era Ronald Reagan, pe care Trump a urmat-o cu fostul vicepreședinte, Mike Pence. Pence și-a petrecut mult timp călătorind pentru a-i lămuri pe aliații Statelor Unite și pe partenerii din toată lumea că America nu va renunța la ei, când cuvintele și acțiunile lui Trump erau alarmante, notează The Conversation.

De la J.D. Vance lumea nu se poate aștepta, însă, la același lucru.

Un izolaționist la Casa Albă

Vance este unul dintre politicienii "Asia First", un curent din Partidul Republican care urmărește limitarea atenției pe care Statele Unite o acordă Europei și reorientarea resurselor pentru contracararea Chinei.

ADVERTISING

Imediat după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Vance a declarat public: "O să fiu sincer cu voi, chiar nu-mi pasă ce se întâmplă cu Ucraina."

El și-a câștigat în Congres reputația unuia dintre cei mai vocali oponenți ai sprijinului american pentru Ucraina, spunând că Statele Unite "au oferit prea mult timp o pătură de securitate Europei" și cerându-le aliaților de pe Bătrânul Continent să-și intensifice contribuțiile militare proprii către Kiev.

În același timp, Vance a precizat că nu consideră că SUA trebuie să abandoneze Europa, ci mai degrabă să mute mai multă atenție pe ceea ce el consideră o amenințare mai mare pentru interesele americane - competiția cu China - fiindcă, așa cum a spus anul trecut într-un discurs, "aici e adevăratul dușman".

Dar asta nu-i prea liniștește pe liderii europeni.

Senatorul american are faima unuia dintre cei mai izolaționiști membri ai Partidului Republican. Se opune vehement creșterii fondurilor pentru sprijinirea Ucrainei și critică "dependența excesivă" a Europei de Statele Unite în privința investițiilor militare.

Numirea lui J.D. Vance este un dezastru pentru Ucraina și, prin extensie, pentru Uniunea Europeană, a spus sub protecția anonimatului un oficial american pentru Politico.

ADVERTISING

Vance a jucat rolul central în efortul de tăiere a ajutorului pentru Ucraina la începutul acestui an în Senatul SUA. Deși a eșuat, el le-a spus reporterilor: "Am reușit să arătăm clar pentru Europa și restul lumii că America nu poate scrie la nesfârșit cecuri în alb."

Trump a găsit cea mai stridentă portavoce

Într-un larg interviu acordat Politico la Conferința pentru Securitate desfășurată în februarie la Munchen, J.D. Vance a creionat fără rezerve modul în care America ar trebui să ajute Ucraina.

"Pur și simplu, nu avem capacitatea de producție pentru a sprijini pe termen nedefinit un război terestru în Europa de Est. Și cred că este de datoria liderilor să transmită acest lucru popoarelor lor. Cât timp o să mai dureze asta? Cât se estimează că va costa? Și, foarte important, cum se preconizează că vom produce armele necesare pentru a-i sprijini pe ucraineni?", a spus el.

Un asemenea discurs pronunțat la Munchen, la conferința la care a fost mereu prezentă toată crema politicii externe americane, cu figuri importante precum John McCain și Joe Biden, un eveniment-reper care a guvernat relațiile transatlantice în deceniile de după Al Doilea Război Mondial, a fost un sacrilegiu, subliniază publicația citată.

ADVERTISING

Dar J.D. nu doar că nu se ferește să fluiere în biserică, ci lasă de dorit și la nivelul faptelor.

În februarie, deși se afla la prima sa participare la o conferință de nivel internațional, el a sărit peste întrevederea unui grup bipartizan de senatori americani cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și ministrul de Externe Dmîtro Kuleba. "Nu cred că aș fi aflat ceva nou", a spus el.

În stilul lui Trump, care, vrând-nevrând, a învățat din mers un dram din canoanele și "limitele roșii" ale politicii externe, Vance pune pe primul loc America și extinde acest concept asupra criticilor mai generale la adresa Europei și a NATO.

Într-un discurs rostit în aprilie în Senatul SUA, el a criticat Europa pentru că nu cheltuiește mai mult pe apărare.

"Timp de trei ani, europenii ne-au spus că Vladimir Putin este o amenințare existențială pentru Europa. Și timp de trei ani, n-au reușit să răspundă dacă acest lucru este, de fapt, adevărat", a spus el, menționând în primul rând Germania, pentru că nu a reușit să aloce 2% din PIB pentru apărare, ținta acceptată de membrii NATO.

Europa se așteaptă la un război comercial cu SUA

Și impulsurile protecționiste ale preferatului lui Trump stârnesc îngrijorare, întrucât acestea pot afecta relațiile comerciale ale Europei cu Statele Unite. Senatorul de Ohio este un apărător dârz al producției americane și susține aplicarea de taxe pe importuri.

Autorul romanului de succes "Hillbilly Elegy" ("Elegia celor bătuți de soartă") care prezintă copilăria și adolescența sa în statele rămase în urmă economic din SUA, J.D. Vance este un susținător declarat al clasei muncitoare americane.

Este de așteptat ca el să susțină o întoarcere economică spre piața internă și să acționeze cu toată forța împotriva Chinei dacă va ajunge vicepreședinte în noiembrie, iar asta este o altă bătaie de cap pentru Bruxelles, întrucât UE tot încearcă să repare o relație comercială deteriorată cu Washingtonul.

Dacă perechea Trump-Vance câștigă alegerile prezidențiale, noua administrație va presa Europa să adopte poziția americană în raport cu China, a afirmat oficialul citat de Politico.

"Veți vedea o abordare mai agresivă pentru a proteja producția internă", a spus în primăvară chiar Vance pentru publicația menționată. "Cred cu siguranță că ar trebui să fim mult mai agresivi în aplicarea taxelor pe o mulțime de sectoare", a adăugat el.

Astfel de avertismente sunt un semn că Uniunea Europeană va avea mult de furcă după ce s-a străduit să-și refacă relația cu SUA în mandatul lui Biden.

În timpul mandatului său, Donald Trump a impus taxe pe importurile de oțel și aluminiu din Europa și a promis că va proteja din nou industria americană dacă va fi reales.

O posibilă explicație pentru desemnarea lui Vance ca "mână dreaptă" a oferit-o chiar Trump, luni, când fostul președinte a evidențiat palmaresul lui Vance în protejarea lucrătorilor americani.

"J.D. a avut o carieră de mare succes în afaceri în tehnologie și finanțe, iar acum, în timpul campaniei, ne vom concentra puternic pe oamenii care au luptat atât de strălucitor pentru muncitorii și fermierii americani din Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Ohio, Minnesota și de mai departe", a spus Trump despre cel care l-a numit în trecut "un Hitler al Americii".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇