Ce impact a avut atacul asupra lui Donald Trump? Campania electorală va oferi noi surprize

Fostul președinte, după tragicul eveniment, are prima șansă de a se întoarce la Casa Albă. Democrații sunt obligați să facă o mișcare spectaculoasă pentru a rămâne în cursă. De asemenea, liderul republican, afectat de trauma suferită în urma împușcării, își poate schimba atitudinea, susțin specialiștii. Experiența prin care a trecut Roland Reagan reprezintă un bun exemplu în acest sens.
Ce impact a avut atacul asupra lui Donald Trump? Campania electorală va oferi noi surprize

Toți ochii lumii sunt pe America. După tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, societatea se află în stare de șoc, iar campania electorală ia o nouă turnură.

Mulți comentatori spun deja că fostul președinte va câștiga alegerile, deși mai sunt peste trei luni până în ziua votului care va avea loc pe 6 noiembrie.

Imaginea cu Donald Trump rănit și cu pumnul ridicat în aer va fi greu de combătut de democrați.

„În acest moment, este mai important ca niciodată să rămânem uniți și să ne arătăm adevăratul caracter de americani, rămânând puternici și hotărâți și nepermițând răului să învingă”, a anunțat Donald Trump într-o postare publicată pe platforma sa online „Truth Social”.

La câteva ore după atacul din Pennsylvania, deja au apărut o serie de teorii ale conspirației, iar reprezentanții fostului președinte au început să-l victimizeze, sugerând că tentativa de asasinare face parte dintr-un plan al democraților.

„… au încercat să-l scoată de pe buletinele de vot, au încercat să-l bage la închisoare și acum… asta…”, a scris Chris LaCivita, un consilier al lui Trump, pe rețelele sociale.

Trump Assassination Attempt at Butler Campaign Ral
TENTATIVĂ DE ASASINAT. Donald Trump, protejat de agenții Serviciului Secret al SUA, la scurt timp după ce a fost împușcat și rănit la ureche – Foto: Hepta.ro

America, furioasă și violentă

Chiar și după gravul incident se observă faptul că SUA rămâne extrem de divizată politic, iar liderul republican nu reușește să stârnească mila celor din cealaltă tabără.

ADVERTISING

Ronald Reagan, tatăl meu, credea că Dumnezeu l-a cruțat pentru un motiv foarte specific, pentru a pune capăt Războiului Rece cu Uniunea Sovietică și pentru a încerca să ajungă la un fel de acord privind armele nucleare

Patty Davis, fiica lui Ronald Reagan

Trump e văzut încă drept o amenințare pentru jumătate din electorat și erou luptător pentru cealaltă jumătate.

The power of the photo. Donald Trump assassination
ȘOC GLOBAL. Presa din întreaga lume a relatat despre împușcarea fostului președinte american în timpul unui miting electoral - Foto: Hepta.ro

„America este mult mai furioasă și mult mai violentă acum decât era în 1981”, a scris Patty Davis, 71 de ani, fiica lui Ronald Reagan, într-un articol pentru New York Times.

Ea povestește impactul pe care l-a avut tentativa de asasinat asupra tatălui său din 30 martie 1981 și cum a schimbat evenimentul tragic familia și pe președintele de atunci.

„Nu știu dacă evenimentul de acum va atenua ceva din toată această furie și violență. Nu știu dacă familia Trump va avea aceeași experiență prin care am trecut noi în acea perioadă - o națiune care a lăsat politica deoparte și a reacționat pur și simplu uman. De asemenea, nu știu cum, sau dacă această experiență îl va schimba pe Trump”, a mai scris Patty Davis. 

PattyDavis
FIICA PREȘEDINTELUI. Patty, alături de mama sa Nancy și tatăl său, Ronald Reagan, în timp ce acesta era președintele SUA (1980 - 1988) - Foto: Wikimedia Commons

„Tatăl meu (n.a. Ronald Reagan) credea că Dumnezeu l-a cruțat pentru un motiv foarte specific, pentru a pune capăt Războiului Rece cu Uniunea Sovietică, pentru a încerca să ajungă la un fel de acord privind armele nucleare. Este posibil ca tot ceea ce el și Mihail Gorbaciov au realizat să nu se fi întâmplat dacă nu ar fi fost împușcat”, a subliniat fiica fostului președinte american.

Ziua cea mai lungă

Convenția Partidului Republican, acolo unde Donald Trump va fi nominalizat oficial drept candidat la președinție a început luni, fiind primul eveniment public la care va vorbi Trump după tentativa de asasinat. 

E foarte greu de presupus că atacul armat nu a avut un impact psihologic important asupra fostului șef de stat american.

„Pe 30 martie 1981, stăteam în biroul terapeutului meu când unul dintre agenții Secret Service a dat buzna pe ușă. La început am fost furioasă, gândindu-mă: <Acum se bagă și în ședințele mele de terapie?>, dar apoi am văzut cât de palidă era fața lui. Mi-a spus: <Patti, a avut loc o împușcătură>”, povestește fiica președintelui Roland Reagan despre ziua în care tatăl ei a fost rănit în urma unui foc de armă.

„Ziua aceea a fost una dintre cele mai lungi din viața mea. Nu știam dacă va trăi și am aflat mai târziu că nici medicii care căutau fragmente de gloanțe în pieptul său nu știau asta”, a scris ea în cotidianul american. 

„Am făcut un zbor lung cu un avion de transport al armatei, ajungând la Washington D.C. cu câteva ore înainte de răsărit; am găsit-o pe mama mea dormind cu una dintre cămășile tatălui meu lipită de față pentru a-i respira parfumul; l-am găsit pe tatăl meu palid, fragil într-un pat de spital, cu privirea pierdută… Și mai era și starea de uimire din țară în zilele care au urmat - străini care veneau la mine cu blândețe, cu compasiune. Politica devenise irelevantă, cel puțin pentru o vreme”, și-a amintit Patty Davis, fiica lui Roland Reagan (1911 - 2004).

Trump va fi afectat în plan psihologic

E foarte greu de presupus că atacul asupra lui Donald Trump nu va avea niciun fel de impact asupra sa și a familiei sale. 

În primele 30 de zile de la o astfel de experiență se poate instala tulburarea acută de stres, iar după această perioadă ar putea apărea și o tulburare de stres post-traumatic mai complexă. E indicată îngrijirea de specialitate

Violeta Șerban, medic psihiatru

Relatarea lui Patty Davis, care a trecut printr-o experiență asemănătoare, e greu să nu fie luată în seamă. Singura întrebare e cum și în ce fel se va schimba Donald Trump?

„Experiențele traumatice pot duce la sentimente de rușine și de izolare. Persoanele care au suferit o traumă se pot simți diferite de ceilalți, chiar și de cei mai apropiați, cum ar fi rude și prieteni. Pot crede că nimeni altcineva nu le înțelege experiența și că nu merită compasiune”, se arată într-un studiu publicat de McLean Hospital, realizat pe analizarea comportamentului militarilor răniți.

Violeta Șerban, medic psihiatru, într-o discuție cu spotmedia.ro despre impactul atacului armat asupra lui Donald Trump, a spus că în „primele 30 de zile se poate instala tulburarea acută de stres”, iar mai târziu, după această perioadă „s-ar putea instala tulburarea de stres post-traumatic complexă”. Amândouă sunt însoțite de manifestări și tulburări cu efecte asupra somnului, memoriei, alimentației și reacțiilor fizice.

E indicat ca Donald Trump să beneficieze de îngrijire de specialitate pentru a trece peste acest obstacol dramatic din viața sa, consideră medicul psihiatru Violeta Șerban.

Decizia lui Biden

După tentativa de asasinat a fostului președinte american s-a intrat într-o nouă etapă politică în care toată povestea se va rescrie.

Biden sends condolences, calls for Pennsylvania sh
ÎN CORZI. Joe Biden trebuie să se retragă sau să găsească o altă metodă de a relansa campania democraților care au tot mai puține șanse să păstreze controlul asupra Casei Albe - Foto: Hepta.ro

E cert că Donald Trump e favorit să câștige alegerile, dar vor urma și alte evenimente cu potențialul de modelare a campaniei electorale pe care o urmărește o lume întreagă și de care depind multe evoluții globale viitoare.

Primul eveniment va fi reprezentat de decizia pe care trebuie s-o ia Joe Biden dacă rămâne sau nu în cursa prezidențială, experiența tragică a lui Trump făcând și mai dificilă supraviețuirea politică a actualului președinte al SUA. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇