Noi detalii despre Thomas Matthew Crooks - FBI nu are indicii că atacatorul lui Trump ar avea probleme de sănătate mintală și nici vreo ideologie (Video)

Noi detalii despre Thomas Matthew Crooks - FBI nu are indicii că atacatorul lui Trump ar avea probleme de sănătate mintală și nici vreo ideologie (Video)

Presupusul atacator de la mitingul lui Donald Trump de sâmbătă, Thomas Matthew Crooks, a acţionat singur şi a folosit o puşcă de tip AR cumpărată legal pentru a trage în fostul preşedinte al SUA, au declarat duminică oficiali ai FBI, adăugând că nu au indicii privind probleme de sănătate mintală ale suspectului şi se concentrează pe obţinerea accesului la telefonul său.

Într-o convorbire telefonică cu reporterii, oficialii FBI au spus că ancheta se află într-un stadiu incipient şi nu au identificat încă o ideologie asociată suspectului.

Aceştia au declarat că găsirea motivului din spatele împuşcăturilor este una dintre priorităţile lor, relatează Reuters şi CNN.

Bobby Wells, director adjunct al Diviziei de combatere a terorismului de la sediul FBI din Washington, D.C., a declarat că FBI investighează acest caz ca pe o tentativă de asasinat, dar îl analizează şi ca pe un potenţial atac terorist intern.

ADVERTISING

FBI încă investighează trecutul atacatorului şi vrea să obţină acces la telefonul său.

"Lucrăm pentru a avea acces la telefon", a declarat duminică Kevin Rojek, agent special responsabil al biroului FBI din Pittsburgh. "Am trimis telefonul la laboratorul nostru de la Quantico", a precizat el.

FBI nu are niciun fel de date concrete în acest moment cu privire la ce a făcut atacatorul chiar înainte de atacul asupra lui Trump. El a adăugat că familia lui Thomas Matthew Crooks a cooperat în anchetă.

Agentul Rojek a confirmat, pe de altă parte, informaţii apărute până atunci pe surse, potrivit cărora forţele de ordine au depistat un "dispozitiv suspect" în maşina suspectului. Dispozitivul a fost "securizat şi este în curs de analiză", a spus oficialul FBI.

FBI a primit deja peste 2.000 de ponturi

Rojek a îndemnat publicul să comunice orice informaţii pe care le-ar putea avea, menţionând că FBI a primit deja peste 2.000 de ponturi.

ADVERTISING

Directorul adjunct al FBI, Paul Abbate, a atras atenţia, de asemenea, că FBI a observat în social media o creştere a numărului de persoane care au încercat să imite sau să pozeze ca atacatorul.

Procurorul general Merrick Garland a declarat că şi-a petrecut dimineaţa de duminică în şedinţe de informare cu personalul Departamentului Justiţiei şi "l-a informat pe preşedintele Biden în Situation Room" cu privire la anchetă.

"Violenţa la care am asistat ieri este un atac la adresa democraţiei însăşi", a declarat Garland. "Acest lucru trebuie să înceteze", a conchis el.

ADVERTISING

Ce se ştie până acum despre atacatorul lui Trump

Autorităţile l-au identificat pe Thomas Matthew Crooks, 20 de ani, ca fiind atacatorul care ar fi încercat să-l asasineze sâmbătă pe fostul preşedinte Donald Trump la un miting din Pennsylvania.

Până în prezent, anchetatorii nu au găsit nicio dovadă pe reţelele de socializare sau alte înscrisuri ale lui Crooks care ar putea ajuta la identificarea motivaţiei sale pentru tentativa de asasinat.

Crooks locuia în suburbia Bethel Park din Pittsburgh, la aproximativ 60 de km sud de locul desfăşurării mitingului lui Trump.

Arma folosită de Crooks a fost o armă de tip AR, potrivit FBI. Arma aparţinea tatălui lui Crooks, ceea ce a contribuit la stabilirea identităţii atacatorului, deoarece acesta nu avea asupra sa niciun act de identitate.

Conform documentelor publice, Crooks era înregistrat la vot ca republican şi, anterior, contribuise cu o sumă mică la un grup de orientare democrată.

El a votat o singură dată, la alegerile generale intermediare din 2022, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al comitatului Allegheny. Alegerile prezidenţiale din acest an ar fi fost primele pentru care ar fi avut vârsta pentru a vota.

Crooks a lucrat ca ajutor de dietetician la Bethel Park Skilled Nursing and Rehabilitation Center, un azil aflat aproape de locuinţa familiei sale. Potrivit unei asistente medicale de acolo, forţele de ordine au percheziţionat centrul duminică.

Crooks a fost hărţuit în liceu, nu se înţelegea cu ceilalţi elevi şi a fost descris de foştii colegi ca fiind tăcut.  A absolvit liceul Bethel Park în 2022.

Who Was Thomas Matthew Crooks, Trump Rally Shooter? | WSJ

Ambii părinţi au lucrat ca asistenţi sociali. Tatăl său este înregistrat la vot ca libertarian, iar mama ca democrată.

Contactat de CNN sâmbătă seara târziu, tatăl lui Crooks, Matthew Crooks, a declarat că încearcă să îşi dea seama "ce naiba se întâmplă".

A fost o breșă de securitate la mitingul din Pennsylvania, unde Donald Trump a avut noroc să scape dintr-o tentativă de asasinat în care glonțul care îi era destinat i-a atins urechea? Cum a putut atacatorul să ajungă atât de aproape, să se urce cu o armă pe acoperișul unei clădiri într-un perimetru teoretic verificat și ținut sub observație? Secret Service și FBI investighează.

Citește și despre implicațiile acestui eveniment asupra campaniei electorale și a rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA, într-o analiză realizată de Emilian Isailă: „O astfel de experiență schimbă pe oricine și îl va schimba și pe Donald Trump, indiferent dacă va câștiga sau nu președinția. Poate deveni un om mai bun, să reflecteze la polarizarea pe care a realizat-o în societatea americană sau poate deveni mai rău, mânat de răzbunare, să-și intensifice discursul care promovează ura și violența”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇