Breșă de securitate? Cum a ajuns atacatorul la 125 -150 de metri în linie dreaptă de scena unde se afla Trump?

Breșă de securitate? Cum a ajuns atacatorul la 125 -150 de metri în linie dreaptă de scena unde se afla Trump?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A fost o breșă de securitate la mitingul din Pennsylvania, unde Donald Trump a avut noroc să scape dintr-o tentativă de asasinat în care glonțul care îi era destinat i-a atins urechea? Cum a putut atacatorul să ajungă atât de aproape, să se urce cu o armă pe acoperișul unei clădiri într-un perimetru teoretic verificat și ținut sub observație? Secret Service și FBI investighează. Iată ce știm până acum.

Donald Trump abia îşi începuse discursul la mitingul de campanie din Pannsylvania când s-au auzit mai multe focuri de armă. El a fost salvat de agenţii Secret Service care l-au trântit imediat la pământ.

ADVERTISING

Atacatorul a reușit să tragă de mai multe ori dintr-o poziție înaltă aflată în afara locului în care se desfășura mitingul.

Autorul atentatului, Thomas Matthew Crooks, un tânăr de 20 de ani din Bethel Park, Pennsylvania, a fost ucis de un lunetist de la Secret Service.

Secret Service analizează acum cum a fost posibil ca individul înarmat cu o pușcă să ajungă suficient de aproape de Donald Trump pentru a trage asupra fostului președinte american și a-l răni, relatează Associated Press, citată de The Guardian.

ADVERTISING

Din zecile de înregistrări video, fotografii de la locul incidentului și imagini din satelit analizate de Associated Press reiese că trăgătorul s-a apropiat incredibil de mult de scena pe care se afla Trump: acoperișul clădirii pe care a fost găsit cadavrul atentatorului se afla la 125 -150 de metri în linie dreaptă de scena mitingului.

Kevin Rojek, agentul special FBI care conduce biroul din Pittsburgh al agenției, a declarat că este „surprinzător" faptul că bărbatul înarmat a putut să tragă mai multe focuri în timpul mitingului.

„Încă verificăm prin aparatul de securitate pe care Secret Service l-a avut la fața locului ceea ce s-ar fi putut întâmplat. Va fi o investigație lungă pentru a afla exact ce s-a petrecut și cum a putut individul să aibă acces la locație, ce tip de armă avea. Vor fi, de fapt, zile, săptămâni și luni de investigație", a spus el, citat de CNN.

ADVERTISING

Locotenent-colonelul George Bivens, de la Poliția statului Pennsylvania, a adăugat că ancheta le va permite autorităților „să arunce o privire asupra greșelilor comise și a ceea ce se poate face mai bine în viitor".

"Este incredibil de dificil să ai un loc deschis publicului și să-l asiguri împotriva oricărei posibile amenințări, împotriva unui atacator foarte hotărât", a explicat acesta.

În imaginile transmise de CNN se vedeau lunetiştii ai serviciului secret desfășurați pe acoperişurile clădirilor din apropierea mitingului. În timp ce Trump vorbea, lunetiștii de la Secret Service au fost filmați pe un acoperiș din spatele fostului președinte.

BBC a intervievat un bărbat care s-a descris drept martor ocular, spunând că a văzut un bărbat înarmat cu o puşcă târându-se pe un acoperiş din apropierea evenimentului. Persoana, pe care BBC nu a identificat-o, a declarat că el şi oamenii cu care se afla au început să arate spre bărbat, încercând să alerteze securitatea, relatează sursa citată de News.ro.

Împuşcăturile au părut să provină din afara zonei securizate de Secret Service, a anunțat agenţia.

Potrivit Reuters, membrii republicani ai Congresului SUA vor deschide o investigație pentru a afla cum a reușit tânărul înarmat să treacă de dispozitivul de securitate al Secret Service, să urce pe acoperișul unei clădiri din apropierea locului în care vorbea Donald Trump și să tragă mai multe focuri.

La câteva ore după atac, Comisia de monitorizare din Camera Reprezentanţilor a SUA, condusă de republicani, a convocat-o pe Kimberly Cheatle, directorul Secret Service al SUA, pentru a depune mărturie în cadrul unei audieri programate pentru 22 iulie. "Americanii cer răspunsuri cu privire la tentativa de asasinare a preşedintelui Trump", a afirmat comisia într-o declaraţie pe reţelele sociale.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇