Tentativă de asasinat la un miting din Pennsylvania: Donald Trump a fost rănit, doi oameni uciși. Atacatorul, identificat. Au fost găsite dispozitive explozive - UPDATE

Tentativă de asasinat la un miting din Pennsylvania: Donald Trump a fost rănit, doi oameni uciși. Atacatorul, identificat. Au fost găsite dispozitive explozive - <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Fostul preşedinte Donald Trump a fost evacuat de la un miting de campanie în Pennsylvania, cu sânge vizibil la urechea dreaptă, după ce s-au auzit focuri de armă, în urma cărora au murit doi oameni. Au murit presupusul trăgător şi un spectator, iar alte două persoane au fost rănite. FBI a confirmat tentativa de asasinat și a spus că atacatorul este un tânăr de 20 de ani din Pannsylvania. El avea mesaje pline de ură la adresa republicanilor și a lui Donald Trump postate pe rețelele de socializare.

UPDATE: Autorităţile au găsit dispozitive explozive în maşina tânărului, care a fost parcată sâmbătă în apropiere de mitingul lui Trump, au declarat surse pentru WSJ. De asemenea, sursele WSJ au declarat că Thomas Matthew Crooks a folosit în atac o armă care fusese cumpărată de tatăl său. Este vorba de o puşcă de tip AR.

Cum s-a întâmplat

Donald Trump tocmai îşi începuse discursul cu una dintre tiradele sale obişnuite asupra migranţilor despre care îl acuză pe succesorul său democrat că le-a permis să intre masiv în ţară, când s-au auzit focuri de armă repetate. Trump a fost imediat doborât la pământ de agenţii Secret Service.

Din public au izbucnit strigăte de groază. După câteva clipe, Donald Trump s-a ridicat, cu părul în dezordine şi fără şapca sa roşie, înconjurat de agenţi.

„Lăsaţi-mă să-mi iau pantofii", a fost auzit el spunându-le.

Apoi el a fost escortat de pe estradă la maşina sa, ridicând pumnul în aer de mai multe ori, în aplauzele susţinătorilor săi.

Citește și Imaginea cu care Trump poate câștiga: Republicanii spun că alegerile s-au încheiat

Former US President Trump attacked at Pennsylvania
Foto: Hepta.ro

Iată momentul când s-a întâmplat incidentul:

Secret Service a informat într-un comunicat publicat pe X, citat de AFP, că focurile de armă au fost auzite la ora 18:15 (22:15 GMT), atacatorul „trăgând de mai multe ori dintr-o poziţie ridicată".

Former US President Trump attacked at Pennsylvania
Foto: Hepta.ro

Donald Trump „este în siguranţă", a anunţat la scurt timp un purtător de cuvânt al Secret Service, după ce el a fost „examinat într-o structură medicală" la faţa locului.

ADVERTISING

Trump a spus că a fost lovit în ureche.

„Am fost lovit de un glonţ care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte", a scris el pe platforma sa, Truth Social.

La circa șase ore după ce a fost împușcat, Donald Trump a ajuns în New Jersey. El a fost văzut coborând treptele unui avion după ce a aterizat în Newark.

Spectatorul ucis, împușcat în cap

Spectatorul ucis în atacul asupra lui Donald Trump „a murit pe loc" după ce a fost „împuşcat în cap", potrivit unui martor intervievat de NBC News, relatează AFP.

„Am auzit mai multe focuri de armă, bărbatul de lângă mine a fost lovit în cap, a murit pe loc şi a căzut la baza tribunei", a spus Joseph, al cărui nume de familie nu a fost specificat.

„O femeie a fost lovită în antebraţ şi în mână. Din acel moment, a devenit destul de haotic", a povestit el.

„Preşedintele Trump a fost rănit la ureche, chiar înainte ca Serviciul Secret să intervină", a adăugat el, precizând că focurile de armă au lovit mai întâi oamenii din public înainte ca fostul preşedinte american să fie rănit.

Potrivit acestuia, victima decedată se afla „pe traiectoria împuşcăturilor" dintre presupusul trăgător şi fostul preşedinte.

„Sentimentul meu este că majoritatea oamenilor au crezut iniţial că este o glumă, că ar putea arăta ca focuri de artificii. Dar am văzut bărbatul lovit în cap, femeia în antebraţ, am ştiut imediat că nu erau doar artificii", a spus Joseph, care a menţionat că a auzit şapte focuri de armă.

„Am văzut mulţi oameni aruncându-se la pământ, părând confuzi. Am auzit focurile de armă, a răsunat ca ceva între petarde şi un pistol de calibru mic", a declarat pentru AFP la faţa locului un simpatizant, John Yeykal.

ADVERTISING

Autorităţile l-au identificat duminică pe spectatorul ucis ca fiind Corey Comperatore, în vârstă de 50 de ani, din Sarver, Pennsylvania, despre care guvernatorul statului, Josh Shapiro, a declarat presei că a murit protejându-şi familia de gloanţe.

„Corey a fost un susţinător fervent al fostului preşedinte şi era extrem de fericit că este alături de el ieri seara în comunitate", a spus Shapiro.

Alte două persoane au fost rănite, potrivit unui comunicat al Secret Service.

Ce se știe despre atacator

Atacatorul este un tânăr de 20 de ani din Pennsylvania, a transmis FBI.

„FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania” ca fiind atacatorul implicat în tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump, pe 13 iulie, în Butler, Pennsylvania, a informat FBI într-un comunicat.

El avea mesaje de ură la adresa republicanilor și a lui Donald Trump postate pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/ebrianrose/videos/1520415492226145

Autorul focurilor de armă se afla în afara incintei în aer liber unde avea loc mitingul, a declarat la CNN procurorul comitatului Butler din statul Pennsylvania (nord-est), Richard Goldinger, citat de AFP.

„Nu ştiu cum a ajuns în locul unde se afla, dar era în afara incintei", a declarat procurorul.

Imaginile arată că ar fi vorba de un acoperiș aflat la câteva sute de metri distanță de locul unde Trump își ținea discursul.

Trump rally spectator dead, another in ‘serious condition,’ DA says

Spațiul aerian de deasupra orașului în care locuia atacatorul, Bethel Park, a fost închis „imediat” din motive de securitate. Anchetatorii încearcă să afle dacă tânărul a avut complici.

ADVERTISING

Bethel Park este un oraș relativ bogat și cu populație albă în mare parte. Este situat, în partea de sud a orașului Pittsburgh. Locul mitingului, Butler, se află la aproximativ o oră de mers cu mașina la nord de Pittsburgh.

Mai multe despre Cine a fost Thomas Matthew Crooks, tânărul care a încercat să îl ucidă pe Donald Trump (Foto&Video)

PLUS: A fost o breșă de securitate la mitingul din Pennsylvania, unde Donald Trump a avut noroc să scape dintr-o tentativă de asasinat în care glonțul care îi era destinat i-a atins urechea? Cum a putut atacatorul să ajungă atât de aproape, să se urce cu o armă pe acoperișul unei clădiri într-un perimetru teoretic verificat și ținut sub observație? Secret Service și FBI investighează. Toate detaliile despre subiect AICI.

FBI confirmă tentativa de asasinat

Biroul Federal de Investigaţii din SUA a confirmat că focurile de armă care l-au vizat sâmbătă pe Donald Trump la mitingul de campanie în Pennsylvania au fost cu adevărat "o tentativă de asasinat", relatează AFP şi Reuters.

„În această seară am asistat la ceea ce numim o tentativă de asasinat asupra fostului nostru preşedinte Donald Trump", a declarat un oficial al FBI, Kevin Rojek într-o conferinţă de presă.

Potrivit FBI, „nu sunt motive" pentru a crede că există o "altă ameninţare" după acest atac.

Trump se pregătește de nominalizare

A fost ultimul miting al lui Donald Trump înainte de Convenţia republicană unde urmează să fie nominalizat oficial drept candidat al Partidului Republican în faţa preşedintelui democrat în exerciţiu, Joe Biden, la alegerile din noiembrie.

Echipa sa de campanie a anunțat la câteva ore distanță că Donald Trump este bine și intenționează să meargă la Convenţia republicană de săptămâna viitoare, notează AFP.

„Preşedintele Trump se simte bine" şi „aşteaptă cu nerăbdare să vi se alăture la Milwaukee", în statul Wisconsin, unde va avea loc acest important eveniment în perioada 15-18 iulie, au anunţat echipa sa de campanie şi Partidul Republican într-un comunicat.

Joe Biden „a vorbit" cu Donald Trump sâmbătă seara, după atacul din Pennsylvania, a declarat un responsabil al Casei Albe. Nu au fost oferite detalii despre conversaţia lor.

Ulterior, Donald Trump a transmis un mesaj către populație. „În acest moment, este mai important ca niciodată să fim uniţi şi să ne arătăm adevăratul caracter ca americani, rămânând puternici şi hotărâţi”, a scris Trump într-o postare pe reţeaua Truth Social. Detalii AICI.

PLUS: Emilian Isailă comentează tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Încotro o va lua campania electorală din SUA și cum va influența rezultatul? Cum îl va schimba pe Donald Trump glonțul care i-a trecut pe la ureche? Citește: O lecție dură pentru Trump - violența naște violență. Pe spotmedia.ro găsești contextul relevant pentru evenimentele zilei și reacții în timp real despre impactul acestora.

Reacții la incidentul din campania lui Donald Trump

  • Președintele Joe Biden s-a declarat, într-un comunicat, „liniştit" să afle că Trump este „teafăr şi în siguranţă". „În America, nu există loc pentru acest tip de violenţă. Trebuie să ne unim ca naţiune pentru a o condamna", a spus el.
  • Reacția Rusiei: „Nu credem că încercarea de a-l elimina şi asasina pe Trump a fost organizată de autorităţile actuale. Dar atmosfera din jurul candidatului Trump a provocat ceea ce America înfruntă astăzi. După numeroase încercări de a-l înlătura pe candidatul Trump de pe arena politică - folosind mai întâi instrumente judiciare, instanţele, procurorii, încercările de a discredita politic şi de a compromite candidatul -, era evident pentru toţi observatorii externi că viaţa sa era în pericol", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a adăugat că Kemlinul „condamnă ferm orice manifestare de violenţă în cadrul luptei politice". El a precizat că nu există planuri ca Putin să-l sune pe Trump după acest incident.
  • Premierul britanic, Keir Starmer, s-a declarat "consternat", într-un mesaj pe X, și i-a transmis cele mai bune urări lui Trump și familiei sale. „Violenţa politică nu are loc sub nicio formă în societăţile noastre, iar gândurile mele se îndreaptă spre toate victimele acestui atac", a adăugat Starmer.
  • Premierul canadian, Justin Trudeau, a afirmat că „violenţa politică nu este niciodată acceptabilă". „Pur şi simplu dezgustat de tirurile îndreptate spre fostul preşedinte Trump. Nu vom putea spune niciodată suficient: violenţa politică nu este niciodată acceptabilă. Gândurile mele sunt alături de domnul Trump, persoanele prezente şi toţi americanii", a reacţionat el pe reţeaua socială X.
  • Președintele Volodimir Zelenski: „Am aflat cu consternare despre împuşcarea fostului preşedinte al SUA Donald Trump la mitingul său din Pennsylvania. O astfel de violenţă nu are nicio justificare şi nu îşi are locul nicăieri în lume. Violenţa nu ar trebui să prevaleze niciodată”, a scris Zelenski pe X.
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu: "Eu şi Sara am fost şocaţi de aparentul atac la adresa preşedintelui Trump. Ne rugăm pentru siguranţa şi recuperarea sa rapidă".
  • Premierul Viktor Orban: „Gândurile şi rugăciunile mele sunt alături de preşedintele Donald Trump în aceste momente întunecate".
  • Premierul japonez, Fumio Kishida: A condamnat orice formă de violenţă care "sfidează democraţia". „Îi urez fostului preşedinte Trump însănătoşire grabnică", a mai adăugat el pe reţeaua de socializare X.
  • Preşedintele argentinian, Javier Milei: a dat vina pe „stânga internaţională" şi „ideologia ei dăunătoare" gata să „destabilizaze democraţiile"' pentru a „ajunge la putere", într-un mesaj de „sprijin şi solidaritate" adresat lui Donald Trump. „De teamă să nu piardă alegerile, ei recurg la terorism pentru a-şi impune programul retrograd şi autoritar", a scris Milei pe X.
  • Președintele Klaus Iohannis: „Sunt îngrozit de atacul asupra fostului preşedinte Trump la mitingul său de campanie. Îi doresc însănătoşire rapidă şi completă. Violenţa şi agresiunea nu sunt atributele niciunei democraţii. Noi românii suntem amături de poporul american”, a scris Iohannis pe X.
  • Elon Musk a anunțat că îl susține oficial pe Trump - Proprietarul Tesla şi X (fostul Twitter), Elon Musk, a anunţat pe reţeaua sa de socializare că îl va susţine oficial pe candidatul republican Donald Trump în cursa pentru realegerea la Casa Albă, notează AFP. „Îl susţin pe deplin pe preşedintele Trump şi îi doresc însănătoşire grabnică", a scris Musk.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇