O lecție dură pentru Trump - violența naște violență

Tentativa de asasinat asupra fostului președinte a pus America la răscruce, cu implicații pentru întreaga lume. Campania electorală din SUA va lua o nouă turnură, impactul scenei de la mitingul electoral asupra alegătorilor americani fiind greu de cuantificat.
O lecție dură pentru Trump - violența naște violență

Donald Trump a fost la două degete de moarte. Glonțul a mușcat din cartilagiul urechii, provocând șoc și emoție în întreaga lume.

O astfel de experiență schimbă pe oricine și îl va schimba și pe Donald Trump, indiferent dacă va câștiga sau nu președinția. 

Poate deveni un om mai bun, să reflecteze la polarizarea pe care a realizat-o în societatea americană sau poate deveni mai rău, mânat de răzbunare, să-și intensifice discursul care promovează ura și violența. Oricum ar fi, nu va rămâne la fel.

În momentul în care a fost scos de pe scenă de agenții Secret Service, după ce i-a rugat să-l lase să-și recupereze pantofii, Trump a ridicat pumnul în aer și a strigat spre mulțime „Fight, Fight!”.

ADVERTISING

Deși pe înregistrarea video nu se aude, pe buzele lui se poate citi cu ușurință îndemnul său repetat și semnul făcut cu brațul drept.

Fostul președinte era sub stare de șoc, dar nu a dat semne că s-ar fi speriat foarte tare. Cel mai probabil, nu realizase încă pericolul prin care a trecut. 

Era încă preocupat de campania electorală și a profitat de criză pentru a-și arăta forța.

Campania electorală din SUA, în cumpănă

E imposibil de estimat în ce direcție o va lua campania electorală din SUA, dar în mod sigur va intra într-o nouă fază, reducând la zero tot ce s-a acumulat până acum. 

Temele de dezbatere vor fi diferite, modul de organizare a convențiilor celor două mari partide va fi diferit, securitatea la mitingurile politice se va amplifica, modul de acces și participare a publicului la evenimentele candidaților vor fi modificate. 

Trump assassination attempt in Pennsylvania
RĂNIT. Donald Trump, cu sânge pe față, îi îndeamnă pe susținătorii săi la luptă - Foto: Hepta.ro

Tentația ar fi să spui că un astfel de eveniment îl va ajuta și mai mult pe Trump, care e deja mare favorit să se întoarcă la Casa Albă, mai ales în contextul în care Joe Biden a provocat o ruptură în partidul său după prestația lamentabilă din prima dezbatere prezidențială.

Dar un astfel de eveniment are implicații majore în orice societate, iar modul în care vor percepe oamenii criza creată rămâne o necunoscută acum.

Trump, un susținător al armelor de foc

America are o mare problemă cu armele, iar Donald Trump a fost împotriva oricărei legislații în ce privește limitarea accesului la anumite tipuri de arme.

Într-un studiu ale cărui rezultate au fost publicate de cotidianul Washington Post săptămâna trecută se arată că judecătorii numiți de Trump sunt în majoritate favorabili „anulării restricțiilor privind armele de foc”. 

Judecătorii desemnați de președinții republicani sunt de două ori mai predispuși să susțină „anularea restricțiilor privind armele de foc în decizii importante”.

Suspected gunman reportedly killed during Trump's
REACȚIE. Trupul atentatorului, eliminat de agenții Secret Service, aflat pe o clădire din apropierea locului unde se desfășura mitingul de unde a tras asupra fostului președinte - Foto: Hepta.ro

„Judecătorii numiți în post de Donald Trump votează în proporție de 50% în favoarea drepturilor legate de deținerea și folosirea armelor de foc, în timp ce media pentru ceilalți judecători republicani este de 28%”, se arată în studiul realizat de trei profesori universitari care au analizat peste 1.000 de decizii referitoare la arme de foc.

Violența naște violență. Iar cei care o promovează și se folosesc de ea pentru victorii politice facile, de multe ori, devin ei însuși victime din cauza polarizării extreme din societate.

Cazul Slovacia

Întreaga activitate politică a lui Donald Trump e construită pe confruntare, pe crearea a două tabere - noi și ei - pe instigare la acțiuni violente, să amintim episodul din 6 ianuarie 2021, când susținătorii săi au atacat Capitoliul.

Mai mult, violența politică a lui Trump a fost dusă la extrem prin faptul că nu a recunoscut rezultatul alegerilor și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a nu părăsi Casa Albă după înfrângerea din 2020.

Tentativa de asasinare a fostului președinte a pus America la răscruce, iar tristul eveniment va avea impact în întreaga societate, rezultatul alegerilor fiind greu de prevăzut în acest moment.

În data de 15 mai 2024, cu trei săptămâni înainte de scrutinul european, Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, liderul SMER, un partid naționalist și populist, a fost rănit grav într-un atentat.

Fico resumes government business in Slovakia
VICTIMĂ. Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, prima imagine la întoarce în Bratislava, capitala țării, după o lungă spitalizare în urma atentatului din luna mai - Foto: Hepta.ro

Cu toată emoția creată în jurul evenimentului, dezbaterile din Slovacia în legătură cu violența discursului politic și pozițiile extremiste ale liderului SMER nu i-au fost favorabile.

Partidul său a pierdut alegerile europarlamentare în favoarea formațiunii Slovacia Progresistă, o mișcare politică pro-europeană. 

Deși toată lumea se aștepta la o victorie fără drept de apel a „victimei”, s-a întâmplat exact contrariul din cauza faptului că oamenii s-au speriat de violență, au căzut pe gânduri și ori au refuzat să vină la vot - în Slovacia a fost cea mai redusă participare din întreaga Uniune Europeană - ori i-au blamat pe populiști pentru tensiunile din țară.

Întreaga campanie electorală din SUA a fost resetată după încercarea de ucidere a lui Donald Trump și, în ciuda emoției de moment, dezbaterile legată de violență, arme de foc, populism și respectarea legii vor duce competiția politică în locuri la care puțini se gândesc acum. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇