Biden anunță primele măsuri, după atentatul asupra lui Trump

Biden anunță primele măsuri, după atentatul asupra lui Trump

Preşedintele Joe Biden a anunțat mai multe măsuri, după atentatul asupra lui Donald Trump, la mitingul din Pennsylvania. Deciziile au fost anunțate după ce Joe Biden și vicepreşedintele Kamala Harris au avut duminică un briefing în Situation Room de la Casa Albă cu responsabilii de securitate.

Joe Biden a anunţat că a ordonat o revizuire independentă a regulilor de securitate naţională care au fost aplicate la mitingul de sâmbătă, pentru a „evalua exact ce s-a întâmplat”, şi a adăugat că aceste concluzii  vor fi împărtăşite cu publicul. 

Ancheta în acest caz este condusă de FBI şi de Biroul pentru alcool, tutun, arme de foc şi explozivi.

ADVERTISING

De asemenea, Biden a anunţat că a cerut şefului Secret Service să revizuiască toate măsurile de securitate pentru Convenţia Naţională Republicană, care este programată să înceapă luni.

"Dl.Trump, în calitate de fost preşedinte şi candidat al Partidului Republican, a primit deja un nivel sporit de securitate şi am fost consecvent în indicaţiile date Secret Service pentru a-i oferi toate resursele, capacităţile şi măsurile de protecţie necesare pentru a-i asigura siguranţa continuă", a declarat Joe Biden, citat de News.ro.

Biden şi-a întrerupt sâmbătă seara weekendul petrecut în statul natal Delaware şi s-a întors la Casa Albă pentru a primi informaţii în timp real despre caz.

ADVERTISING

La briefingul de duminică din Situation Room au participat oficiali din domeniul aplicării legii şi al securităţii naţionale: procurorul general Merrick Garland, secretarul Departamentului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, directorul FBI Chris Wray, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, consilierul pentru securitate internă Liz Sherwood-Randall şi directorul Secret Service, Kim Cheatle.

"Nu avem încă nicio informaţie despre motivul atacatorului. Ştim cine este el. Vă îndemn pe toţi, vă rog să nu faceţi presupuneri cu privire la motivele sau afilierile sale", a cerut Joe Biden în faţa presei.

ADVERTISING

"Lăsaţi FBI-ul să îşi facă treaba, agenţiile partenere să îşi facă treaba. Am dat instrucţiuni ca această anchetă să fie minuţioasă şi rapidă, iar anchetatorii vor dispune de toate resursele de care au nevoie pentru a face acest lucru", a adăugat el.

"În America nu există loc pentru acest tip de violenţă sau pentru orice violenţă", a adăugat Joe Biden.

Preşedintele a anunţat că se va adresa naţiunii "pe larg", din Biroul Oval, duminică, la ora locală 20:00 (luni, 3 dimineaţa, ora României).

Fostul preşedinte Donald Trump a fost evacuat de la un miting de campanie în Pennsylvania, cu sânge vizibil la urechea dreaptă, după ce s-au auzit focuri de armă, în urma cărora au murit doi oameni. Au murit presupusul trăgător şi un spectator, iar alte două persoane au fost rănite.

FBI a confirmat tentativa de asasinat și a spus că atacatorul este un tânăr de 20 de ani din Pannsylvania. El avea mesaje pline de ură la adresa republicanilor și a lui Donald Trump postate pe rețelele de socializare.

Evenimentul a creat și o mare dezbatere: a fost o breșă de securitate la mitingul din Pennsylvania, unde Donald Trump a avut noroc să scape dintr-o tentativă de asasinat în care glonțul care îi era destinat i-a atins urechea? Cum a putut atacatorul să ajungă atât de aproape, să se urce cu o armă pe acoperișul unei clădiri într-un perimetru teoretic verificat și ținut sub observație? Secret Service și FBI investighează.

De asemenea, există opinii în sensul că după ce a scăpat teafăr din tentativa de asasinat, Donald Trump câștigă un capital electoral imens. Mai ales imaginea în care acesta apare cu sânge pe chip după ce a fost rănit, cu pumnul strâns și drapelul american în fundal este considerată un simbol al forței sale care va fi foarte greu, dacă nu imposibil, de neutralizat politic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇