Ziua 883 Trei drone rusești au trecut granița cu România. Rușii au interceptat un avion britanic deasupra Mării Negre. Încă 14 Leopard pentru Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 883</span> Trei drone rusești au trecut granița cu România. Rușii au interceptat un avion britanic deasupra Mării Negre. Încă 14 Leopard pentru Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 883 de război a debutat cu noi atacuri puternice ale rușilor. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 25 dintre cele 38 de drone rusești de tip Shahed deasupra mai multor regiuni.

Comandamentul ucrainean şi Forțele Aeriene au anunțat oficial că trei drone ”au fost pierdute”, după ce au trecut granița cu România. Unele drone lansate de ruși au vizat portul Izmail din regiunea Odesa, care se află lângă granița cu România.

A fost a doua noapte la rând în care populația din Tulcea a fost avertizată prin Ro-Alert că pot pica obiecte din cer.

În ultimele 24 de ore, atacurile rușilor au ucis cel puțin patru civili și au rănit peste 30.

Iar rușii susțin că au trimis un avion Su-27 pentru a intercepta o aeronavă de recunoaștere britanică, deasupra Mării Negre. Aceasta era însoțită însă de două interceptoare Eurofighter decolate din România.

Un incident bizar a avut loc pe front. Un schimb de focuri între mai mulți soldaţi ucraineni staţionaţi în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei s-a soldat cu trei morţi şi patru răniţi grav. Circumstanţele incidentului nu sunt clare, iar armata nu a precizat cine este responsabil, spunând doar că armele au fost folosite din motive „personale” şi nu militare.

Pe de altă parte, o unitate specială a agenției de informații militare a Rusiei (GRU) recrutează pe Telegram și TikTok voluntari pentru operațiuni de sabotaj în interiorul Europei, a raportat proiectul independent rus anticorupție Dossier Center.

Iar ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat, la Hong Kong, că Rusia va folosi orașul pentru a ocoli sancțiunile impuse de Occident.

În ce privește ajutoarele, Olanda şi Danemarca au anunțat că vor trimite Ucrainei, în această vară, încă 14 tancuri Leopard 2A4 reechipate.

Situația pe front

  • Atacuri mortale - Atacurile rusești în Ucraina au ucis cel puțin patru civili și au rănit peste 30, în ultimele 24 de ore, au informat autoritățile regionale. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 25 dintre cele 38 de drone rusești de tip Shahed deasupra regiunilor Odesa, Herson, Nikolaev, Kiev, Jîtomîr și Cernigău, în timp ce alte trei drone ”au fost pierdute” după ce au trecut granița cu România, au raportat Forțele Aeriene ucrainene. Unele drone au vizat portul Izmail din regiunea Odesa, care se află lângă granița cu România, a mai precizat sursa citată.
  • Mesaj Ro-Alert în Tulcea - Zona de nord a judeţului Tulcea a fost vizată joi, pentru a doua noapte consecutiv, de mesaje RO-Alert referitor la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în apropierea graniţei cu Ucraina. Detalii AICI.
  • S-au găsit resturi de dronă în Tulcea - Ministerul Apărării confirmă că au fost găsite resturi de la o dronă rusească lângă localitatea Plauru, din județul Tulcea. Detalii AICI.
  • Soldații ucraineni s-au împușcat între ei - Un schimb de focuri între mai mulți soldaţi ucraineni staţionaţi în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei s-a soldat cu trei morţi şi patru răniţi grav, a anunţat miercuri o divizie a armatei ucrainene. Soldaţii au folosit arme de foc în una dintre unităţi. „Trei soldaţi au fost ucişi şi alţi patru au fost răniţi”, a precizat divizia Kortîţia. Cei din urmă au suferit răni „grave”, iar forţele de ordine se află la faţa locului. Circumstanţele incidentului nu au fost încă clare, iar armata nu a precizat cine este responsabil, spunând doar că armele au fost folosite din motive „personale” şi nu militare.
  • Aeronavă britanică, deasupra Mării Negre - Rușii susțin că au trimis un avion Su-27 pentru a intercepta o aeronavă de recunoaștere britanică, deasupra Mării Negre. Aceasta era însoțită însă de două interceptoare Eurofighter decolate din România, iar avionul rusesc le-a escortat. Potrivit Flight Radar, incidentul a avut loc miercuri, la câteva ore după atacul masiv al rușilor asupra malului ucrainean al Dunării. O aeronavă de supraveghere RC-135 Rivet Joint, venită din Marea Britanie, a făcut câteva ronduri de-a lungul litoralului românesc al Mării Negre, îndreptându-se apoi spre sudul Crimeii, dar însoțită de două interceptoare Eurofighter Typhoon, decolate cel mai probabil de la Kogălniceanu.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Un elicopter militar s-a prăbușit - Un elicopter militar rusesc Mi-28 s-a prăbuşit joi în regiunea Kaluga, la sud-vest de Moscova, echipajul pierzându-şi viaţa. Ministerul rus al Apărării a informat că de vină pentru accident este o defecţiune de natură tehnică, dar nu a precizat câţi oameni se aflau la bord. În mod obişnuit, un avion de tip Mi-28 are un echipaj format din două persoane.
  • Sabotori recrutaţi pe TikTok - O unitate specială a agenției de informații militare a Rusiei (GRU) recrutează pe Telegram și TikTok voluntari pentru operațiuni de sabotaj în interiorul Europei, a raportat proiectul independent rus anticorupție Dossier Center. Detalii AICI
  • Rușii plănuiau atacuri în Ucraina și UE - Agențiile ucrainene au destructurat o rețea condusă de Rusia care planifica atacuri incendiare în zonele populate din Ucraina și UE, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Erau vizate centrele comerciale, benzinăriile, farmaciile și piețele din Ucraina, Polonia și țările baltice, la instrucțiunile serviciilor de informații ruse, potrivit comunicatului. Serviciile de informații occidentale au avertizat cu privire la creșterea operațiunilor de sabotaj rusești în Europa pentru a răspândi instabilitate socială și a submina sprijinul pentru Ucraina.
  • Putin l-a primit pe preşedintele sirian - Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu preşedintele sirian Bashar al-Assad la Kremlin, a anunţat joi serviciul de presă al preşedintelui, fără a da alte detalii despre conţinutul convorbirilor. Kremlinul a precizat că întâlnirea a avut loc miercuri şi a publicat pe site doar primele schimburi de declaraţii dintre cei doi lideri. "Sunt foarte încântat să vă văd. Desigur, sunt foarte interesat de opinia dumneavoastră cu privire la modul în care evoluează situaţia din regiune în ansamblu. Din păcate, aceasta tinde să escaladeze, vedem asta. Acest lucru se aplică direct Siriei", i-a spus Putin lui Assad.
  • Băncile străine, sucursale în Rusia - Parlamentarii ruşi au anunţat joi aprobarea preliminară pentru propusa legislaţie care va permite băncilor străine să-şi deschidă sucursale în Rusia, o decizie care, speră Ministerul de Finanţe, va atenua problemele legate de decontările transfrontaliere, transmite Reuters. Decontările internaţionale sunt o problemă pentru Moscova după impunerea sancţiunilor occidentale, în urma invadării Ucrainei, care au blocat accesul majorităţii băncilor ruseşti la sistemul internaţional de plăţi SWIFT. În prezent, băncile străine îşi pot deschide în Rusia doar subsidiare sau reprezentanţe.

Alte informații relevante

  • China sprijină integritatea teritorială a Ucrainei - China rămâne dedicată suveranității și integrității teritoriale ucrainene, a declarat ministrul de Externe Dimitri Kuleba, după întâlnirea cu omologul său chinez, Wang Yi, la Guangzhou. Kuleba și Wang au vorbit timp de peste trei ore, potrivit delegației ucrainene. „China și-a reafirmat respectul pentru principiul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Colegul meu chinez a spus clar că este de acord că nu avem nevoie de iluzia păcii, ci de o pace justă și durabilă”, a spus Kuleba, într-o postare video pe Instagram. El a subliniat că atâta timp cât China continuă să susțină principiile duble ale suveranității ucrainene și ale păcii durabile, „putem avea orice fel de conversație și căutăm orice fel de soluție”.
  • Arme din Spania - Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a avut o conversație telefonică cu omologul său ucrainean Rustem Umierov, în timpul căreia a anunțat furnizarea unui sistem de apărare aeriană Hawk pentru Ucraina. În timpul conversației, Umierov a informat-o pe Robles despre situația de pe câmpul de luptă, precum și despre cele mai urgente nevoi ale armatei ucrainene.
  • Avertisment la Hong Kong - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat joi, la Hong Kong, că Rusia va folosi orașul pentru a ocoli sancțiunile impuse de Occident. Ultimele sancțiuni au încercat să vizeze entitățile care permit Moscovei să ocolească restricțiile. UE a impus, de asemenea, sancțiuni pentru 19 companii chineze, inclusiv mai multe din Hong Kong. „Kuleba a cerut, de asemenea, administrației din Hong Kong să ia măsuri pentru a împiedica Rusia și companiile rusești să utilizeze Hong Kong pentru a eluda măsurile restrictive impuse pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ministerul.
  • Încă 14 Leopard reechipate - Olanda şi Danemarca vor trimite Ucrainei, în această vară, încă 14 tancuri Leopard 2A4 reechipate, a anunţat joi noul ministru olandez al apărării Ruben Brekelmans, potrivit Politico. Într-o declaraţie ce anunţă donaţia, guvernul olandez a afirmat că 12 dintre cele 14 tancuri au fost deja reechipate şi verificate de compania germană Rheinmetall. Ultimele două tancuri urmează să înceapă etapa de testare finală. „Toate cele 14 tancuri vor fi livrate simultan până la finalul verii'', a precizat Ministerul Apărării olandez.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇