Viceprim-ministrul Ucrainei, Olha Stefanişina, a mulţumit României pentru susţinerea acordată, inclusiv în procesul de aderare la Uniunea Europeană, menţionând că extinderea europeană reprezintă o garanţie de securitate.
Precizările au fost făcute în cadrul unei declaraţii de presă comune alături de ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, şi vicepremierul moldovean Cristina Gherasimov, în marja Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
Olha Stefanişina a subliniat că procesul de aderare trebuie să constituie „o forţă motrice” pentru viitorul Europei. Totodată, pentru Ucraina, procesul de integrare europeană „reprezintă principala garanţie de securitate în realitatea postbelică”.
"În timp ce ne luptăm împotriva agresiunii ruseşti, ne gândim şi la extinderea europeană, ca o garanţie de securitate. După ce am parcurs încă o etapă, ne-am dat seama că nu e suficientă dorinţa politică şi sprijinul politic.
Orice dorinţă politică trebuie să fie susţinută de contribuţia sutelor de instituţii din Ucraina. Suntem recunoscători că România ne-a oferit un sprijin deosebit: sprijin tehnic, asistenţă, expertiză.
Ne-a ajutat foarte mult, astfel încât să mergem mai departe cu sarcinile noastre. Rămâneţi fără grijă: atâta vreme cât voi spuneţi că sprijiniţi Ucraina, Ucraina nu va fi niciodată în postura de a nu vă împlini aşteptările.
Noi vom rezista. Rezistăm, am rezistat şi vom rezista împreună într-o Uniune mai puternică, mai unită", a spus ea.
Totodată, a mulţumit pentru invitaţia la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, menţionând că Ucraina vrea să îşi "aducă prinosul în recunoaşterea tuturor eforturilor" pe care guvernul de la Bucureşti, dar şi cetăţenii români le-au făcut pentru susţinerea ţării sale.
"Ne aflăm într-un moment crucial. Avem de-a face cu cel mai crud război de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. (...) Uniunea Europeană a susţinut Ucraina şi Moldova şi crede cu certitudine în viitorul nostru european.
Nu ne-am fi putut imagina deloc la începutul anului 2022 un semnal mai puternic care ar fi putut fi transmis ucrainenilor care se luptă acum pentru supravieţuire. A fost foarte important nu doar faptul că putem deveni membri ai UE, ci a fost important pentru că aţi dat dovadă, ca state membre UE, de unitate şi solidaritate, iar Flancul Estic s-a consolidat şi ne-a impus şi nouă obligaţia de a fi mai puternici, mai angajaţi şi mai rezilienţi.
Trebuie să dăm dovadă de aceeaşi putere ca şi la începutul războiului, să dăm dovada unui guvern funcţional, în pofida atacurilor militare masive. Asta înseamnă integrare europeană şi avem nevoie să profităm de acest impuls pentru a continua", a mai spus ea.
Olha Stefanişina a subliniat că pentru Ucraina este "foarte importantă" susţinerea arătată de România şi Republica Moldova la nivel european.
"Este foarte important că România a sprijinit mereu prioritizarea sprijinului militar. Salutăm declaraţia de la Berlin pentru apărarea aeriană a Ucrainei. (...) Implicaţiile fiecărei decizii de sprijinire a Ucrainei sunt enorme. Agresiunea este, din nefericire, foarte vizibilă şi sperăm ca în viitorul apropiat să luăm cuvântul la următoarele reuniuni ale diplomaţilor ucraineni sau diplomaţilor români şi să vorbim despre ce s-a întâmplat; adică să se fi terminat războiul", a declarat ea.