Ziua 882 de război a început cu un atac nocturn cu drone și rachete asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a neutralizat 17 din cele 23 de drone kamikaze lansate de ruși, cele mai multe fiind doborâte în regiunea Odesa.
Trei drone lansate de Rusia s-au prăbușit în România, la 7 km de granița cu Ucraina, potrivit unor surse din armata ucraineană citate de presa de la Kiev.
Forțele ruse au bombardat noaptea trecută orașul Harkov (nord-est) și zonele limitrofe, iar o persoană a fost ucisă. Și orașul Herson, din sud, a fost atacat în timpul nopții, atacul soldându-se cu moartea unei bătrâne.
Trei persoane au fost rănite după ce ruşii au atacat în cursul nopţii oraşul Izmail, din regiunea Odesa, cu drone Shahed, avariind infrastructura portuară şi un bloc de locuinţe. Atacul a declanşat în România mesaje de alertă către populaţie.
Ucraina a răspuns cu un atac nocturn cu drone asupra orașului Melitopol din regiunea Zaporojie, aflat sub ocupație rusă.
A fost o dimineață agitată și în Rusia. Un atentat cu mașină-capcană a avut loc în nordul Moscovei. Un ofiţer al agenţiei ruse de informaţii militare (GRU) şi soţia acestuia au fost grav răniţi după ce autoturismul în care se aflau a sărit în aer.
Un atac cibernetic de amploare organizat de spionajul militar ucrainean a paralizat activitatea principalelor instituţii bancare şi sisteme de plată din întreaga Rusie. Și comunicațiile mobile și internetul au fost afectate. Serviciul ucrainean de informaţii susţine că atacul este încă în desfăşurare și le-a recomandat ironic rușilor să treacă la "suporturi din lemn, hârtie şi eventual tăbliţe din piatră".
Într-o mişcare diplomatică fără precedent de la începutul războiului, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-a dus în China şi i-a spus omologului său că Kievul este deschis la ideea de a purta discuţii cu Rusia, dacă Moscova ar fi pregătită să negocieze cu bună-credinţă, dar deocamdată nu vede o astfel de atitudine.
Iar Ungaria anunţă un acord UE pentru 4,2 miliarde de euro destinaţi reconstrucţiei Ucrainei, după ce ieri a a blocat un ajutor militar. Budapesta continuă să-l susțină pe Trump în cursa pentru Casa Albă, văzut ca omul care va readuce pacea în lume.
Situația pe front
- Ucraina, atacată cu drone - Rusia a lansat două rachete asupra regiunii Harkov şi a atacat Ucraina cu drone kamikaze, iar apărarea aeriană a neutralizat 17 din cele 23. Cele mai multe drone au fost doborâte în regiunea Odesa, a precizat comandantul forţelor aeriene, generalul locotenent Mîkola Oleşciuk.
- Bombardament în Harkov - Forțele ruse au bombardat noaptea trecută orașul Harkov și zonele limitrofe, iar o persoană a fost ucisă, a anunțat primarul Ihor Terehov. Rușii au lovit mai întâi zona industrială a orașului, iar o a doua rachetă a vizat un cartier de locuințe, provocând incendierea unei case. Potrivit guvernatorului regional Oleh Sîniehubov, doi bărbați au fost răniți, iar mai multe case au luat foc într-un atac cu dronă în localitatea Malodanîlivska, situată la 15 km nord de Harkov.
- Bătrână ucisă în Herson - Trupele ruse au bombardat în cursul nopții orașul Herson. O femeie a fost ucisă, cadavrul ei fiind scos de sub dărâmături de echipele de intervenție, a anunțat Roman Mrocik, șeful administrației militare locale.
- Atac la Izmail - Trei persoane au fost rănite după ce ruşii au atacat în cursul nopţii oraşul Izmail, din regiunea Odesa, cu drone Shahed, avariind infrastructura portuară şi un bloc de locuinţe. Atacul a declanşat în România mesaje de alertă către populaţie, scrie presa ucraineană. Potrivit şefului Administraţiei militare regionale din Odesa, bombardamentele au distrus mai multe obiective ale infrastructurii portuare. "Trei camioane au fost avariate. De asemenea, la faţa locului a izbucnit un incendiu, care a fost stins rapid de Serviciul de urgenţă de stat", a declarat guvernatorul Oleg Kiper. Atacul a determinat autoritățile din România să emită un mesaj de tip Ro-alert pentru zona de nord a județului Tulcea. Detalii AICI.
- Drone prăbușite în România - Trei drone Shahed lansate de Rusia s-au prăbușit în România, la 7 km de granița cu Ucraina, potrivit unor surse din armata ucraineană citate de presa de la Kiev. Detalii AICI.
- Explozii în Melitopol - Mai multe explozii au fost auzite noaptea trecută în diferite zone ale orașului Melitopol din regiunea Zaporojie, ocupat de ruși. Potrivit publicației locale RIA Melitopol, dronele s-au auzit constant, "una după alta", iar vehiculele serviciilor de urgență goneau prin oraș cu sirenele pornite. Exploziile au fost confirmate și de propagandiștii ruși. Vladimir Rogov, șeful administrației de ocupație, a anunțat că apărarea aeriană a răspuns de patru ori, dar nu a dat detalii despre bilanțul atacului.
- Rusia își adună forțele în sud - Trupele ruse se reunesc în regiunea Zaporojie, unde în ultimele săptămâni au fost aduși cel puțin 2.000 de militari, a spus Dmîtro Lîhovii, purtătorul de cuvânt al grupului ucrainean de forțe Tavria. Totuși, încă nu există niciun semn că Rusia s-ar pregăti pentru o altă ofensivă în zonă. Deși Rusia are aproximativ 90.000 de militari acolo, informațiile arată că o schimbare semnificativă a ostilităților în regiune este improbabilă, a mai spus oficialul. Rusia a continuat să atace ținte civile din regiunea Zaporojie, dar linia frontului nu s-a schimbat substanțial în ultimele luni, notează Kyiv Independent.
Ce se întâmplă în Rusia
- Atentat cu mașină-capcană la Moscova - Un ofiţer al agenţiei ruse de informaţii militare (GRU) şi soţia acestuia au fost răniţi, după ce maşina în care se aflau a sărit în aer, în nordul Moscovei. Ministerul de Interne a confirmat că două persoane au fost rănite într-o explozie cauzată de detonarea unui dispozitiv neidentificat şi a anunţat că a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de omor. Bomba a fost plasată sub caroserie, în apropierea scaunului şoferului. Explozia a aruncat în aer un SUV Toyota Land Cruiser, la scurt timp după ce ofiţerul şi soţia sa au urcat în vehiculul care era parcat în apropierea unui bloc de locuinţe. Potrivit presei ruse, suflul exploziei i-a smuls picioarele ofiţerului, care a lucrat în cadrul Direcţiei Principale de Informaţii a Statului Major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse (GRU). Femeia a fost rănită, de asemenea, şi este la spital. Potrivit canalului Telegram Astra, citat de presa ucraineană, maşina aparţinea lui Andrei Torgaşev, în prezent adjunct al şefului centrului radio de transmisiuni al unei unităţi militare de comunicaţii prin satelit. Una dintre ipotezele anchetatorilor este că atentatul cu maşină-capcană are legătură cu activitatea oficială a acestuia.
- Atac cibernetic masiv - Un atac cibernetic de amploare organizat de serviciile de informaţii ale apărării din Ucraina (GUR) a paralizat marţi activitatea principalelor instituţii bancare şi sisteme de plată din întreaga Rusie, au declarat surse din GUR citate de Ukrainskaia Pravda. Clienţii unor bănci importante precum Sberbank, Alfa-Bank, Raiffeisen Bank şi VTB s-au confruntat cu probleme sau cu incapacitatea de a utiliza serviciile bancare online şi serviciile digitale. În plus, funcţionarea sistemelor naţionale de plată din Rusia, sistemul de plăţi rapide SBP şi sistemul naţional de plată cu carduri, a fost blocată sau perturbată semnificativ. Atacul cibernetic a afectat şi operatorii de telefonie mobilă, ducând la întreruperea comunicaţiilor mobile şi a Internetului. Autorităţile ruse au recunoscut atacul cibernetic, numindu-l opera unor "hackeri motivaţi politic". Serviciul ucrainean de informaţii susţine că atacul este încă în desfăşurare şi e departe de a se fi încheiat. Reprezentanţii serviciului condus de Kirilo Budanov au comentat situaţia cu umor, menţionând că în acest fel ajută Rusia să se "întoarcă la rădăcini" şi să abandoneze "valorile liberale ostile", cum ar fi serviciile online şi Internetul. Ei au sugerat în glumă că ruşii ar trebui să treacă la suporturi din lemn, hârtie şi eventual tăbliţe din piatră.
- Bază militară la 200 km de front - Armata rusă și-a creat o bază militară în perimetrul unei foste școli militare din orașul Novocerkassk, la 200 km de linia de contact a frontului din Ucraina, relatează publicația ucraineană de investigații Skemî. Lucrările de amenajare au început vara trecută, după doi ani de inactivitate. Imaginile din satelit confirmă primele echipamente militare la sfârșitul lunii august 2023. Skemî a menționat că baza din Novocerkassk ar putea aparține de Regimentul 100 Logistică Militară. Posibila redistribuire parțială a acestei unități din regiunea Moscova în regiunea Rostov, mai aproape de linia de contact, este confirmată de geolocalizările în schimbare ale telefoanelor mai multor soldați pe care Skemî le-a urmărit.
Alte informații relevante
- Ungaria, undă verde pentru banii Ucrainei - Ambasadorii statelor UE (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi, COREPER) au convenit miercuri alocarea a 4,2 miliarde de euro pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei. Decizia a fost anunţată pe platforma X de guvernul Ungariei, ţară care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Banii vor fi îndreptaţi spre scopuri civile, precum reconstruirea infrastructurii, şi provin dintr-un program UE de sprijin multianual propus iniţial de Comisia Europeană. În schimb, Ungaria va bloca următoarea tranşă a ajutorului militar oferit Ucrainei prin „Facilitatea Europeană pentru Pace”, până când Kievul va debloca livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil către Ungaria şi Slovacia.
- Donald Trump, speranţa păcii pentru lume - Ministrul ungar al de Externe, Péter Szijjártó, a declarat că, în ciuda evoluţiilor recente din cursa electorală pentru preşedinţia americană, cel mai important lucru este că Donald Trump candidează din partea Partidului Republican. "Ştim cu toţii că Donald Trump reprezintă speranţa păcii pentru lume. Ştim cu toţii că, dacă Donald Trump reuşeşte să câştige alegerile prezidenţiale, acest lucru oferă o şansă enormă pentru ca pacea să revină în lume, inclusiv în Europa şi, mai important pentru noi, în Europa Centrală. În prezent, doar Donald Trump are şansa să realizeze acest obiectiv şi sperăm sincer că această şansă se va materializa cât mai curând", a subliniat Szijjártó.
- Kievul vrea dialog direct pentru pace - Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, i-a spus miercuri ministrului de Externe al Chinei, cu care s-a întâlnit în oraşul Guangzhou, că Kievul este deschis la ideea de a purta discuţii cu Rusia, dacă Moscova ar fi pregătită să negocieze cu bună-credinţă, dar deocamdată nu vede o astfel de atitudine. Kuleba este oficialul ucrainean cu rangul cel mai înalt care vine în China de la invazia Rusiei din februarie 2022. Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez a declarat, în conferinţa de presă obişnuită, că cei doi miniştri au vorbit despre necesitatea de a avea o viziune pe termen lung asupra consolidării relaţiilor bilaterale, iar China va "continua să îşi extindă importurile de alimente din Ucraina". Ea a mai spus că atât partea rusă, cât şi cea ucraineană şi-au semnalat "în diferite grade dorinţa de a negocia". "Deşi condiţiile nu sunt încă întrunite, sprijinim toate eforturile care conduc la pace şi suntem dispuşi să continuăm să jucăm un rol constructiv în obţinerea unei încetări a focului şi a reluării negocierilor de pace", a adăugat ea.
- Ucraina mulţumeşte României - Viceprim-ministrul Ucrainei, Olha Stefanişina, a mulţumit României pentru susţinerea acordată, inclusiv în procesul de aderare la Uniunea Europeană, menţionând că extinderea europeană reprezintă o garanţie de securitate. Detalii AICI
- O piedică din Polonia - Vicepremierul polonez Wladislaw Kosiniak-Kamysz a declarat miercuri că Ucraina nu va putea fi primită în Uniunea Europeană atât timp cât Varşovia şi Kievul nu soluţionează diferendul lor istoric legat de masacrul de la Volînia comis de naţionaliştii ucraineni în Al Doilea Război Mondial. Detalii AICI
- Previziuni sumbre din UK - Noul şef al armatei britanice, generalul Roly Walker, consideră că, dacă Rusia îşi continuă în acelaşi mod atacurile asupra Ucrainei, este posibil ca forţele sale să aibă nevoie de cinci ani pentru a-şi „croi drum” către obiectivul minim de a cuceri complet cele patru regiuni anexate – Doneţk şi Lugansk în est şi Herson şi Zaporojie în sud. În acest timp, pierderile umane suferite s-ar putea ridica la 1,8 milioane de soldaţi, morţi şi răniţi. Detalii AICI