În ziua 881 de război, Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au doborât 21 de drone deasupra Crimeii și Mării Negre.
Atacul a avariat grav un feribot folosit de forțele ruse pentru a transporta echipamente militare, susţine Statul Major al Ucrainei. Guvernatorul regiunii spune că o persoană a fost ucisă și „au existat răniți” în atac.
În plus, forțele ucrainene au doborât un avion rusesc de atac Su-25 în apropiere de Pokrovsk, în regiunea Donețk, acolo unde rușii își concentrează acum atacurile.
Cresc și pierderile de efective ale Rusiei, o anchetă independentă confirmând numele a aproape 60.000 de militari morți în Ucraina de la începutul războiului.
În acest context, primarul Moscovei stabilește un bonus de 1,9 milioane de ruble (21.200 de dolari) pentru locuitorii orașului care se înrolează în armată. Anul trecut, salariul mediu în Rusia era de 735 de dolari.
Pe de altă parte, regiunea Belgorod din sudul Rusiei restricţionează începând de marţi intrarea în 14 zone de la graniţa cu Ucraina. Vor intra doar bărbații şi cu respectarea unor reguli stricte.
Ucraina va primi la începutul lunii august prima tranșă, în valoare de 1,4 miliarde de euro, din activele rusești înghețate de partenerii occidentali ai Kievului. Kremlinul a reacționat virulent, calificând drept "furt" planul UE de a folosi în acest scop dobânzile la activele ruseşti îngheţate.
Tot azi, Ungaria a anunțat că va bloca următoarea tranşă de finanţare a ajutorului militar pentru Ucraina, până când Kievul va debloca livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil către Ungaria şi Slovacia.
Situația pe front
- Atac aerian în Sumî - Un atac aerian rusesc a avariat instalații de infrastructură în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, au anunțat marți oficiali ucraineni, care nu au precizat ce tip de infrastructură a fost avariată. Forțele aeriene au anunțat că sistemele de apărare au distrus șapte din cele opt drone lansate de Rusia peste noapte. Rusia a trimis, de asemenea, o rachetă aeriană ghidată, dar aceasta nu și-a atins ținta.
- Atac cu drone în Crimeea - Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au doborât în cursul nopții 21 de drone deasupra Crimeii și Mării Negre, însă canalele locale de Telegram au relatat că în peninsulă s-au produs mai multe explozii. Localnicii au auzit explozii în Djankoi, în nordul Crimeii, iar traficul pe podul Kerci care leagă peninsula de Rusia continentală a fost oprit. Atacul a avariat grav un feribot folosit de forțele ruse pentru a transporta echipamente militare, susţine Statul Major al Ucrainei. Guvernatorul regiunii, Veniamin Kondratiev, spune că o persoană a fost ucisă și „au existat răniți” în atac.
- Adolescenți răniți în Nikolaiev - Patru persoane, inclusiv doi adolescenți, au fost răniți dimineață, în urma unui atac rusesc cu rachete în orașul Oceacov (Oceac) din regiunea Nikolaiev, relatează Ukrainska Pravda. "Până acum sunt patru răniți, între care un băiat de 17 ani și o fată de 15 ani", a anunțat pe Telegram șeful administrației militare regionale, Vitalii Kim. Acesta a menționat că un bloc de locuințe a fost avariat.
- Bombă aruncată din dronă - O dronă rusească FPV a aruncat marți dimineață o bombă în orașul Kupiansk din regiunea Harkov. Un bărbat a fost rănit și transportat la spital, au anunțat autoritățile locale.
- Încă un avion rusesc doborât - Forțele ucrainene au doborât un avion rusesc de atac Su-25 în apropiere de Pokrovsk, în regiunea Donețk. Unitățile antiaeriene au lovit avionul în timp ce încerca să atace pozițiile ucrainene, a anunțat grupul de forțe Hortiția al armatei Ucrainei citat de Kyiv Independent. Potrivit bilanțului publicat marți dimineață de Statul Major ucrainean, de la începutul războiului Rusia a pierdut 362 de avioane.
- Atac cu dronă în Marhaneț - O dronă rusească a atacat orașul Marhaneț din regiunea Dnipropetrovsk. Doi băieți de 14 și 13 ani au fost răniți și au fost transportați la spital, iar mai multe case au fost avariate, a anunțat guvernatorul Serhii Lîsak.
- Rușii atacă în Pokrovsk - Rușii își concentrează atacurile în apropiere de localitatea Novooleksandrivka pe frontul din Pokrovsk, a anunțat marți dimineață Statul Major al armatei ucrainene. În ultimele 24 de ore s-au dat 155 de lupte pe toată linia frontului, cele mai intense confruntări înregistrându-se în sectoarele Kramatorsk și Pokrovsk, unde rușii au lansat 30, respectiv 43 de atacuri.
- Cresc pierderile Rusiei - Publicația independentă rusă Mediazona și BBC Rusia au confirmat numele a 59.725 de militari ruși uciși de la începutul războiului, în februarie 2022. De la ultima actualizare a bilanțului au fost adăugate pe listă numele a 1.518 militari ruși. Pierderile armatei ruse au fost stabilite în urma verificării informațiilor din surse publice precum necrologuri, postări ale rudelor pe internet, relatările presei locale și comunicate ale autorităților. Investigația arată că Rusia a pierdut peste 10.000 de militari în Ucraina în ultimele șase luni. De la începutul invaziei, peste 3.700 de ofițeri, din care 437 cu rand de locotenent-colonel sau mai mare, au fost uciși în Ucraina, iar cel puțin 11.933 de deținuți ruși au murit pe frontul din estul Ucrainei, arată datele publicate de cele două instituții media.
Ce se întâmplă în Rusia
- Bonus pentru plecarea pe front - Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a semnat un decret prin care se stabilește un bonus de 1,9 milioane de ruble (21.200 de dolari) pentru locuitorii orașului care se înrolează în armată. Şi alte autorități regionale au instituit bonusuri la înrolare, dar cel de la Moscova pare să fie cel mai mare de până acum. Dacă adăugăm acest bonus, un rezident din Moscova care se înrolează în armată va câștiga 58.600 de dolari, în primul an de serviciu militar. Serviciul federal de statistică al Rusiei a declarat în iunie 2023 că salariul mediu lunar în toată țara era de aproximativ 735 de dolari.
- Exerciții cu rachete nucleare - Forţele ruse efectuează exerciţii militare în care sunt implicate lansatoare mobile de rachete nucleare Yars pentru a doua oară în mai puţin de o lună. Echipaje de lansatoare de rachete din bazinul fluviului Volga, situate la aproximativ 700 km est de Moscova, urmează să se deplaseze pe o distanţă de peste 100 km şi să facă exerciţii de camuflaj şi desfăşurare, a anunțat agenţia de ştiri Interfax. Manevrele au loc după exerciţii similare desfăşurate la începutul lunii iulie în cel puţin două regiuni ale Rusiei şi la mai puţin de două luni după exerciţii tactice de desfăşurare a armelor nucleare alături de Belarus. Ziarul rus Kommersant a informat că sistemele, echipate cu rachete cu focoase multiple, sunt capabile să lovească ţinte la o distanţă de 11.000 kilometri. Ele pot fi montate pe camioane sau instalate în silozuri.
- Femeile nu mai pot intra în unele zone din Belgorod - Regiunea Belgorod din sudul Rusiei restricţionează începând de marţi intrarea în 14 zone de la graniţa cu Ucraina care sunt supuse unor atacuri puternice din partea forţelor Kievului, măsuri ce par să facă parte dintr-o strategie a Kremlinului de a înfiinţa o zonă-tampon la frontieră. Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că restricţiile sunt aplicate localităţilor "în care situaţia operaţională aferentă este extrem de dificilă". Decizia vine în continuarea ordinului Kremlinului de a proteja teritoriul rus de atacuri ucrainene şi de a securiza zonele şi instalaţiile, astfel încât acestea să fie dincolo de raza de acţiune a atacurilor ucrainene. Conform acestor restricţii, anunţate de Gladkov săptămâna trecută, punctele de control urmează să fie amenajate în afara localităţilor, transportul public este interzis şi oricine doreşte să le viziteze trebuie să informeze în prealabil autorităţile locale. "Intrarea va fi permisă numai adulţilor de sex masculin, cu respectarea unor reguli stricte: în vehicule blindate cu echipamente electronice militare şi cu îmbrăcăminte şi căşti antiglonţ, însoţiţi de militari sau oficiali locali", a spus Gladkov.
- SUA cer eliberarea unei jurnaliste - Ambasada SUA la Moscova a cerut marţi Rusiei să o elibereze pe Alsu Kurmasheva, o jurnalistă ruso-americană de la Radio Europa Liberă, post finanţat de Washington. Ea a fost condamnată vineri la şase ani şi jumătate de închisoare pentru răspândire de informaţii false despre armata rusă, în ceea ce postul a declarat a fost "un simulacru de justiţie". Kurmasheva (47 de ani) este stabilită la Praga şi este închisă începând cu 18 octombrie 2023. Ea a fost arestată în timp ce îşi vizita familia în regiunea sa natală, Tatarstan, din Rusia.
Alte informații relevante
- Vin banii din activele rusești înghețate - Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat într-o declarație oficială că Ucraina va primi la începutul lunii august prima tranșă, în valoare de 1,4 miliarde de euro, din activele rusești înghețate de partenerii occidentali ai Kievului. Fondurile vor finanța achiziția de echipament militar de primă necesitate, incluzând sisteme de apărare aeriană, sisteme de artilerie și muniție. De la începerea războiului, partenerii occidentali și alți aliați au pus sechestru pe active ale Rusiei în valoare de aproape 300 de miliarde de euro. Aproximativ două treimi din acestea sunt deținute de compania belgiană de servicii financiare Euroclear.
- Kremlinul acuză UE de furt - Kremlinul a calificat drept "furt" planul Uniunii Europene de a folosi dobânzile la activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa sprijinul militar pentru Ucraina, şi a spus că va acţiona în justiţie pe oricine implicat în această decizie. "Astfel de acţiuni de furt nu pot rămâne fără reciprocitate. Aceşti bani nu doar că sunt practic furaţi, dar vor şi folosiţi pentru cumpărarea de arme", le-a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. "Cu certitudine, vom lucra la posibila acţionare în justiţie a acelor persoane care sunt implicate în luarea deciziilor şi implementarea lor, întrucât aceasta este o încălcare directă a dreptului internaţional, este o încălcare a drepturilor de proprietate".
- Ungaria blochează un alt ajutor pentru Ucraina - Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, şi-a manifestat marţi indiferenţa faţă de decizia şefului diplomaţiei europene Josep Borrell de a muta de la Budapesta la Bruxelles reuniunile ministeriale informale ale preşedinţiei ungare a Consiliului UE ca represalii după ce premierul Viktor Orban a efectuat o vizită la Moscova fără mandat din partea UE. Dacă reuniunile ministeriale europene au loc la Budapesta sau Bruxelles, "pentru mine a fost acelaşi lucru de la început, şi la fel este acum", a afirmat Szijjarto. În schimb, Ungaria va bloca următoarea tranşă de finanţare a ajutorului militar pentru Ucraina din "Facilitatea Europeană pentru Pace" până când Kievul va debloca livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil către Ungaria şi Slovacia, livrări oprite de Kiev după ce a plasat această societate pe lista ucraineană de sancţiuni legate de invazia rusă. Detalii AICI
- Ce cred ucrainenii despre concesii teritoriale - 32% dintre ucraineni ar fi acceptat în luna aprilie concesii teritoriale pentru încheierea războiului provocat de invazia rusă, potrivit unui sondaj al Institutului Internaţional de Sociologie de la Kiev, ale cărui rezultate au fost publicate marţi. Deşi minoritar, acest procent de acceptare a unor eventuale cedări teritoriale este totuşi cel mai mare de când a început războiul. În septembrie 2022, numai 8% dintre ucraineni ar fi acceptat astfel de concesii. Totuşi, ucrainenii rămân încă majoritari contra concesiilor teritoriale, 55% dintre cei intervievaţi în ultimul sondaj împotrivindu-se acestora.