Ziua 880 75 de drone peste Rusia și o rafinărie în flăcări. A mai venit un Patriot. Jumătate de milion de obuze. Sol ucrainean în China

<span style="color:#990000;">Ziua 880</span> 75 de drone peste Rusia și o rafinărie în flăcări. A mai venit un Patriot. Jumătate de milion de obuze. Sol ucrainean în China

În ziua 880 de război o rafinărie de petrol din orașul rus Tuapse de pe coasta Mării Negre a luat foc, după ce un val de peste 75 de drone a vizat azi-noapte mai multe regiuni rusești.

În acelaşi timp, preşedintele Volodimir Zelenski anunţă că Ucraina a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot donat de Germania, dar pe front trupele sale nu au provizii cheie, în special muniție și drone.

În paralel, inițiativa condusă de Cehia pentru a asigura muniţie Ucrainei are fonduri pentru a cumpăra 500.000 de obuze până la sfârșitul anului.

Pe plan diplomatic, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, se va afla la Beijing de marţi până vineri, aceasta fiind prima sa vizită în capitala Chinei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în ţara sa, în februarie 2022.

ADVERTISING

Evoluţii pe front

  • Val de drone şi rafinărie atinsă - Rusia spune că a doborât în cursul nopţii 75 de drone ucrainene, dintre care 47 în regiunea Rostov de la graniţa cu Ucraina şi 27 deasupra Mării Negre şi a Mării Azov. O lovitură împotriva rafinăriei din Tuapse, de pe coasta Mării Negre, a fost efectuată de serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR), susţine o sursă din agenție pentru Kyiv Independent. Potrivit agenţiei de presă ruse RIA, incendiul de la rafinăria aparţinând gigantului rus Rosneft a fost stins. Rafinăria produce 12 milioane de tone pe an, aproximativ 90% fiind destinate exportului. Vorbim de nafta, păcură, motorină, furnizând combustibil în principal Turciei, Chinei, Malaeziei şi Singapore. Rafinăria a fost vizată de mai multe atacuri aeriene ucrainene de la debutul războiului. Canalele ruse de Telegram susțin că atacul cu drone a provocat și un incendiu în apropierea bazei aeriene Morozovsk din regiunea Rostov.
  • Un nou plan de atac? - Rusia a desfășurat unități de asalt suplimentare în apropierea satului Hlîboke din regiunea Harkov, pentru a se pregăti pentru operațiuni ofensive, spune Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Kortîţia. Satul Hlyboke este situat în nordul regiunii Harkov, la 7 km de granița cu Rusia. Rusia și-a lansat ofensiva în regiunea Harkov pe 10 mai, dar atacul s-a oprit repede. Aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost uciși atunci.

Nevoia frontului

  • A venit încă un Patriot - Ucraina a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot donat de Germania, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski. "Vom putea să facem mai multe pe cer. Desigur, mai sunt încă multe de făcut şi protecţia nu este în niciun caz garantată, dar este totuşi un câştig pentru Ucraina", a adăugat el. Zelenski a subliniat în mod repetat în ultimele săptămâni că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană, vorbind despre un număr de 6-25 sisteme Patriot. Nu este clar câte sisteme au fost livrate până acum şi dacă toate acestea mai sunt operaţionale.
  • Fără muniţie pe front - Trupele ucrainene de pe linia frontului nu au provizii cheie, în special muniție și drone, a mai declarat Zelenski. Lipsa de muniții a fost de multă vreme o problemă continuă în Ucraina, în special în prima jumătate a anului 2024. În lunile de iarnă, forțele Ucrainei au suferit o lipsă critică de obuze de artilerie, în mare parte din cauza întârzierii ajutorului militar al SUA. O analiză despre această criză AICI
  • Jumătate de milion de obuze - Inițiativa condusă de Cehia pentru a asigura muniţie Ucrainei are fonduri pentru a cumpăra 500.000 de obuze până la sfârșitul anului, a declarat ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky. Praga continuă să caute bani, pentru a ridica acest număr la 800.000.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Sol ucrainean în China - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, se va afla la Beijing de marţi până vineri, aceasta fiind prima sa vizită în capitala Chinei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în ţara sa, în februarie 2022. Vizita e făcută la invitaţia omologului său chinez, Wang Yi. Principala temă de discuţie va fi "căutarea de modalităţi pentru (a opri) agresiunea rusă şi rolul posibil al Chinei în obţinerea unei păci stabile şi juste", se arată într-un comunicat al MAE de la Kiev. Deplasarea are loc la câteva săptămâni după ce preşedintele Zelenski a criticat deschis Beijingul pentru că a ajutat Moscova să saboteze o conferinţă de pace desfăşurată în Elveţia luna trecută.
  • Serbia vede Occidentul pregătit de luptă cu Rusia - Ţările occidentale sunt în prezent angajate în pregătiri active pentru a intra într-un conflict direct cu Rusia, consideră preşedintele sârb Aleksandar Vucic. "Occidentul ar dori să ducă războaie de la distanţă, prin intermediul altcuiva, investind bani şi aşa mai departe, dar în acest moment ei nu sunt pregătiţi [pentru un conflict direct cu Rusia]. Vor fi ei pregătiţi? Nu sunt pregătiţi acum, dar cred că vor fi pregătiţi. Se pregătesc deja pentru un conflict cu Federaţia Rusă şi se pregătesc mult mai rapid decât ar dori unii oameni să vadă, în toate sensurile", a declarat Vucic.
  • Bombardiere americane la noi - În premieră pentru România, două avioane B-52H Stratofortress ale Forţelor Aeriene SUA au aterizat la baza Mihail Kogălniceanu pentru desfăşurarea misiunii Bomber Task Force Europe 24-4. Pe drum, aeronavele americane au fost interceptate de două avioane ruseşti deasupra Mării Barents. Detalii AICI
  • Distrugerea bisericii - Oficialii ruși din orașul Evpatoria din Crimeea au început să demonteze o biserică aparținând Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (OCU), care nu trebuie confundată cu Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei, acuzată de legături cu Rusia. Sub ocupația rusă, grupurile religioase care nu se conformează cu viziunea Rusiei despre ortodoxie au fost supuse represiunii, inclusiv distrugerea lăcaşurilor de cult și persecutarea liderilor religioși.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇