Două la primărie, două la prefectură... calculele greșite au pierdut un pariu mortal

Două la primărie, două la prefectură... calculele greșite au pierdut un pariu mortal
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Americanii și aliaţii NATO au numărat prea optimist munițiile pe care le aveau, n-au luat măsuri la timp, iar acum Ucraina suferă din cauza lipsurilor.

Reuters a vorbit cu oficiali militari, a consultat mii de pagini de documente şi a publicat o anchetă amplă care arată că, de când Rusia a pus mâna pe Crimeea în 2014, factorii de decizie din America și Europa au eșuat în mod repetat să răspundă avertismentelor cu privire la starea jalnică a industriei de muniție din Occident.

Rezultatul: incapacitatea de a furniza în mod adecvat Ucrainei o armă cheie și o turnură a războiului în favoarea Rusiei.

Obuze 155
Grafic realizat de Reuters

Soldații ucraineni din tranșee spun că lipsa unei muniții extrem de importante - obuzul de artilerie de 155 de milimetri - a schimbat războiul în favoarea Rusiei. Mulți dintre ei au dat vina pe Congresul SUA pentru că nu a aprobat rapid un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari, care a trecut după luni de întârzieri abia în aprilie. Acum americanii şi statele europene au promis că asistența militară este pe drum. Dar, deși au fost livrate noi provizii, Ucraina este încă depășită grav pe front.

ADVERTISING

Cauza crizei obuzelor a început însă cu ani în urmă. De vină sunt decizii și calcule greșite, făcute de armata americană și aliații săi din NATO, care au avut loc cu mult înainte de invazia Rusiei din 2022.

Un deceniu de greșeli strategice, de finanțare și de producție a jucat un rol mult mai mare în deficitul de obuze decât recentele decizii întârziate ale Congresului SUA, a constatat investigația Reuters.

În anii dintre confiscarea Crimeii în 2014 și invazia din 2022, de exemplu, avertismentele repetate din partea comandanților de vârf ai NATO și ale oficialilor care au operat sau supravegheat fabricile de muniție din SUA au rămas în mare parte neascultate.

Ei și-au avertizat guvernele, atât în ​​mod public, cât și în privat, că industria de muniții a alianței nu era echipată pentru a crește producția, în cazul în care războiul o cere.

Dar nu au fost luaţi în seamă, multe linii de producție de artilerie de la fabrici deja vechi din Statele Unite și Europa au încetinit sau s-au închis cu totul.

productie munitie SUA

„Aceasta este o problemă care s-a dezvoltat de mult timp”, declară Bruce Jette, care a fost secretar adjunct al Armatei SUA pentru achiziții, logistică și tehnologie din 2018 până în ianuarie 2021.

ADVERTISING

Reuters a intervievat zeci de actuali şi foşti oficiali militari ai NATO și a revizuit mii de pagini de informații confidențiale ale armatei americane, documente publice și alte rapoarte interne.

De exemplu, britanicul David Richards, fost șef de stat major şi comandant NATO în Afganistan, a spus că de la sfârșitul Războiului Rece politicienii din țările occidentale au respins deseori sfaturile „comandanților NATO mai capabili”.

Acei comandanți au avertizat asupra pericolelor de a nu menține stocuri mai substanţiale de muniție de artilerie. În schimb, factorii de decizie politică au acceptat un „pariu al producției”, presupunând că fabricile ar putea reporni producția la timp pentru când munițiile sunt necesare. Acum s-a văzut că nu a mers.

Iată ce au constatat jurnaliştii Reuters, ca urmare a amplei lor investigaţii:

  • Producția de obuze de 155 mm a scăzut atât de dramatic încât, din vara anului 2014 până în toamna lui 2015, SUA nu au adăugat niciun obuz nou în stoc.
  • Defecte de fabricație și încălcări ale siguranței muncii au determinat opriri repetate ale liniilor de producție.
  • Descoperirea din 2021 a unor crăpături ale obuzelor a redus capacitatea de producție la jumătate timp de luni de zile.
  • O decizie a SUA de a schimba tipul de explozibil folosit la aceste obuze nu a ajutat efortul de război și, până în prezent, a fost un eșec costisitor: armata a cheltuit 147 de milioane de dolari pe o instalație pe care nu o folosește.
  • Un plan de înlocuire a unei fabrici învechite din Virginia, care producea combustibil pentru lansarea obuzelor, a rămas cu un deceniu în urmă faţă de finalizarea programată și aproape și-a dublat prețul.
  • Această întârziere a creat o dependență mai mare a SUA de materiile prime de peste mări decât este cunoscut public.
  • Un document intern al armatei americane din 2021 detaliază „dependența străină” de cel puțin o duzină de substanțe chimice fabricate în China și India, țări cu legături comerciale strânse cu Rusia.
  • Deosebit de ironic: planul SUA de dinainte de război pentru aprovizionarea cu explozivul TNT din străinătate includea contracte cu o fabrică din estul Ucrainei. Fabrica a fost confiscată de ruşi la începutul războiului.
ADVERTISING

Armele mari și obuzele pe care le trag sunt esențiale pentru capacitatea Kievului de a ține frontul de 1.000 de kilometri. Artileria funcționează zi şi noapte, indiferent de vreme. Obuzul de 155 mm și echivalentul său rusesc sunt considerate cruciale pe front, deoarece combină puterea explozivă și raza extinsă necesare pentru a distruge armura și a provoca victime.

De la începutul războiului, artileria este cea care a provocat peste 80% din victimele de ambele părți, potrivit estimărilor comandanților militari ucraineni.

Maiorul Anton Bayev, care a lucrat la coordonarea artileriei din prima linie în pădurea Kreminna, la aproximativ 60 km de Kramatorsk, spune că lipsa de obuze l-a făcut să se simtă „gol”.

Începând din toamnă, proviziile de obuze vechi sovietice aproape dispăruseră, iar obuzele de 155 mm se epuizau. Până în primăvară, au fost momente în care întreaga sa brigadă avea doar patru obuze pe zi, pentru a acoperi cel puțin 12 km de front, a declarat el pentru Reuters.

„Îmi este foarte greu să văd că infanteriştii mei sunt distruşi, iar eu nu pot face nimic”, a spus comandantul în vârstă de 30 de ani.

În mai, la scurt timp după ce Congresul a aprobat ajutorul militar, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu au existat rapoarte de lipsă de artilerie – o evaluare contestată de cei din prima linie. Oricum, într-un interviu recent, Zelenski i-a îndemnat pe aliații occidentali să ofere mai mult ajutor, mai repede.

Pentru războiul acesta e puțin târziu, dar ce se întâmplă acum poate folosi ca semnal de alarmă pentru viitor.

Te invit să citeşti întreaga investigaţie Reuters pentru detalii suplimentare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇