Alianța Nord-Atlantică ține 500.000 de militari în alertă pentru a contracara riscul reprezentant de agresivitatea Rusiei.
În ultimul deceniu NATO și-a revizuit strategia și capacitățile de mobilizare ca reacție la amenințarea crescândă a Moscovei.
Invazia pe scară largă declanșată de Rusia în Ucraina în 2022, după sprijinirea pro-separatiștilor ruși din estul Ucrainei și anexarea ilegală a Crimeii în 2014, i-a determinat pe aliați să analizeze cu atenție dacă sunt pregătiți de război și să-și întărească apărarea. Iar capacitatea de mobilizare a trupelor este o componentă cheie a forței de reacție.
"Din 2014, NATO a suferit cea mai semnificativă transformare în apărarea noastră colectivă dintr-o generație. Am pus în aplicare cele mai ample planuri de apărare de după Războiul Rece, cu peste 500.000 de soldați în stare de pregătire ridicată în prezent", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah, pentru CNN.
Cu toate acestea, aliații trebuie să-și mărească efectivele mai mult și mai repede. Deși trupele NATO "sunt sigur gata să lupte chiar azi", încă planează semne de întrebare asupra pregătirii lor pentru un război de durată precum cel din Ucraina, a spus Sean Monaghan, analist la Programul pentru Europa, Rusia și Eurasia din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.
Modul în care personalul militar este recrutat și instruit ține de decizia fiecărei națiuni, a subliniat Dakhlallah.
"Cam o treime din membrii NATO au o formă de serviciu militar obligatoriu. Unii aliați iau în calcul recrutarea. Totuși, ca alianță, noi nu susținem serviciul militar obligatoriu. Ceea ce contează este că aliații continuă să aibă forțe armate capabile să apere teritoriul și populațiile noastre", a adăugat reprezentanta NATO.
De partea cealaltă, Rusia face ce poate și ce știe mai bine.
Moscova se bazează pe mobilizarea în masă pentru a-și acoperi pierderile considerabile de efective pe front. Această politică funcționează din punct de vedere numeric, însă a generat numeroase cazuri de indisciplină și greșeli tactice deseori elementare.
Rusia a instituit acum un program sistematic de abuz de tip "gulag", pentru a impune ordinea în rândul trupelor din Ucraina și pentru a-i pedepsi pe cei care încalcă ordinele, arată o investigație publicată luni de The Insider.
Tensiunile dintre comandanți și subordonați datează din perioada sovietică și au dus la numeroase incidente de la începerea războiului din Ucraina. Potrivit publicației citate de Kyiv Independent, tiparele abuzurilor la care sunt supuși soldații ruși care luptă acum pe front sunt adânc înrădăcinate în tradițiile lagărelor de concentrare sovietice.
Unitățile ruse au format "echipe de pedepsire", iar acestea îi vânează pe soldații care fac abuz de alcool, refuză ordinele sau pur și simplu sunt considerați antipatici și apoi îi supun la o varietate de abuzuri, precum bătăi și "gropi de detenție".
Una dintre probleme, a constatat Insider, este că avertismentele verbale funcționează de regulă pentru disciplinarea soldaților obișnuiți, dar nu și pentru zecile de mii de deținuți din Rusia care au fost recrutați pentru a acoperi pierderile masive de efective.
Pedepsele standard includ amenzi, alocarea de sarcini suplimentare sau simpla mustrare verbală.
"Aceste metode funcționează cu soldații profesioniști, dar unui individ de pe stradă, în special unui criminal condamnat, nu-i pasă. Foștii deținuți sunt imposibil de controlat", a spus un ofițer rus pentru publicația menționată.
În aceste condiții, măsurile disciplinare cresc în severitate, pe baza unor motive de multe ori arbitrare.
Conform tradițiilor militare rusești sovietice și post-sovietice, cei care se află la sfârșitul serviciului militar sau îndeplinesc pedepse comune, aplicate mai multor militari, pot fi scutiți de misiuni de luptă mai periculoase.
Folosirea de către Rusia a tacticii de atac cu valuri umane, care adesea duc la pierderi grele, nu face decât să mărească dorința soldaților de a evita să fie trimiși în astfel de misiuni sinucigașe. "Nimeni nu e de acord să participe de bunăvoie la ele, iar comandanții trebuie să recurgă la violență", scrie publicația.
T.D.