China a lansat primii săi sateliți de internet, concurența Starlink ai SpaceX

China a lansat primii săi sateliți de internet, concurența Starlink ai SpaceX

China a lansat marţi primul său lot de sateliţi pentru internet, care fac parte dintr-o constelație numită „Thousand Sails”. Este vorba despre 15.000 de sateliți care vor oferi o acoperire globală a internetului, rivalizând cu sateliții Starlink ai SpaceX.

O rachetă purtătoare Long March 6A a decolat de la centrul de lansare Taiyuan din provincia Shanxi din nordul Chinei pentru a lansa primii 18 sateliţi în spaţiu, potrivit Academiei Chineze de Ştiinţe, care a numit misiunea un succes total, relatează CNBC.

Până în 2025, China doreşte să implementeze 648 de sateliţi, în prima fază a construcţiei constelaţiei.

ADVERTISING

Lansarea unei constelaţii de sateliţi pentru internet subliniază marile ambiţii spaţiale ale Chinei şi încercarea Beijingului de a elimina dominaţia SUA în sector, pe măsură ce lupta tehnologică dintre cele două naţiuni se extinde.

În 2020, China a finalizat reţeaua BeiDou - un set de sateliţi care formează un sistem global de navigaţie pentru a rivaliza cu Sistemul de poziţionare globală (GPS) deţinut de guvernul SUA, care este utilizat pe scară largă în întreaga lume.

ADVERTISING

De asemenea, sonda lunară China Chang’e-6 s-a întors marţi pe Pământ, aducând înapoi primele mostre din partea îndepărtată neexplorată a Lunii.

În plus, Beijingul a prezentat planuri de a trimite prima sa misiune cu echipaj pe Marte în 2033.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇