UE își face propria rețea de sateliți pentru Internet, alternativă la Starlink. Va costa 3,15 miliarde de euro

UE își face propria rețea de sateliți pentru Internet, alternativă la Starlink. Va costa 3,15 miliarde de euro

Parlamentul European a aprobat un plan de 3,15 miliarde de euro pentru a crea o constelație europeană de sateliți, care să furnizeze servicii de comunicații și Internet atât pentru securitate, cât și pentru utilizatorii publici.

Rețeaua, denumită IRIS² și prezentată pentru prima dată de comisarul pentru piața internă Thierry Breton, va contribui la independența UE față de alte țări și servicii comerciale pentru comunicații vitale, „în special în securitate și apărare”.

„Așa cum am văzut în Ucraina, conectivitatea prin sateliți în zonele de conflict este crucială. Aceasta este o capacitate esențială pe care Europa nu o deține și pe care IRIS² o va oferi”, a adăugat comisarul.

ADVERTISING

Europarlamentarul Christophe Grudler, care a condus negocierile dosarului pentru Parlament, a spus că „primele servicii ale constelației ar trebui să fie operaționale în 2024” și „sistemul complet în 2027”.

Citeşte mai departe UE își construiește propria rețea de sateliți pentru internet, alternativă la Starlink pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇