Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord cu privire la construirea unui sistem de Internet prin satelit de 6 miliarde de euro (6,2 miliarde de dolari), impulsionată de eforturile blocului de a-şi stimula propriile sectoare spaţiale şi de comunicaţii şi de a asigura securitatea, reducând dependenţa sa de furnizorii străini.
Comisia Europeană a anunţat iniţiativa de a construi şi opera un sistem de internet prin satelit în februarie și acum reprezentanții Parlamentului și ai Consiliului European s-au pus de acord.
Schema UE vine pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la progresele militare ruse şi chineze în spaţiul cosmic şi o creştere a lansărilor de sateliţi.
A avea propriul sistem de Internet prin satelit ar putea ajuta blocul să accelereze lansarea Internetului în bandă largă în Europa, în timp ce ar acoperi şi Africa, permiţând UE să ofere ţărilor de acolo o alternativă la concurenţii chinezi.
O reţea spaţială ar putea face backup reţelelor terestre în cazul unor întreruperi majore sau dezastre şi să ofere conexiuni în locuri care nu sunt acoperite de furnizorii de servicii tradiţionali.
Comisia doreşte să devieze 2,4 miliarde de euro din diferite programe ale UE şi să utilizeze bani necheltuiţi din alte proiecte UE, în timp ce sectorul privat este de aşteptat să contribuie cu restul de 3,6 miliarde de euro.
Dezvoltarea iniţială şi implementarea sateliţilor ar putea începe anul viitor, ceea ce va duce la un serviciu complet cu criptare la nivel înalt numit criptografie cuantică în 2028.
Sistemul de Internet prin satelit propus ar putea duce la construirea şi lansarea a până la 170 de sateliţi pe orbită joasă, între 2025 şi 2027.